KAFEDE BOTOKS, EVDE DOLGU MAĞDURLARI!

Esra KAZANCIBAŞI
Tüm Yazıları
Türkiye'nin dört bir yanı botoks, dolgu gibi işlemleri yapan kişilerden geçilmiyor.

Kırışıksız bir cilt, iri dudaklar, dümdüz karna sahip incecik bir beden, selülitsiz bacaklar üzerine pazarlama stratejisi kuran moda ve kozmetik sektörü yüzünden iş iyice çığrından çıktı. Günümüzde artık bu özelliklere sahip olmayan çoğu kadın, aynalarla barışabilmek uğruna estetik cerrahiye göre daha ucuz ve nispeten daha kolay ulaşılabilir olan ameliyatsız gençleştirme yöntemlerini tercih ediyor.

Bunun karşılığında Türkiye’nin dört bir yanı botoks, dolgu gibi işlemleri yapan kişilerden geçilmiyor. Peki, bunların kaçı hekim, kaçı botoks gibi enjeksiyonları yapma ehline sahip bilen var mı? Hayır. Ya, geçtiğimiz günlerde medyaya yansıyan Nişantaşı’ndaki ünlü bir kafede doktor olduğunu ve ameliyata yetişeceğini söyleyen bir kadının karşısında oturan diğer kadına garsonların ve tüm müşterilerin gözü önünde botoks uygulamasına ne demeli? Gayet rahat bir şekilde kafe görevlilerinden buz ve makas gibi ihtiyaçlarını istemiş. Sanırsın orası bir muayenehane, garsonlar da hemşire ya da sağlık görevlisi...

MERDİVEN ALTI SAÇ EKİM MERKEZLERİ...

Bugün yazımda başka bir konuya değinmeyi düşünürken, Türk Dermatoloji Derneği’nden gelen mail üzerine medikal estetik alanında yaşanan bu önemli soruna değinmeye karar verdim. Çünkü hekim olmayan bazı açıkgözler, sağlık için uygun olmayan koşullarda gençlik ve güzellik peşinde koşan yüzbinlerce insanın sağlığını tehdit ediyordu. Çok değil, daha birkaç ay önce doktor olduğunu öne süren bir kişiye evde yaptırdığı dolgu nedeniyle dudaklarını kaybetme riski taşıyan Antalya’lı hemşire korsan estetik pazarının mağdurlarına sadece bir örnek. Hekim olmadığı halde merdiven altı saç ekimi yapanlar da unutulmamalı. Özellikle, yurt dışından gelen hastalara saç ekimi uygulayan bu tür sözde merkezlerin, Türkiye’nin sağlık turizmindeki imajını zedeledikleri de bir gerçek. 

BOTOKS VE DOLGU YAPTIRACAKSANIZ, NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ?

Gelelim Türk Dermatoloji Derneği’nin açıklamasına... Botoksun tıbbi bir uygulama olduğunu hatırlatan Dernek Başkanı Doç. Dr. Güneş Gür Aksoy, Nişantaşı’ndaki kafede yapılan botoks uygulaması için “Sağlık bu kadar ucuz olmamalı. Botoksun uygun şartları taşımayan yerlerde yapılması ve hekim olmayan kişilerin hekimlik alanında faaliyette bulunması tıbbi ve kanuni anlamda suçtur” diyor. 

Botoks, dolgu gibi uygulamaları yaptırmak isteyenler için Türk Dermatoloji Derneği’nin önemli uyarıları var. Ameliyatsız gençleştirme yöntemleri için uzman ve merkez seçerken Doç. Dr. Güneş Gür Aksoy’un şu önerilerini dikkate almanızda fayda var:

* Botoks, tıbbi bir uygulamadır ve sterilizasyonun olduğu uygun koşullarda yapılmalıdır. Bu nedenle muayenehane, tıp merkezi, hastane gibi yerler dışında bu işlemi asla yaptırmayın! 

* Botoks uygulamasının hekimlerce yapılması, hasta sağlığı açısından kaçınılmaz bir gerekliliktir. Botoksun bu konuda teorik ve pratik eğitimler alan dermatoloji ve plastik cerrahi uzmanlarının bulunduğu merkezlerde yapılması en doğru olanıdır. 

UCUZ İŞLEM YAPANI DEĞİL, UZMAN OLANI TERCİH EDİN!

Dünya genelinde her yıl botoksa harcanan para 4 milyar doları buluyor. Bu pazarın en hızlı büyüdüğü ülkelerden biri ise, Türkiye. Botoks ya da dolgu ile ameliyatsız gençlik peşinde koşarken, sağlığınızdan da, güzelliğinizden de olabilirsiniz. Özellikle akrilik, plastik ve silikon gibi kalıcı maddelerle yapılan dolgu işlemlerindeki risk daha büyük! Medikal estetik yöntemleriyle kırışıklıklarınızdan, sarkmalarınızdan kurtulmak isterken, doktorunuzu da, merkezini de iyi seçin! Ucuz uygulama yapanı değil, alanında uzman ve deneyimli olanı tercih edin! Çünkü sağlığın değeri hiçbir şeyle ölçülemez!