Vakıf Katılım web

KADIN FUTBOLU SÜPER BAŞLIYOR

Mehmet Zeki KUTLU
Tüm Yazıları
Kadın futbolu uzun yıllardır zaten bir oluşum içindeydi. Ligleri oluşturulmuş ve Türkiye Futbol Federasyonu çatısı altında faaliyetlerini sürdürüyordu.

Kadın futbolu uzun yıllardır zaten bir oluşum içindeydi. Ligleri oluşturulmuş ve Türkiye Futbol Federasyonu çatısı altında faaliyetlerini sürdürüyordu. Birinci, ikinci ve üçüncü ligleri ve amatör yükselme grupları vardı. Ama artık süper lig var ve bu ligde yer alan 8 tane takım ilk defa kurulmuş kadın futbol takımı. Alt liglerden yükselerek gelmemiş fakat taahhütleriyle Turkcell Kadın Futbol Süper Liginde yer almış takımlar. Futbolun popüler kalması için UEFA’nın ulusal futbol federasyonlarından salon futboluna, plaj futboluna ve özellikle kadın futboluna yatırım yapmasını istediklerini biliyorduk da bu denli radikal bir karar alınacağını beklemiyordum. Süper Lig Futbol Takımlarından Fenerbahçe A.Ş., Galatasaray A.Ş., Altay, Trabzonspor A.Ş., Atakaş Hatayspor, Çaykur Rizespor A.Ş., Kayseri ve Vavacars Fatih Karagümrük bu yıl oluşturulan Turkcell Kadın Futbol Süper Liginin torpilli takımları oldular. Şampiyon olmadığı halde Ankaragücü Futbol Takımının Birinci Lige çıkarıldığında ki tepkiler de aklıma gelmiyor değil. Kadınlara pozitif ayrımcılık yapılmış. Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi 12 takımla 2 grup halinde yapılacak ve Haziran ayında da maçların tamamlanması planlanıyor. İlk dört takımın play off ve son dört takımın da play out oynayacağı zor bir süreç bekliyor tüm takımları. Zira elit oyuncu havuzunun dar olduğu ülkemizde ligin kalitesini düşürmemek lazım. Federasyonun bu konuda aldığı tedbirlerden biri de her bir takıma 6 yabancı oyuncu oynatma hakkının verilmesi oldu. Gelecek yılda 6 olan yabancı oyuncu oynatma sayısı kuralı bir sonraki yıl 5 oyuncuyla sınırlandırılacak. Birinci ligin süper lige dönüştürülmesiyle oluşan birinci lig boşluğu da bir sonraki yıl 2. Ligin başarılı takımları ile Süper Ligden düşen takımlardan oluşturulacak. Kağıt üzerinde her şey iyi planlanmış gibi görülüyor. Uygulamalardaki başarı kadın futbolunun gelişimini de etkileyecek. Ama benim gördüğüm kadarıyla ülkemizde üç büyüklerin yer aldığı tüm spor branşlarında çıta yüksek. Beşiktaş zaten Kadınlar Birinci Liginin Şampiyon takımıydı. Ligin ilk derbi maçı da Beşiktaş JK Vodafone Kadın Futbol Takımı ile Fenerbahçe A.Ş. arasında 18 Aralık günü saat 15:00’te oynanacak.    

Kadına Şiddete Son sloganıyla oynanan Galatasaray-Fenerbahçe dostluk maçı ile gördük ki bu rekabetin coşkusu tribünlere her zaman yansıyor. Üç ulusal kanalda bu maçı canlı yayınladı. Bunlar çok güzel gelişmeler ama 7-0’lık skor çok konuşuldu ve biraz da endişelendirdi. Kadın futbolunla 20-0, 13-0, 10-0 ve hatta rekor olan 56-0 gibi resmi maçların olduğunu da unutmamak lazım. Bekleyip göreceğiz. Yeni Turkcell Kadın Futbol Süper Ligimiz hayırlı olsun.