İRAN'A KARŞI TÜRKİYE Mİ ÖNE SÜRÜLMEYE ÇALIŞILIYOR?

Yaşar İÇEN 17 May 2019

Yaşar İÇEN
Tüm Yazıları
Çarşamba günü köşe yazımın son cümlesi olarak "çünkü dışarıdan taşınan odunlar sebebiyle Ortadoğu artık dip tuttu ve her an tadı kaçacak..." dedikten hemen sonra sınırımızda sıcak gelişmelerin haberlerini aldık.

Anlaşıldı! ABD uzun zamandır eteğine itina ile topladığı taşları dökmeye hazırlanıyor! Şimdi düşünmemiz ve kendi adımıza önlem almamız gereken şey şu; ABD bu taşları etrafa saçıp savurarak mı yoksa direkt gözüne kestirdiği hedefe mi dökecek?

Benim tahminim Ortadoğu’da yakılan savaş ateşinin dumanı Türkiye’yi de etkisi altına alacak!
Evet kısaca Türkiye- İran arasında istenmeyen durumlar yaşanabilir diyorum! Hatta ve hatta ABD İran’ın karşısına direkt Türkiye’yi koymaya çalışıyor gibi!

Çarşamba günü köşe yazımın son cümlesi olarak “çünkü dışarıdan taşınan odunlar sebebiyle Ortadoğu artık dip tuttu ve her an tadı kaçacak...” dedikten hemen sonra sınırımızda sıcak gelişmelerin haberlerini aldık.

ABD’nin uzun zamandır İran’ı kaşıdığını biliyoruz... ABD ile İran arasında Hürmüz Boğazı üzerinden yaşanan gerginlik, petrol ticaretinin önemli ölçüde döndüğü boğazı İran tarafının kapatmakla tehdit etmesi, ABD’nin Irak işgalinde kullandığı uçak gemisini tekrar Ortadoğu’ya göndermesi...

Ve İran aleyhine alınan kışkırtıcı kararlar, sert tondan yapılan açıklamalar, ağır suçlamalar ve hatta tehditler ile ABD “bolca odunu attı” zaten!

ABD ile İran arasındaki gerilimin arttığı bu günlerde ABD’nin acil bir kararla Irak’ta faal olmayan çalışanlarını geri çekmesi ve Basra Konsolosluğunu kapatma kararını iyi okumak gerekiyor... ABD’nin İran’a ait Irak’ta bulunan milis güçlerini tehdit olarak görmesini iki ülke (ABD-İran) arasındaki gerilimin Irak’ta vücut bulacağı ihtimalini güçlendiriyor..

Önemli bir detay daha var; ABD'nin, Irak'ta 'acil görevde bulunmayan' tüm hükümet çalışanlarının ülkeyi terk etmesi talimatı vermesinden sonra Almanya ve Hollanda’da Irak'taki askeri eğitim faaliyetlerini askıya aldı!

O zaman şunu düşünmemek imkansız; savaşın zemini Irak olacak!

Peki zemini her açıdan hazırlayan ABD, İran’a karşı kimi Irak’a çekmeye hazırlanıyor? ABD’nin uzun zamandır S400 konusunda Türkiye ile fikir ayrılığına düşmesinin arkasında ne var?

Türkiye’nin İran sınırının ufak ufak ısınmaya başlaması verilen bir mesaj mı?