​HALKIM EN ÇOK NEYİ MERAK ETTİ?

Alican DEĞER 29 Ara 2017

Alican DEĞER
Tüm Yazıları
"Memleketin hali nasıl" diye sorarlarsa benim bu yazımı gösterin.

“Memleketin hali nasıl” diye sorarlarsa benim bu yazımı gösterin. Çünkü halkımın nelere ilgi gösterdiğini çok açık bir şekilde ortaya koyacak.

Kaynağım Google. Oturmuş derlemiş, 2017’de Türkiye’de en çok hangi aramalar yapıldı diye. Bu liste inanın politikacısından, pazarlamacısına kadar herkese lazım.

Mesela halkım en çok ‘krep nasıl yapılır’ diye merak etmiş. Sanırsınız Fransa’dayız. Sanki krep olmadan kahvaltıya oturmuyoruz. Ama öyle. Analarımız, eşlerimiz ve belki de erkekler üşenmemiş krep tarifi aramış en çok. Bir taraftan krep yapmayı bilmediklerinden olsa gerek. Yoksa bilseler ararlar mı? Üstelik tüm yıl boyu azalmayan bir ilgi ile aramışlar. Hele Kasım-Aralık’ta tavan yapmış. Krep sezonu her halde. Sonrasında daha yerli yemekler geliyor. Aşure ve güllaç. Atlarından ise biraz daha sağlıklı bir yemek, enginar geliyor.

“En çok hangi ünlüyü merak etmişler” derseniz açık ara Vatan Şaşmaz. Bu ilgiyi yaşarken gösterseydiniz adamcağız daha mutlu olurdu Valla. İkinci sıra Vatan Şaşmaz’ın katili Filiz Aker. Filiz Hanım amacına ulaşmış. Önce katil olup, sonra intihar edince özlediği üne kavuşmuş anlaşılan. Sonrasında ise İbrahim Erkal geliyor. Hayatını kaybeden sanatçılar yoğun ilgi görüyor görünen.

Genel aramalar bölümünde ise Milli Piyango başı çekiyor. İkinci sırada geleni görünce “Neden” diye sormayacaksınız bile. Çünkü ikinci sırada stres çarkı var. Halkım belli ki streslenmiş, Milli Piyangoya yönelmiş. Veya Milli Piyango’ya yönelmiş, çıkmayınca streslenmiş.

Nedir? İşte bu soru ekiyle arananların en üstünde ise “Pestisit” var. En çok pestisit merak edilmiş. Yahu halkımın bu zehirli maddeye neden ilgi gösterdiğini bilen varsa bana da anlatsın ne olur. Liste garip bir şekilde ilerliyor. İkinci sırada Varlık Fonu (Ki anlaşılabilir), üçüncü sıra Chia tohumu, sonra dördüncü sırada ‘Başkanlık sistemi.’ Gelin çıkın işin içinden. 

Aranan şarkı ise Çağatay Akman’ın “Gece gölgenin rahatına bak”ı birinci sırada. Aleyna Tilki ikinci sırada “Sen olsan bari” ile. Üçüncü sıra ise oynak havaların olmuş. “Erik dalı gevrektir” ile Ömer Faruk Bostan. Tarkan listede dördüncü sırada yer alıyor.

Şimdi Türkiye’yi anlamak isteyenlerin bu listeleri etraflıca incelemesi gerekiyor. Benim payıma aldığım ders ‘pek ayarımız’ yok oldu.