Vakıf Katılım web

İSRAİL-İRAN SAVAŞI BAŞLADI BİLE

Alican DEĞER 11 May 2018

Alican DEĞER
Tüm Yazıları
Suriye'deki İran milis güçleri Golan tepelerindeki İsrail üssüne 20 füze yollayınca İsrail'de karşılık olarak 50 hedefi vurduğunu açıkladı. Görünen o ki, Suriye'deki Rus savunma sistemleri devreye girmedi.

“Misafir misafiri, ev sahibi hiçbirini sevmez” diye bir deyiş vardır. Suriye’deki durum bu anlaşılan. Ruslar, görüntüde Suriye’de birlikte çalıştıkları İranlıları korumuyor. Belli ki orada olmasından da çok mutlu değiller. Veya o anlata anlata bitirilemeyen hava savunma sistemleri hiç de söylendiği gibi değil. Bu işin bir yanı.

Peki, İranlılar neden İsraillilere füze attı? Gelişmeler malum. Amerika’nın nükleer anlaşmadan çekilmesi ve bunu İsrail ile Suudi Arabistan’ın desteğini alarak yapması. Belli ki İran, İsrail’i bir çatışmaya çekmek istiyor.

İsrail bir savaşa girerse bu durum İran’ın işine gelebilir. Olası bir din savaşına dönüşür. İran kendi iç çekişmelerini regüle eder. Kimse İsrail ile çatışan bir ülkede hayat pahalılığı gösterisi yapmaz. Başkan Trump’ın yaptığı “Ayaklanın” yollu çağrı açığa düşer. Bir çok Müslüman çevreden sempati toplayacağı da açık.

Öyle anlaşılıyor ki, Ortadoğu uzun sürmesi muhtemel bir çatışma ortamına giriyor. Amerika, İsrail-Suudi Arabistan ve Kürtlerle birlikte bölgede kurduğu sac ayağı üzerinde yeni bir sistem uygulamaya çalışıyor.

Bunun karşı tepkisinin gelmesi de uzun sürmez. Böylesi bir çatışmanın ve hatta savaşın kazananı olmaz. Sadece kaybedeni olur. Kaybeden de yok olmaz. Sadece süreç daha acılı hale gelir.