IRAK KÜRTLERİNİN "PKK TERÖRÜ" İLE İMTİHANI

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Irak'ta Bağdat ile Erbil arasında bütçe paylaşımı konusunda anlaşmazlık ve düşen petrol fiyatlarından dolayı Irak'ın uzun süredir kriz içinde olması memur maaşlarının ödenmemesine neden oldu.

Irak’ın kuzeyinde 1 aydır devam Süleymaniye’deki gösteriler PKK’nın devreye girmesiyle kentin ilçelerine ve Halepçe’ye de sıçradı. Yaşanan olaylarda bugüne kadar 3 ölü ve onlarca yaralı var. Göstericiler, Irak Bölgesel Kürt Yönetimindeki bütün partileri fark gözetmeden bürolarını ateşe veriyor.

Süleymaniye olaylarına dair şunlara dikkat etmek lazım. Erbil ve Süleymaniye’deki Barzani-Talabani ikilisi yıllardır Kandil- Mahmur – Sincar’ın terör yuvası olmasına göz yumdular. Sözde kardeşkanı akmasın söylemleri ile KCK-PKK terör yapısı kentlerine, köylerine indi. Örgüt bölgelerinde faaliyetlerini yaparken küresel terör baronları ile birçok gizli anlaşmalar yaptı. Şimdi bölgeyi ateşe atmaya başladı.

MAAŞLARI ALAMADILAR SOKAĞA İNDİLER

Irak’ta Bağdat ile Erbil arasında bütçe paylaşımı konusunda anlaşmazlık ve düşen petrol fiyatlarından dolayı Irak’ın uzun süredir kriz içinde olması memur maaşlarının ödenmemesine neden oldu. Uzun zamandan beri tüm Irak’ta olduğu gibi IKBY halkı ekonomik kriz, yolsuzluk ve maaşların ödenememesinden dolayı gerginlik içinde idiler. Korona sürecinde adeta kuzey dibe vurmuş durumda.

OĞUL TALABANİ’DEN PKK MEDYASINA DARBE

Süleymaniye’yi kontrol eden öncede KYB’nin eş Başkanı Bafıl Talabani, iki gün önce Süleymaniye’de bulunan ve PKK’ya yakın olan birkaç medya organını ve TV kanalını kapattırdı. Bundan sonra zaten gergin olan bölgede PKK tahriki ile olayların fitili ateşlenmiş oldu.

SÜLEYMANİYE’DEN İLÇELERE SARKTI

Son üç gündür artan olaylar Süleymaniye kent merkezinde yapılamadı. KYB’ye bağlı asayiş güçleri müsaade etmese de PKK Süleymaniye’ye bağlı başta Seyidsadık ve Tak tak gibi ilçelerde fırsat bularak gösteriler başladı.

Bu gösteri diğerlerinden farkı olarak içlerinde Kandilci terör örgütü elamanlarında olduğu göstericiler “Biji Apo” sloganları atmaları ve güvenlik güçlerine saldırmaları ile başka boyuta geldi. PKK’lıların içinde olduğu gösteriler özellikle Seyidsadık ilçesinde bulunan tüm Kürt partilerinin binaları yakılarak, parti görevlileri neredeyse linç edildi. KYB başta olmak üzere KDP, Goran, Yekgırtu, Komel İslami ve Sosyalist partisi binaları ateşe verilerek ilçe ateş alanına döndü.

Seyidsadık ilçesinden göstericiler partilerin Polis ve Kaymakamlık başta olmak üzere diğer tüm resmi yerleri ateşe verdiler. Ellerinde bulunan molotoflar ile yangın çıkarıcı yakıtlar dikkatten kaçmadı.

SÜLEYMANİYE “HENDEK TERÖRÜ YAŞIYOR”

KCK-PKK üst aklı Türkiye’de eyleme geçirmeye çalıştığı şehirleri kaosa sürükleme projesini Irak kuzeyinde uyguluyor. IKBY ile Sincar gerginliği yaşayan Kandil “beni kabul edin, bana bölgede yer açın” diyor. Bölge halkı ise kötü yönetim, devlet yoksunluğu nedeniyle hem Bağdat’a hem de Kürt partilerine ekonomik sıkıntıdan dolayı kızgın durumda. Bunun üstüne organize terör eli alana girince şiddet ortaya çıktı. Süleymaniye yangını söndürülmezse tüm kuzeyi sarar. Yeraltında olan DEAŞ alana girmek için kaosu kaçırmaz. Türkiye yıllarca bölgeyi uyardı, terör yılanı eninde sonunda sizi de sokar. Kandil dağlarının önünde, Mesud Barzani’yi yanına alıp basın toplantısında bir kedimizi bile kimseye (Türkiye için) vermeyiz diyen baba Celal Talabani’den, PKK medyasını kapatan oğul Talabani’ye.. Kuzey çok sıcak..