HER ÇAĞDA POPÜLER SUAT ARIKAN

Sema SEZEN 26 May 2022

Sema SEZEN
Tüm Yazıları
Cervantes'in her çağda popüler olan ölümsüz eseri Don Kişot'u (Don Quichotte), opera olarak Türkiye'de ilk kez Suat Arıkan 2019'da seslendirmişti. Don Kişot Arıkan için hep özel bir karakterdi. 1981 yılından bu yana solist sanatçılığının yanında ülkemize "ilk"leri getiren Arıkan, Don Kişot gibi her çağda popüler oldu ve olmaya devam edecek

İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdür ve Sanat Yönetmenliği görevinden önceki akşam Süreyya Operası'nda Mançalı Adam müzikaliyle emekli olan Bas-Bariton Suat Arıkan, bu tarihi anda hepimize duygu dolu anlar yaşattı. Oyuncular dahil çoğumuz gözyaşlarımızı tutamadık. Temsil sonunda dakikalarca ayakta alkışlanan Arıkan, sadece İstanbul Devlet Opera ve Balesi'ndeki (İDOB) görevinden emekli olduğunu ama sanat yaşamını hiç bırakmayacağını söyledi. İDOB ile sanatseverlere yıllarca büyük hizmetlerde bulunan sanatçı, Türkiye'de olmayan ilk'leri getirmeye gayret etti. Özellikle 2018-2019 sanat sezonu teması olan “idealizm” kavramı kapsamında akla ilk gelen figür Don Kişot, Arıkan için çok önemli bir karakter. "Herkes gibi ben de kendimi bir Don Kişot gibi hissediyorum. Başucu kitabım Don Kişot! Her yaşta, her okuduğumda başka bir şey daha keşfediyorum. Mançalı Adam’da da büyük bir mutluluk yaşıyorum" diyor.. Arıkan, daha önce onunla yaptığım röportajlardan birinde bu ilk'ler için "Mançalı Adam müzikalini ve Don Kişot balesini repertuvara daha önce almıştık. Massenet gibi önemli bir opera bestecisinin, böylesine önemli bir karakterinin operasını yazmış olması ve bugüne kadar Türkiye’de hiç oynanmamış olması büyük bir eksikti. Türkiye Prömiyerlerine alışmış olan sanat anlayışımız gereğini yaptı. Ve bu eseri repertuvarına aldı" ifadelerini kullanmıştı.

Mançalı Adam'la tarihi bir günü sanatseverlere yaşatması hem bizim için hem de Arıkan için çok anlamlı oldu.

Temsilin sonunda AKM Sanat Yönetmeni Remzi Buharalı ve İDOB Bale Başkoreografı Ayşem Sunal Savaşkurt'un konuşmaları bizi daha da duygulandırdı.. Öte yandan sahne önü ve sahne arkasındaki teknik ekip Mançalı Adam'ı öyle bir hafızalarımıza kazıdı ki sanırım bu etkiyi uzun süre yaşayacağız. Tabii ki daha önce de sahnelendi ama önceki günkü temsil hepimizin yüreğine dokundu. Özel bir gündü.. Koreografiden dekora, kostümden orkestraya, oyunculara, rejiye, opera sanatçılarına, tüm ekibe bu unutulmaz gece için çok teşekkür ederim, harika hatırlanacak.. Özellikle "Deli Kız" karakteriyle İris Arıkan'ın o kahkahası her aklımıza geldiğinde tebessüm edeceğiz; "Bir dahaki başrol onun"

İlk Şövalye!

İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdür ve Sanat Yönetmeni Bas-Bariton Suat Arıkan, Opera ana sanat dalına katkıları nedeniyle 2006 yılında operanın anavatanı İtalya’da cumhurbaşkanı Carlo Ciampi tarafından “Şövalyelik Nişanı” unvanını almıştı.
Opera yaşamında Maestro Leyla Gencer’in yanı sıra Dan Lordacesu, Daniel Ferro ve Licinio Montefusco ile de çalışmıştı. Arıkan'ın sanat yaşamı ve sanata olan hizmetlerini tek bir yazıya sığdırmak mümkün değil. Aklıma geldiğince, yetebildiğimce yazabiliyorum. Arıkan, kazdıkça cevher çıkan, sanat yaşamı dopdolu, sesinin rengiyle, tekniğiyle, sanatıyla, hizmetleriyle önemli bir sanatçı olarak tarihimize geçiyor.
Geniş repertuara sahip olan sanatçı; Sevil Berberi, II.Mehmet, İtalya'da Bir Türk, La Sonnambula, Attila, Macbeth, Otello, Il Trovatore, Don Carlos, Aida, Nabucco, Rigoletto, Messa da Requiem,Turandot, Tosca, La Boheme, Salome, Beethoven 9.Senfoni, Figaro'nun Düğünü, Don Giovanni, Mozart ve Salieri, Sihirli Flüt, Hoffmann'ın Masalları, Carmen, IV.Murat, Evita, Kiss me Kate'in eserlerdeki performanslarının yanı sıra birçok çalışmasıyla hafızalarda yer aldı.

"AKM'DE BİR ÖMRÜM GEÇTİ"
Yeni AKM'nin açılışından önce yorumlarını merak ettiğim Arıkan, "Atatürk Kültür Merkezi’nde bir ömrüm geçti. Ve çok büyük mutluluklar yaşadım o imkanlarla, o sahne olanaklarıyla. Şimdi bu yeni Atatürk Kültür Merkezi’nin olanaklarıyla sanıyorum bu benden sonraki kuşaklara çok daha büyük bir hediye olacak. Benim dönemimde olmadığı kadar, en azından sahneyi paylaşma konusunda, prova salonlarını paylaşma konusunda diğer kurumlarla daha özgürce, daha büyük işlere imza atabileceğimiz bir yapıya sahibiz." demişti. "Umut" aynı zamanda yuvaya dönüş umudumuzun da finali! Bu sezon AKM'de buluşuyoruz…" diyerek yeni AKM'nin opera salonunun sahne akustiğini bizzat denemiş, heyecanla binanın yapım aşamasını takip etmişti. Elbette sanatseverlere AKM'nin “Sinan” operasıyla açılacağı müjdesini de vermişti. Bu arada Arıkan, 29 Mayıs'ta AKM'de "Sultan Süleyman"la Sinan Operasında yeniden sahnede olacağını hatırlatırım.

---------------------------------------------------

"Türkiye'de ne kadar çok eser yaratılabilirse, tarihin süzgecinden geçerek mutlaka birkaçı dünya opera repertuvarına girebilir." Suat Arıkan...

---------------------------------------------------