HAWAİİ'DE YANLIŞ FÜZE UYARISI PANİK YARATTI

Gizem ŞENYURT 15 Oca 2018

Gizem ŞENYURT
Tüm Yazıları
​Acilen saklanın. Bu bir tatbikat değildir." yazıyordu. Hawaii Valisi David Ige, tüm Hawaiililerden özür dileyerek mesajın bir çalışanın yanlış düğmeye basması nedeniyle iletildiğini ve gerçek bir füze tehdidi olmadığını açıkladı. Amerikan hükümeti, konuyla ilgili soruşturma başlattı.

Acilen saklanın. Bu bir tatbikat değildir." yazıyordu. Hawaii Valisi David Ige, tüm Hawaiililerden özür dileyerek mesajın bir çalışanın yanlış düğmeye basması nedeniyle iletildiğini ve gerçek bir füze tehdidi olmadığını açıkladı. Amerikan hükümeti, konuyla ilgili soruşturma başlattı.

Associated Press'e göre SMS, sabah 08:07'de iletildi. İlk düzeltme mesajı 18 dakika sonra e-posta yoluyla iletilirken SMS ile düzeltme mesajının yollanması tam 38 dakikayı buldu. Bu sürede televizyon ve radyo yayınları da kesilerek halka, kapalı alanlarda saklanmalarını söyleyen acil durum mesajları yayınlandı. Mesajlarda halk, açık alanlardan uzak durmaları, açık alanlarda bulunanların derhal en yakındaki binalara sığınmaları, pencerelerden uzak durarak tehdit geçene kadar yerde kalmaları konusunda defalarca uyarıldı.

Hawaii-2

Hawaii, Kuzey Kore'nin uzun menzilli füzelerine yakın olduğu için eyalet genelinde füze uyarı sistemi bulunuyor. Geçen eylül ayında da Kuzey Kore altı nükleer deneme yaptı. Kuzey Kore'den ateşlenen füzelerin 20 dakika içinde Hawaii'yi vurabileceği belirtiliyor.

Benzer bir olay 5 Ocak'ta Japonya'da yaşanmıştı. Ülkedeki deprem uyarı sisteminde meydana gelen bir hata yüzünden milyonlarca Japon'a uyarı mesajı gitmiş, yaşanan panik, Tokyo ulaşım hatlarının kilitlenmesine neden olmuştu.

Fransa Devlet Başkanından baget ekmeği atağı  

Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron, ülkenin ünlü Fransız baget ekmeğinin Unesco Kültürel Hazineler Listesi'ne girmesi gerektiğini söyledi.

Ulusal Fırıncılar Birliği'ni desteklediği konuşmasında baget ekmeğinin tüm dünyada Fransa ile özdeşleştiğini söyleyen Macron, Unesco'ya yapılacak başvuruyu desteklediğini duyurdu. Fransa'daki fırıncılar, geçen yıl İtalya'nın Napoli pizzasının Unesco kültürel varlıklar listesine kaydedilerek koruma altına alınmasıyla harekete geçti. Unesco Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Komitesi'nin listesi gelenekleri ve kültürel değerleri küreselleşmeden korumayı amaçlıyor. Her yıl toplanan komite, dünyanın dört bir yanından yıl boyunca iletilen başvuruları değerlendiriyor. 

Baget ekmeği

Fransız fırıncılar, bagetin sadece ismi ve şeklinin değil tarifi ve malzemelerinin de korunmasını istiyor. Geleneksel baget ekmeği, Fransa'da 1993 yılından beri yasayla koruma altında. Bu kritere uyması için bagetin sadece buğday unu, su, maya ve tuz olarak dört malzemeden yapılması gerekiyor. Dondurulmuş ürünler ya da katkı maddeleri eklenmesi ise yasak.

Unesco'nun koruma altına aldığı kültürel değerler arasında İtalya'nın Napoli yöresine ait hamur döndürülerek açılan ve odun fırınında pişirilen Napoli pizzası, yoga, İspanyol Flamenko müziği ve dansı, Tibet Operası, Belçika bira kültürü ve Hırvatistan'ın kuzeyine ait zencefilli kurabiye gibi varlıklar yer alıyor.

Wonder Woman'ın kıyafeti Lübnan ve İsrail ilişkilerini gerdi

Geçen yıl gösterime giren Wonder Woman filminde başrol oynayan İsrailli oyuncu Gal Gadot, katıldığı bir davette giydiği elbise ile uluslararası tartışmaların odağı oldu. Tartışmanın sebebi ise Gadot'un giydiği kıyafetin ünlü Lübnanlı tasarımcı Elie Saab'a ait olması. 

İsrail ve Lübnan teknik olarak 1948'den beri savaşta ve Lübnan güneydeki komşunu boykot ediyor. Elie Saab'ın Instagram hesabında Gal Gadot'un kendi tasarımı olan kıyafetiyle fotoğrafını paylaşıp "Kusursuz" yorumu yapması, tartışmaların fitilini ateşledi. Gal Gadot, zorunlu askerlik görevini dövüş eğitmeni olarak yapmıştı. 2014 yılında Gadot, Facebook hesabından 2 bin 100'den fazla Filistinli ile 6'sı sivil 73 İsrailli'nin ölümüne neden olan Gazze Savaşı'nda İsrail ordusuna desteğini açıklayarak yine bir tartışmanın merkezine oturmuştu. Wonder Woman da başrol oyuncusu Gal Gadot olduğundan Lübnan sinemalarında yasaklanmıştı. Ünlü modacı Elie Saab, sosyal medyada yöneltilen eleştirilerin büyümesi üzerine Gadot'un fotoğrafını Instagram hesabından sildi.