KADIN!

Aslıhan AKDAĞ TÜRKER
Tüm Yazıları
Kız çocuklarının doğru eğitim ile akademik, bilim, siyaset ve sanat alanlarında ne kadar başarılı olabileceklerinin o kadar çok örneği mevcut ki.

Yıllardır süre gelen bütün zamanlar içerisinde hep en ağır, en zor yük olmuştur kadın olmak. 2020 yılında dünyanın artık dijital çağa evrilmesi ile büyük değişiklikler yaşansa da, hala kadının derdi tasası bitmemiştir. Tecavüze uğrayan, cinayete kurban giden, şiddet gören, okula gitmesine izin verilmeyen kızlarımız, kadınlarımız hala bugün bile vardır. Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi, ‘Şuna inanmak lazımdır ki, dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir.” Ne kadar doğru bir tespit. Hala imkanları kısıtlanan, hor görülen kadınlara rağmen ne güzel kadın başarıları var dünyada ve ülkemizde. Kadına fırsat tanırsanız dünyaları yeniden yaratır. Mesela İslam dünyasının ilk kadın başbakanı olan Benazir Butto, Pakistan'ın diktatörlükten demokrasiye geçişini sağlamıştır. Yoksulların ve kadınların haklarının gözetilmesinde ülkesine ve dünyaya örnek olmuş bir liderdir. Sabiha Gökçen, Türkiye'nin ilk kadın pilotlarından birisidir ve dünyanın ilk kadın savaş uçağı pilotudur. Uçuş kariyeri boyunca 8.000 saat civarı uçuş gerçekleştirmiştir ve bunlardan otuz ikisi muharebe görevidir. 34 yıllık evli ve 2 çocuk annesi olan 58 yaşındaki Ümmiye Koçak, bugüne kadar 11 tiyatro oyunu yazdı, kurduğu tiyatro topluluğu ile 500'ü aşkın kez sahneye çıktı ve oyunlarını Türkiye'nin dört bir yanından 30 bini aşkın insan izledi. Aldığı ödüller ve kurduğu topluluktaki tüm kadınların başarıları onun azminin ve taşıdığı o eşsiz ruhun bir kanıtı. Ve bunlar gibi daha nice başarı.

Kız çocuklarının doğru eğitim ile akademik, bilim, siyaset ve sanat alanlarında ne kadar başarılı olabileceklerinin o kadar çok örneği mevcut ki. Ama bir yandan da bastırılan kızlarımız, kadınlarımız var. Mesela günlerdir sınır kapılarında her türlü zorlukla mücadele eden, ayakta durmaya çalışan kadınlar var. Aç susuz aileleriyle birlikte oradan oraya savrulan kız çocukları, erkek çocukları var ve sadece daha mutlu bir hayat yaşayabilmek için. Ne yazık ki kapitalist düzenin içerisinde büyük bir eşitsizlikle kaybolup giden birçok yetenek... Bütün kız çocuklarımıza, kadınlarımıza sesleniyorum; hayallerinizden  vazgeçmeyin, eğer siz isterseniz başaramayacağınız hiçbir şey yok. Yeter ki ‘hayallerinizden asla vazgeçmeyin!’. Kadınlar günümüz kutlu olsun.

Sevgi ile kalın.