IRAK TÜRKMEN CEPHESİ BAŞKANI ERŞAT SALİHİ İLE KERKÜK ÜZERİNE

Yaşar İÇEN 08 Eyl 2019

Yaşar İÇEN
Tüm Yazıları
Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi'yi Kerkük'te ziyaret ederek Irak, Kerkük ve Türkmenler üzerine pek çok başlığı konuştuk...

ITC Başkanı Erşat Salihi Kerkük’ün Türkmenler için ne denli önemli ve vazgeçilmez olduğunu anlatırken geçmişten pek çok önemli anısını da dile getirdi. Çocukluğundan bu yana ailesinin ve kendisinin Türkmen kimliğine sahip olduğu için yaşadığı sıkıntıları anlatırken verilen bedellerin ve canların asla unutulmaması gerektiğini söyledi.

‘Verdiğimiz canları ve bedelleri unutursak Türk olmaya dair geleceğimizin tehlikeye gireceği unutulmasın’ diyen Başkan Salihi ‘değerlerimize her zaman sahip çıkmalıyız ki dünyadaki değerimiz de hakkettiği yerde kalmaya devam etsin’ başlığına da önemle vurgu yaptı.

Kerkük üzerinde dönen hesapların kendilerini ve tüm Kerküklüleri rahatsız ettiğini söyleyen Başkan Salihi herkesin bu konuda dikkatli olması gerektiğini belirtti.
Başkan Salihi şu an merkezi hükümetin kontrolünde olan güvenlik işlerinin olumlu yönlerini anlatırken “Aslında bizim talebimiz Kerküklülerden (karma) oluşan bir ordumuz olmalı. Böylelikle yabancı güçler Kerkük’e sıkıntı çıkartamayacaktır. Kerkük’ü Kerküklüler daha iyi sahiplenir. Şehrin merkezini de yine aynı içerikte polis teşkilatı korumalı” dedi.

Salihi, Kerkük’ten çıkarılan kaçak petrolün İran’a satıldığını ve sahipleri tarafından terkedilmek zorunda bırakılan petrol kuyularına kanunsuzca el koyulduğunu söyledi. Uluslararası iki firmanın Kerkük ve merkezi hükümete danışmadan kuyulardan petrol çıkardığını belirten Salihi;’biz istiyoruz ki kuyularımız bizim kontrolümüzde Irak’a bağlı olsun. Yani bu toprakların petrolünü Kerküklüler çıkarsın’ dedi.

ITC Başkanı Erşat Salihi daha sonra şu cümleleri aktardı; ’Uzaktan bakıldığı ve korkulduğu gibi bir yer değil Kerkük. Gündüzüyle ve gecesiyle güvenli Kerkük. Burayı karalamak ve herkesi buradan kaçırmak isteyenler şunu bilsinler ki, geçmişte yaşatılmaya çalışılan sorunların üstesinden el birliğiyle geldik bundan sonrada bu mücadelemize devam edeceğiz. Kerkük, Kerküklüler ile güçlü bir bölge. Her Kerküklü toprağına sahip çıkar. Türkmenler, Araplar ve Kürtler BM’nin gözetiminde bir protokol hazırlamayı düşünüyor fakat detaylar üzerinde henüz ortak bir karara varılmasa da görüşmelerimiz devam ediyor.
PKK ne bizim ne de Kerküklülerin kabul etmeyeceği bir durum. PKK Türkiye ile olan sıkıntılarını kasten Kerkük’e taşıyarak buraları da karıştırmaya çalışsa da istediğini elde edemiyor. Türk olmanın faturasını ödemekten asla pişman olmadık. Geçmişten bu yana ödedik bundan sonra yine öderiz.
Son süreçte güvenlik konusunda iyi bir gidişat yakalandı Kerkük’te. Bunu anlatmak ve tanıtmak zorundayız. Türkiye’nin desteği ile buralar canlanacak ve yatırıma dair insanlar moral bulacaktır. Bunu Israrla söylüyorum ki; Türk Dünyası kesinlikle Kerkük’ün yanında olmalıdır. Çünkü bizim bu topraklardaki güçlü duruşumuz Türk Dünyasının faydasına olacaktır.
Bağdat hükümetinde Türkmenlerin sesinin yeterince duyulmaması Bağdat’ın büyük eksikliğidir çünkü Türkmenler bu toprakların en önemli denge unsurudur...’

ITC Başkanı Erşat Salihi yaklaşan seçimler konusunda teşkilatlarını ve tüm Türkmenleri şimdiden aktifleştirdiklerini belirtti.