HATALAR, ALIŞKANLIKLAR!

Fehmi KETENCİ 19 Eyl 2019

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Süper Lig başladığından beri hep söylediğimiz bir konu var. Hakemler bu yıl da, yaşayacakları "VAR" zaaflarının yanı sıra, değişen kuralları tam olarak anlayamamış olmaları ve her zaman yaptıkları yorumlama hataları nedeniyle çok zor bir lig süreci yaşayacaklar.

Avrupa Şampiyonası grubumuzdaki son iki maçımızı, iki galibiyet ve altı puanla kapadığımız başarılı bir haftadan sonra yine “Nev’i şahsına münhasır” Sportoto Süper Ligimiz, Cemil Usta Futbol sezonuna döndük,

Dördüncü hafta karşılaşmaları hafta sonu tamamlandı. Haftanın sonuçlarının analizine geçmeden önce, dördüncü haftadaki fikstüre şöyle bir bakalım.. Dört karşılaşmada dört galibiyet ve aldığı oniki galibiyetle birinci sırada ligin şu andaki tek namağlup takımı, birinci sırada Erol Bulut yönetimindeki Alanyaspor var. Pazartesi akşamı Fenerbahçe’yi kendi sahasında 3-1 yenen Alanyaspor büyük sükse yaptı. Erol Bulut, geçtiğimiz yıl Malatyaspor’da gösterdiği başarıyı bu yıl başına geçtiği Alanyaspor’da da sürdürecek gibi görünüyor. Geçtiğimiz yıl Malatyaspor’un başındayken Fenerbahçe’ye ilk mağlubiyeti tattıran Erol Bulut hoca, bu kez Alanyaspor çalıştırıcısı olarak Fenerbahçe’ye ilk mağlubiyeti tattıran oldu.

Dördüncü haftaya başlanırken, Alanya-Fenerbahçe karşılaşması bir anlamda liderlik maçı olarak gösteriliyordu. Alanyaspor üç maçta üç galibiyet, aldığı dokuz puanla ligin zirvesindeydi. İkinci sıradaki Fenerbahçe ise, üç karşılaşmada iki galibiyet ve bir beraberlik yedi puanla ikinci sıradaydı ve deplasmanda Alanyaspor’un karşısına çıktı.

Fenerbahçe oyuna iyi de başladı ve 39. Dakikada Tolga’nın attığı golle galip duruma da geçmişti. Ama nedendir bilinmez, kaleci Altay, stoper Jailson, son olarak da sağbek Ozan’ın yaptıkları beklenmedik bireysel hatalarla 3-1 yenik duruma düştü. Bu hatalar sonrasında iyice dağılan Fenerbahçe, hesapta olmayan bireysel hataların yanı sıra, Ersun Yenal’ın da oyunu seyretmesi ve oyuna müdahalelerindeki başarısız hamleleri Alanyaspor’a tamamen teslim oldu. Fark daha da artabilirdi ama, kısa sürede 3-1 olan skor aynı zamanda karşılaşmanın da final skoruydu.

Ersun Yenal’ı anlamak mümkün değil. Yedek kulubesinde; Fransa’dan transfer edilen Adil Rami, Sadık ve Serdar Aziz gibi üç stoperini yanında oturtan, dökülen Zanka’yı, sürekli hata yapan Jailson’u sahada tutan, değişiklerinde forvet hattını desteklemeyi tercih eden, en çok ihtiyacı olduğu zamanda, orta sahada hucüma yönelik oyuncusu, yeni transfer Gustavo’yu en geriye çekmesi, bana göre oyunu çevirememesi adına yapılan en büyük hatalardı. Kanatları hiç çalışmayan Fenerbahçe’de, ileri uçta etkili olması beklenen Vedat Muriç de, uzun rakip stoperle karşısında oyundan düşünce, gol atmak tesadüflere kaldı.

Önceki gece Fenerbahçe sadece yapılan bireysel hatalarla yenilmedi, Ersun Yenal’ın oyunu okuyamama, yanlış oyuncu değiştirme hataları oyun içinde bu yenilgiyi telafi etmenin yollarını kapamıştı.

Süper Lig başladığından beri hep söylediğimiz bir konu var. Hakemler bu yıl da, yaşayacakları “VAR” zaaflarının yanı sıra, değişen kuralları tam olarak anlayamamış olmaları ve her zaman yaptıkları yorumlama hataları nedeniyle çok zor bir lig süreci yaşayacaklar. TFF yenilendi, paralelinde MHK’da yenilendi. Ama dört hafta geçti, hakemlerimizdeki sorunlar hala devam ediyor. MHK’da eski başarısız yönetimden bazılarının yeni yönetimde devam etmesinın yeni bir anlayış getiremeyeceğini, ikinci kez MHK Başkanı seçilen Zekeriya Alp ile bu işin olamayacağını defalarca yazmıştık.

“VAR” konusu başlıbaşına bir sorun. Dünkü Fenerbahçe karşılaşmasında “VAR” müdahalesini gerektiren birkaç pozisyon varken geçiştirilmesi, Fenerbahçe’nin ikinci golu öncesindi, kalecinin oyunu başlatması sırasında, taç atışının tekrarlanmasındaki yorum

hatasının golle sonuçlanması, Alanyasporlu Cisse ve Fenerbahçeli Alper’e yapılan penaltı görüntülü sert hareketlerde “VAR”a başvurma gereği duyulmadan geçiştirilmesi oyunun sonucunu etkileyen hakem yorum hatalarıydı.

Fenrbahçe’nin yenilgisini nedeni bunlar değildi tabii ki. Ama, hakemlerimiz bu yıl bu halleriyle daha çok konuşulacaklar. “Her pozisyonda “VAR” başvurulması yanlış anlaşılmaya başlandı, daha dikkatli olun” ikazı almışlar belli. Ancak, umarım bu kez de, bu ikazın etkileri hafta olduğu gibi ters yorumlanmaz.