KADİM ŞEHRİN ATMOSFERİNDE OPERA FESTİVALİ

Sema SEZEN 09 Haz 2022

Sema SEZEN
Tüm Yazıları
Kültür sanat alanında her geçen yıl daha da atağa geçen medeniyetler şehri Gaziantep, 18-24 Mayıs tarihleri arasında bu yıl 4'üncüsü düzenlenen Uluslararası Gaziantep Opera ve Bale Festivaliyle sanatseverlere müzikal keyfi yaşattı

Sanat etkinliklerinin tarihi atmosferde düzenlenmesi her zaman biz sanatseverleri büyülemiştir. Özellikle antik şehirlerin bulunduğu yerde yapılan opera temsilleri, tiyatrolar bana hep sanki o çağlarda yaşıyormuşum ve ailemle etkinliğe katılmışım hissi verir. İşte Gaziantep de o şehirlerden biri.. 4. Uluslararası Gaziantep Opera ve Bale Festivali için ziyaret ettiğim Gaziantep'in açıkçası kültür sanat alanında bu kadar güçlendiğini bilmiyordum. Opera festivali için gittik, peş peşe kültür etkinliğine katıldım. Öyle ki etkinlikler birbiriyle çakıştı.. Konserler, sergiler, fuarlar, festivaller... Gaziantep halkı ne çok sanatsevermiş. Elbette Belediye Başkanı Fatma Şahin'in, şehri kültür sanata açmasıyla Gaziantep tam bir sanat şehri olmuş. Ülkemizde opera festivali sınırlı sayıda ve maalesef çok az. Başlı başına bir opera festivalinin bir şehre kattığı kültür bambaşkayken Şahin, Gaziantep'in tarihi, kültürel dokusunu çok yerinde kullanıp bu şehri sanat etkinlikleri kültür faaliyetleriyle doldurmuş. Bir belediyenin çalışkanlığının o bölgenin her alanda gelişimi için ne kadar önemli olduğunu bu ziyaretimde görmüş oldum.

Tüm çalışanlar özveriyle ve profesyonelce işini yapıyor. Gerçekten bu kadarını beklemiyordum ve çok etkilendim, bravo!

ONLARCA ZİYARET EDİLESİ MERKEZ
Gaziantep'te ziyaret edilmesi gereken onlarca yer var. Rumkale, 25 Aralık Gaziantep Savunması Kahramanlık Panoraması ve Müzesi, Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Zeugma Antik Kenti ve Zeugma Mozaik Müzesi, Dülük Antik Kenti, Yesemek Açık Hava Müzesi, Almalı Çarşı, Bayazhan, Medusa Arkeolojik Cam Eserleri Müzesi, Gaziantep Kalesi, Bakırcılar Çarşısı, Hamam Müzesi, Karkamış Antik Kenti, Arkeoloji Müzesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet vermekte olan Jale Tekinalp Yücel Kültür ve Sanat Merkezi... Eminim saymayı unuttuğum birçok kültür merkezi bulunuyor.

MİTRAS TAPINAĞI'NI MUTLAKA GÖRÜN
Ve tabii ki Mitras Tapınağı.. Mitras tapınağına girdiğiniz anda antik çağların kokusunu alabiliyorsunuz. Tapınakta yapılan ritüelleri hayal etmek bile insanı alıp başka bir yere götürüyor. Yakılan kandillerin izlerine rastlamak mümkün.. Kazı yapıldıkça kimbilir daha neler çıkacak o bölgeden çok merak ediyorum. Her ziyaret ettiğimiz yer yeni bir şey ekledi bize. 25 Aralık Gaziantep Savunması Kahramanlık Panoraması ve Müzesi'nde ziyaretimizde diğer gazeteci arkadaşlarımla beraber gözyaşlarımızı tutamadık.

Müzikaller sahnelendi

4. Uluslararası Gaziantep Opera ve Bale Festivali, açılışını Samsun DOB tarafından sahnelenen klasiklerden “Hisseli Harikalar Kumpanyası“ ile yaptı.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Valiliği ve Gaziantep Üniversitesi’nin (GAÜN) organizasyonunu üstlendiği, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan festivalin ilk gününde GAÜN Mavera Kongre ve Sanat Merkezi’nde sergilenen Haldun Dormen’in kaleme aldığı, şarkı sözleri Çiğdem Talu’ya, besteleri Melih Kibar’a ait olan “Hisseli harikalar Kumpanyası” müzikali salondakilere tatlı anlar yaşattı.
Festivalde çocuklar “Sihirbaz Oz“ ile eğlendi.
Samsun Devlet Opera ve Balesi tarafından Onat Kutlar Sahnesinde izleyici ile buluşan “Sihirbaz Oz” 19 Mayıs Perşembe günü iki temsil ile izleyicilerden beğeni topladı.
Antalya Devlet Opera ve Balesi sanatçılarının sahnelediği, “Kanlı Nigar” müzikali de izleyici ile buluştu.
Kapanış ise, 24 Mayıs Salı akşamı Antalya Devlet Opera ve Balesi orkestrası ve solistleri tarafından sahnelenen, türkülerin konuları ile anlatılarak sahnelendiği “Memleketim” müzikali ile yapıldı.
Bence önümüzdeki yıl 5. Uluslararası Gaziantep Opera ve Bale Festivali'nde Gaziantep halkının sıcaklığına "saraydan Kız Kaçırma", "Sinan", "Troya" operaları çok yakışır..