Vakıf Katılım web

GÜZEL GÖRÜNMEK LÜKS DEĞİL

Yonca ORTAN 24 May 2020

Yonca ORTAN
Tüm Yazıları
Ucuz ama şık giyinmek önemli bir beceri.

İnsan ya zevk sahibidir ya da değildir. Zevk sahibi olmanın maddiyatla bağlantısı aslında yoktur. Bir kişi şık görünmek isterse her bütçede bunu başarabilir. 

Ucuz ama şık giyinmek önemli bir beceri. Çoğu insan ucuz giyinmeyi zevksiz giyinmekle karıştırıyor. Halbuki durum bundan çok farklı. Çok basit ipuçlarıyla çok para harcamadan da oldukça havalı ve şık giyinmek mümkün. Eminim sizin de etrafınızda vardır, pazardan bile alsa üstünde çok şık duran parçalar ya da kombinler yapmayı beceren insanlar. İşte ucuz ama şık giyinmek için gereken 15 öneri:

1) Ucuz Ama Şık Giyinmenin İlk Kuralı, Eldekileri Gözden Geçirmek

Bazen gardırobun dibinde hiç aklınızda bile kalmayan parçalar çıkabilir. Gardırobunuzu gözden geçirin. Eski parçalardan ne var ne yok bir görün. İhtiyacınız olmayanları da dolap, modacruz gibi platformlar üzerinden satışa koyun.

2) Siyah ve Beyaz, Her Şeyle Uyumlu Renkler

Ucuz ama şık giyinmek için klasiklere dönüş

Siyah ve beyaz parçalar, genelde birçok renkle uyum yakalar. Ne olursa olsun, bu renklerde parçalar bulundurmaya özen gösterin. Böylece daha az kıyafetle, daha fazla kombin yakalayabilirsiniz.

3) Gardırobunuzu Bir Bütün Olarak Düşünün, Matematiğin Gücünden Yararlanın

Gardırobunuzu bir bütün olarak düşünün. Yani kahverengi ekoseli pantolonunuzun üstüne uygun bir gömlek almak yerine, gardırobunuzdaki tüm parçalarla uyumlu bir gömlek alın. Birbiriyle uyumlu ne kadar çok parçanız olursa, o kadar çok “look” elde edersiniz. Mesela birbiriyle 4 pantolon 4 sweatshirt, size 16 farklı kombin seçeneği sunar. Ama sadece o ekoseli pantolonu düşünerek aldığınız bir kazağı başka bir şeyle giyemiyorsanız ve 4 parçanın 4’ü de bu şekildeyse sadece 4 kombin şansınız kalır.

4) Aksesuarlarla Küçük Ama Önemli Dokunuşlar Yapabilirsiniz. Evet Beyler Siz de!

Gardırobunuzda bol bol aksesuar bulundurun. Hem stilinizi ortaya çıkarmak için hem de daha zengin ve gösterişli görünmek için oldukça kullanışlı bir çözüm. Düz siyah bir t-shirt ve siyah jean, iyi bir kolyeyle bir anda çok başka bir havaya bürünebilir. Kadınlar zaten ne demek istediğimi gayet iyi anlıyor. Ama beyler de bu aksesuarlardan yararlanabilir. Tarzınıza göre kıyafetlerinizi kolye, yüzük, bileklik, kemer, askı, rozet vb. aksesuarlarla tamamlamaktan korkmayın. Bu arada pahalı markalardan alışveriş yapmıyor olabilirsiniz. Ama bu markaların aksesuarlarını kullanmaktan çekinmeyin. Günlük bir kombin, iyi bir markadan alacağınız aksesuarlarla çok daha şık bir noktaya gelebilir. Böylece çok daha hesaplı ama pahalı bir görünüm elde edersiniz.

5) Çoraplar Önemli

Sadece iyi tasarımlı çoraplar tercih ederek tarzınızı farklılaştırabilirsiniz. Çorap deyip geçmeyin, tarzınızın bütünlüğü için de oldukça önemli bir detay. Üstelik çok uygun maliyetlerle bu farkı oluşturabilirsiniz.

6) Mağazada İlk Durak: Outlet ya da Sezon Sonu Reyonu

Moda size yakışanı giymekse, o zaman bir mağazaya girdiğinizde doğrudan gideceğiniz ilk yer sezon sonu ürünlerin sıralandığı outlet bölümü olmalı. Evet vitrindekiler çok güzel, ama unutmayın birkaç ay sonra o vitrindekiler de çok uygun fiyatlarla bu reyona taşınacak. Sezon sonu reyonunun her köşesine bakın. Mutlaka kıyıda köşede zevkinize uygun bir şeyler bulabilirsiniz.

7) Ucuz Ama Şık Giyinmek İçin Sezon İndirimlerini Bekleyin

Almak istediğiniz çok şey var biliyoruz. Ama kendinizi tutun. her markanın büyük indirimler yaptığı dönemleri oluyor. Bunları sakın kaçırmayın. Genelde sezon değişikliklerinde bu indirim dönemleri daha da artar.

8) Her Güzel Tasarımın, Daha Ucuz Markada Bir Benzeri Vardır. 

Unutmayın, hedefimiz ucuz ama şık giyinmek

Nasıl ki doğada bir besin piramidi var, bu piramit moda markalarında da var. Mesela Gucci’nin bir tasarımı 5000 civarındayken, Zara’da hemen hemen benzeri 500 civarında olabilir. Aynısı H&M’de 250, Koton’da 150 vb. diye gider. Bütçenize göre en uygun markayı bulmak size kalmış. 

9) İhtiyaçlarınıza Göre Alışveriş Yapın

Kış sezonu için kaban almaya gittiyseniz, sadece kaban alıp çıkın. Ya da yazlık bir şort alacaksanız sadece bunu alın. Kafanızdan “bu elbiseyi de akşam bir yere giderken giyerim” ya da “aaaaaa bu gömleğin kesimi ne iyiymiş” gibi düşünceler geçtiği an çıkın oradan. 

10) Alışveriş Bir Terapi Değil, İhtiyaçtır

Sevgilinizden ayrıldıysanız, gününüz kötü geçtiyse, iş yerinde yorulduysanız para harcamak bunları düzeltmez. Alışverişin sadece ihtiyaçlarınızı gidermek için yapılan bir durum olduğunu unutmayın. Kafa dağıtmaya ihtiyacınız varsa arkadaşlarınızla konuşun, yürüyüş yapın, sizi keyiflendirecek başka hobilerle uğraşın.

11) Alışveriş Bütçenizi Baştan Belirleyin

Güzel görünmek lüks değil. Bu yüzden çok para harcamak zorundaymışsınız hissinden kurtulun. Alışveriş için belirlediğiniz bir limit olması önemli. Bir şeyler alırken bu limitte kalmaya, gerekirse bir şeylerden vazgeçmeye önem gösterin.

12) Ayakkabılarınız Ne Kadar Uyumlu?

Ayakkabı tarzınız hakkında çok şey söyler. Bu yüzden önemli bir bölüm. Eğer bütçeniz çok elverişli değilse, çok sayıda ayakkabı almak yerine birçok durumda ve kıyafetle giyilebilecek az sayıda ayakkabıya yönelmek önemli. Çok uç bir örnek olmakla birlikte, bir dönem Converse’ler takım elbisenin altında da, jeanin altında da, şık bir gece elbisesinin altında da gayet iyi durabiliyordu.

13) Fiyat / Performans Hesabı Yapın

Uygun giyinmek mutlaka en ucuzunu bulmak demek değil. Mesela pahalı ama çok iyi dikilmiş bir montu yıllarca giyebileceğinizi düşünüyorsanız, daha hesaplı olabilir. Fiyatınızı giydiğiniz günlere bölün. 

14) Online Butiklere Bakın

Online mağazalar bazen çok daha özel ve hesaplı kampanyalar sunuyor. Bunları kaçırmayın. Hatta bazen sadece online’a özel kampanyalar da oluyor.

15) Outlet Mağazalar: Ucuz Ama Şık Giyinmenin Adresi

Türkiye bir tekstil ülkesi. Sadece büyük şehirlerde değil artık birçok şehirde outlet AVM’ler ya da büyük markaların fabrika satış mağazaları bulunuyor. Buralarda istediğiniz markanın daha uygun fiyatlı ürünlerine ulaşabilirsiniz.