İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ HAYATIMIZI NASIL ETKİLEYECEK? -I

Serpin ALPARSLAN 10 Ara 2018

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Dünya nasıl adapte olacak? Uluslararası Gıda Politikaları Araştırma Enstitüsü'nün araştırmacıları HadGEM2 olarak bilinen agresif bir iklim modelini kullanarak, 2050 yılına kadar, mısır, patates, pirinç ve buğday olmak üzere dört ana ürün için uygun ekim alanlarının değişeceğini, bazı durumlarda çiftçilerin yeni ürünler üretmeye zorlayacağını öngörüyor. 

Kısa bir göz atalım…

İklim değişikliği

Sıvı, katı veya gaz olsun, gezegenimiz için su hayati önem taşır. İçmek ve mahsullerimizi hayvanlarımızı korumak için, biz suya bağlıyız.

Sayısız tür yaşatmak için ise, tatlı su ekosistemlerine ihtiyacımız var.

Okyanuslar, besin maddelerini taşırken aynı zamanda deniz ekosistemlerini modüle etmeye ve küresel sıcaklıkları korumaya yardımcı olur. 

İklim değiştikçe, toplumumuzun ve ekonomimizin temellerini oluşturan tatlı su ve tuzlu su kaynaklarında da değişim olacaktır. Ve iklim değiştikçe, suyla olan ilişkimiz de değişecek.

Gezegenimizin yüzde 71'ini kaplayan denizler, deniz suyu kimyası ve sıcaklıklarının birçok organizmayı tehlikeye attığından, bizler tarafından üretilen CO2 ve enerjiyi güneşten almak zorunda kalıyor. Denizdeki değişiklikler suda nelerin arttığını ve oradan nasıl hasat ettiğimize kadar etkileyici bir neden ama asıl gelecekte yaşanacak sorunlardan biri de deniz seviyesi yükselirken kıyı altyapısını yeniden yapılandırmak gerekecek

Elbette bunu su bariyerleri planlayarak fırtına dalgalanmalarına ve sellere karşı korumaya yardımcı olabilir.
Ancak dünyadaki iklim değişikliği sorunu bununla bitmiyor. 
Kuzey Yarımküre'deki ilkbahar kar örtüsü büyük olasılıkla 2100'e kadar yüzde 10 ila 30 oranında düşecektir.
 Grönland, Antarktika ve küresel Alpin bölgelerinde bir zamanlar donmuş olan tatlı suyun erimesiyle okyanuslara, oradan akarsu ve toprağa dökülüyor. Daha fazla buz eridiği zaman, nehirler ve su havzaları ilk önce doluyor. Ama buzlar azaldıkça, akıntı ve mevcut tatlı su da olacak. Şayet koruma sorunu engellemezse, su kullanım kısıtlamaları ortaya çıkacaktır.

 
İklim tek başına getirileri dikte etmez. Politik değişimler, küresel talep ve tarımsal uygulamalar gelecekte çiftliklerin nasıl ücret alacağına kadar etkileyecektir. Kazananlar ise araştırmacılar, yöntemlerini modernleştiren ve alanlarını çeşitlendiren çiftçiler olacak.

Ancak en başta söylediğim soru karşısında agresif iklim değişikliğiyle mısır çiftçileri mahsullerin yaklaşık yüzde 16 oranında düştüğünü görecek.
Kuzey Avrupa patates çiftçileri daha uzun büyüyen mevsimleri görecekler. Daha güneydeki alanlar giderek daha kuru hale gelecektir.
Batı Afrika’nın zengin toprakları ve bol su, daha fazla çeliği destekleyebilir. Çünkü Doğu Afrika'nın bazı bölümlerinin üretimini genişletme potansiyeline sahip olduğuna inanılıyor.
Asya'daki büyük nüfusu ve arazi alanıyla ilgili değişiklikler, çoğu insanı etkileyecektir. Hindistan ve Çin’in ekilebilir arazilerinde büyük kayıplar yaşayacaklar.

Endonezya’nın pirinç üretimi büyük ölçüde iklim değişikliğinden kurtulacak, ancak mısır yüzde 20 kadar azalacak.
Avustralya'nın yeni bölgeleri ekilebilir hale gelecek, ancak buğday yetiştirmeye devam edecekse, kuraklık verimli bir çiftçilik gerektirecektir.

Gölge ağaçları, duvarların ve binaların yüzey sıcaklıklarını 23° F'den daha fazla azaltabilir. (Devamı yarın)