HEPSİ BARZANİ'YE KARŞI BİRLEŞTİ!

Yaşar İÇEN 20 Nis 2020

Yaşar İÇEN
Tüm Yazıları
Evet geçen yıl benim de katıldığım bir törenle Neçirvan Barzani Başkanlık Yemini etmiş ve Masrour Barzani'de Başbakan olmuştu.

Irak’tan edindiğim notlarımı sizlerle paylaşmak üzere sık sık köşeme taşıyorum. Fakat geçen yıl daha bir fazla yazmıştım Irak’ı ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ni. Özellikle de haziran ve temmuz ayları içinde. ‘Güneyi Doğru Okumalı’ (9 Temmuz 2019) ve ‘IKBY Kurtuluş Mücadelesi Verirken Değişimde Kararlı’ (29 Temmuz 2019) tarihli yazılarımı şimdi mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum... Çünkü bugün yazacaklarımı daha detaylı anlamanıza yardımcı olacak.

Evet geçen yıl benim de katıldığım bir törenle Neçirvan Barzani Başkanlık Yemini etmiş ve Masrour Barzani’de Başbakan olmuştu.
Bu değişim çok yerindeydi fakat ben çoğunluğun aksine havada aşk değil tuhaf bir gerginlik kokusu alıyordum! Sanki Irak’ta aşılması gereken zorlu süreçlerin habercisi gibiydi soluduklarım. Ki hemen ardından Irak’ta anlamsızca başlayıp biten sokak olaylarını gördük!
Gelelim IKBY tarafına. Başbakan Masrour Barzani’ye yönelik birkaç analiz yazısı kaleme almıştım. Yazdıklarımda haksız çıktım mı? Sanmıyorum!
‘Adam değişimde kararlı, yeni bir dönem açmayı planlıyor, küflenmiş ve yıpranmış kadroları istemiyor, aktif kadrolara önem veriyor, eğitimli-bilinçli-çalışkan gençlerin sayısını arttırmayı hedefliyor ve daha fazlasını yapmayı istiyor fakat işi çok zor’ demiştim... IKBY’yi zorlu ve hatta çatışmalı günler bekliyor öngörümü geçen yılın başlarında zikretmeye başladığımda ‘asla böyle bir şey mümkün değil’ diyenler son bir iki haftadır ‘dediklerinizde haklıydınız’ demeye başladılar...
Evet klişe cümlem haline gelen ‘Türkiye’yi Irak üzerinden okumak gerekiyor’ düşünceme güvenerek Irak’ı okumayı ve havasını koklamayı önemsiyorum!
Suriye’den sonra Bağdat Yönetimini ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimini de zorlu günler bekliyor gibi görünüyor. Bağdat Yönetimini; bir türlü kurdurulmayan hükümet, mezhepsel güç savaşları, İran baskısı, menfaat çekişmeleri, sokak çatışmaları zorlayacak... IKBY’yi de İran-PKK-TALABANİ ve Masrour Barzani karşıtı KDP’lilerin güç birliği ettiği sıkıntılar fazlasıyla yoracak! KDP’leri de işin içine katıyorum çünkü siyasi makamları babadan oğula geçen saltanatlar olarak gören Ortadoğu’da değişimler hiç kolay değil! Başbakan Masrour Barzani’nin kararlılığı pek çok kişinin çarkına çomak soktu bu sebepten onlarca yıldır makamlara alışanlar düşmanla iş birliği etmekten çekinmez!
Velhasıl-ı kelam Irak’tan yana çekişmeli, çatışmalı ve ileriki süreçte bölünmeli bir fitil ateşlenecek gibi görünüyor. Türkiye’nin alacağı tavırda çok önemli olacak elbette. Zira Suriye’deki savaşın Türkiye’ye milyonlarca yansıması halâ mevcudumuzda! Ve Türkiye’nin terörle mücadelesini her daim destekleyen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi bu zorlu süreçte de iş birliği içinde olacak mı?