Vakıf Katılım web

TÜRKİYE'NİN KAHRAMANI AVRUPA'NIN YILDIZI

Neşe BERBER 27 Mar 2017

Neşe BERBER
Tüm Yazıları
'Darbe girişimi sırasında ilçemizde olan 4'ncü Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan kalkarak sivil halkı bombalayan F-16'ları engellemeye çalışırken 9 şehit, 92 gazi veren darbe girişiminin en onurlu mücadelesini veren ilçelerden biri de Kahramankazan'dı.'diyen Kahramankazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk, 'Laz'ı, Kürt'ü, Çerkez'i, Boşnak'ı, Arap'ı, Türkmen'i ve Suriyelilerle bu farklılıkların zenginliğe dönüştüğü, barış ve huzurun en üst seviyede temin edildiği, kardeşliğin ve hoşgörünün olduğu, demokrasiyi yaşatma adına şeffaf yönetilen bir belediye anlayışını en iyi şekilde uygulayan belediye olarak Avrupa Konseyi'nden '12 Yıldız Şehri' ödülüne layık görüldük.' dedi.

‘Darbe girişimi sırasında ilçemizde olan 4’ncü Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan kalkarak sivil halkı bombalayan F-16’ları engellemeye çalışırken 9 şehit, 92 gazi veren darbe girişiminin en onurlu mücadelesini veren ilçelerden biri de Kahramankazan’dı.’diyen Kahramankazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk,  ‘Laz'ı, Kürt'ü, Çerkez'i, Boşnak'ı, Arap'ı, Türkmen'i ve Suriyelilerle bu farklılıkların zenginliğe dönüştüğü, barış ve huzurun en üst seviyede temin edildiği, kardeşliğin ve hoşgörünün olduğu, demokrasiyi yaşatma adına şeffaf yönetilen bir belediye anlayışını en iyi şekilde uygulayan belediye olarak Avrupa Konseyi'nden  ‘12 Yıldız Şehri’  ödülüne layık görüldük.’ dedi.

Kahramankazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk çok genç yaşta üst üste belediye başkanı seçilerek bir ilke imza atmış. 13 yıllık görevi içerisinde Kahramankazan, Türkiye’nin her ilinden insanların göç ettiği, adli olayların en az olduğu sosyal barışın en yüksek seviyede olduğu, 13 yıl önce köy diye tabir edilen bir ilçeyken şimdi modern, çağdaş ve yatırımların yapıldığı ve herkesin yaşamak istediği bir ilçe haline gelmiş.  Kahramankazan’a geldiğimde modern belediye binası ve güleryüzlü misafirperver belediye çalışanları ile tanıştım. Başkan yoğun ama herşeyi en ince ayrıntısına kadar düşünen bir insan olarak sanırım başarısının sırrı bu dedirtiyor insana. Ankara’dan Kahramankazan’a doğru giderken, Akıncı Üssü’nün önünden geçerken tekrar o anları anımsayıp duygulanmamak mümkün değildi. Kahramankazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk hakkında bilinmeyenleri, merak edilenleri YeniBirlik’e anlattı.

n Kahramankazan’da göreve geldiğinizden beri neler değişti?

Belediye Başkanı olduğum 2004 yılından bu yana Kahramankazan’da çok büyük değişimlere imza attık. 13 yıllık süreç içerisinde Kazan, 81 vilayetten insanların göç ettiği, böyle hızlı göç almasına rağmen adli olayların en az olduğu sosyal barışın maksimum seviyede temin ve tesis edildiği bir ilçe haline geldi. 13 yıl önce köy diye tabir edilen, suyun sıkıntılı olduğu, arıtma tesislerin olmadığı, çöpün vahşi depolama alanlarında yakıldığı, üç toplu taşıma aracıyla Kızılay’a zor gidilen, bulvarı, caddesi toz toprak içerisinde olan, parkı, bahçesi, eğitim ve kültür tesisleri olmayan bir Kahramankazan’dan şu an da çok farklı bir noktaya geldik.  Şu an köylerine dahi otobüs seferleri düzenlenen ve sosyal donatı olarak neredeyse bir eksiği kalmayan ilçe konumuna geldik. Çoğu büyükşehir belediyelerinin yapmakta zorlandığı sosyal projeler konusunda çok iddialı çalışmalar gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye devam ediyoruz. 52 bin nüfusa sahibiz, ancak yaptığımız hizmetler alanında nüfusu milyona yaklaşan belediyeler ile yarışıyoruz diyebilirim. Yurt içi ve yurt dışına üretim yapan 3 binin üzerinde fabrika ve atölyenin bulunduğu, TAİ ve Ankara Lojistik Üssü gibi ülke ekonomisi açısından oldukça önemli tesislerin yer aldığı ilçemizin, artık turizm ile de anılması için çalışmalara başladık. 

2017’de turizmde neler yapıyorsunuz? 

Kahramankazan'ımız tarihi doku, doğal güzellikleri ve turizm açısından birçok unsuru da bünyesinde barındırmaktadır. İlçemizin toprak yapısı ve doğal güzelliği ile Güvenç Göleti ile Kızılcahamam’a kadar uzanın Kazan Ormanları önemli doğal güzelliklerimizden.  Ayrıca ilçemizde dünyanın en kaliteli termal suları arasında gösterilen bir termal kaynak da tespit ettik. Bu kaynağın üzerine 5 yıldızlı bir termal otel ve kongre merkezi inşa ettik. Bu otelimiz inşallah 2017 yılında faaliyete geçecek. Ayrıca yine bu termal kaynaktan beslenen bir de termal hamamımız var. Bir termal turizm akınının ilçemize 2017 yılında başlamasını planlıyoruz. 

Akıncı Üssü’nün yerine ne yapılacak?

15 Temmuz sonrasında kapatılan Akıncı Üssü’nün yerine inşa edilecek 15 Temmuz Müzesi ve devasa parkta Ankaralıların hizmetine girecek. Bu konuda da Kültür ve Turizm Bakanlığı ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu tür zenginlikler olan ilçemizi yurt içi ve yurt dışından turistlerin ziyaret etmesini bekliyoruz. 2017 yılı inşallah ilçemiz için turizm açısından faydalı bir yıl olacak.

Girişimcinin tercihi Kahramankazan olmaya başladı mı?

Ankara’nın en hızlı gelişen dış ilçesi olduk. Türkiye’de ise en hızlı gelişen ilçeler arasında ilk sıralarda yerini alan Kahramankazan,  girişimcilerin gözdesi olmayı sürdürüyor. Kahramankazan Belediyesi 2017’nin ilk ayında 35 yeni işletmeye ruhsat verdi. 52 bin nüfuslu bir ilçe olmasına karşın, belediyeden ruhsat alarak faaliyet gösteren 4 binin üzerinde işletme bulunuyor. 2017 yılında da iş yeri açmak isteyen girişimcilerin ilk tercihleri arasında yer aldık. 

New York, Paris, Londra ve Berlin kentlerini geride bıraktık

Yerel yönetimler alanında yaptığı çalışmalarla örnek olan Kazan Belediyesi, kişi başına düşen yeşil alan standartlarında Türkiye’deki ve gelişmiş ülkelerdeki birçok kenti geride bıraktı. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, kişi başına düşen yeşil alan miktarının 10 ila 15 metrekare arasında olması “ideal” olarak belirtilirken, bu oran Kazan’da 27.7 metrekareyi buluyor.  Kazan bu kapsamda New York, Paris, Londra, İstanbul ve Berlin gibi birçok gelişmiş ülke kentinden daha fazla yeşil alana sahip bulunuyor.  Yeşil alan standartlarında Türkiye ortalamasının üzerinde olan Kazan Belediyesi, bu alanda New York, Paris, Londra ve Berlin gibi gelişmiş dünya kentlerini geride bıraktı.

Satıkadın Kentsel Dönüşüm  Projesini başlattık

Yaptığımız bu proje ile, kentsel dönüşüm alanında da örnek olacağız. Projenin yapılacağı bu bölge, ilçemiz ticaret ve yaya trafiğinin kalbi konumunda olan bir bölge. Ancak buralarda eski yapılar, dar yollar ve ömrünü tamamlamış binalar bulunuyor. Bu proje ile burada Türkiye’nin parlayan yıldızı Kahramankazan’a yakışan modern ve çağdaş yapılar ve alanlar oluşturacağız. Buralarda yaşayan kardeşlerimiz proje sonrasında yine buralarda daha modern ve lüks konutlarda yaşamaya devam edecekler. Kimse mağdur olmayacak. Yerel yönetimler alanında yaptığı çalışmalarla Türkiye’ye örnek olan Kahramankazan Belediyesi, yapacağı kentsel dönüşüm projesiyle bu alanda yine örnek olacak. Bu proje, ilçemizin silüetini, çehresini değiştirecek. Kahramankazan'ımızı dünyadaki emsalleri gibi modern bir görünüme kavuşturacak. 

15 Temmuz sonrası ‘Kahraman’ ünvan aldınız... 15 Temmuz sürecinde neler yaşadınız?

15 Temmuz’da Türk halkı, büyük bir ihanete uğradı. Çanakkale’nin torunları olarak, tüm Türkiye o gece ayağa kalktı. Devletine ve ülkesine sahip çıktı. Biz o gece cumhurbaşkanımızın ekranda çağrısını görünce,  Kazan’da da milli iradeye sahip çıkalım anonsları ile, ilçemizdeki tüm halkı sokağa davet ettik. 4’ncü Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan kalkarak sivil halkı bombalayan F-16’ları engellemeye çalışırken, saatlerce verdiği mücadeleye tanıklık ettik. Hala yaralılarımız var tedavileri devam ediyor. Ağır silahlı insanların karşısında silahsız halk, çoluk çocuk, kadın, erkek hepsi ayakta. Başkent Ankara’da ‘Kahraman’ unvanı  Kazan’a verildi.  Biz bu unvanı tüm  81 il yani Türkiye adına aldık. 

Gördüğüm kadarıyla referandum çalışmalarınız  sürüyor...?

Biz, dışlayıcı dil kullanmadan, yaralamadan, bugün hâlâ hayır diyenlerin ‘evet' demesini temin etmek için çalışıyoruz. Bunu yapacağız, milletimiz için, memleketimiz için.  Bakıyoruz, ‘hayır' kampanyasında olmayacak iddialarda bulunuluyor, yalanlar havada uçuyor. Bunlara karşı, bir network ağımızı oluşturuyoruz. İnşallah 16 Nisan'da yedi düvele karşı verilen bu onurlu mücadeleyi zafere ulaştıracağız. 16 Nisan'da yapılacak referandumda ‘evet' diyerek, bir milli zafer daha ilan edeceğiz inşallah.

Avrupa Konseyi üyesisiniz... Türkiye’yi nasıl anlatıyorsunuz?

Bize her fırsatta temel hak ve hürriyetlerden, insan haklarından, demokrasinin yeterince gelişmediğinden bahsedenler 15 Temmuz’da neden sessiz kaldılar. Bu yapılan darbe girişimi sadece Türkiye’ye yapılmamıştır, sessiz kalan maalesef samimiyet sınavında sınıfta kalan Avrupa ülkelerinin halklarına ve haklarına da yapılmıştır. Türkiye’nin yanında olup bize destek vermelerini isterdik, dost bildiklerimizin bu hain darbe girişimi karşısında sessiz kalmaları bizi derinden yaralamıştır. AB çok yanlış bir strateji izlemektedir. Konseyindeki konuşmalarımda her zaman onlara eleştirilerimi dile getirdim.  Terör örgütleri ile iş birliği yapmak onlar için hayati bir hatadır. Karşılarında dost bir ülke vardır. Gelsinler bundan sonraki süreçte, samimiyetlerini göstersinler.

Başbakan Yıldırım, Kahramankazan ziyaretinde neler söyledi?

Başbakan Binali Yıldırım ilçemizi ziyaret etti ve burada halka hitaben yaptığı konuşmasında Kahraman Kazanlılar bu darbeyi önlemenin en önemli kazananıdır. Sizler bizim generallerimizsiniz. Darbeci generaller hapisteler, işte Kazan. Ben de bir Kazanlı olarak Kazan’ın bir ferdi olarak sizlerle gurur duyuyorum. Darbe girişimini önleyen kahraman Kazan halkıdır. Kahraman diyorum karşılığını aldı. Kazan’a “kahramanlık” unvanı müjdesini de verdi.

"12 Yıldız Şehri ödülü aldık"

Avrupa Konseyi’nce ikiyüz belediye arasından seçilerek  “12 Yıldız Şehri” ödülüne layık görüldük. Demokrasiyi yaşama ve yaşatma adına şeffaf, halkın katılımlarıyla yönetilen bir belediye anlayışını en iyi şekilde uygulayan bir belediye olarak  12 Yıldız Şehri unvanına layık görülmek Kahramankazan için büyük bir onur ve gurur vesilesidir.

'Yeterki güçlü Türkiye olsun'

Üç dönemdir başkansınız, bundan sonraki hedefiniz nedir?

Ben teşkilattan yetişmeyim, liderimiz Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan  ile birlikte yıllardır siyaset yapıyorum. Bize nerede ne görev verilirse, her zaman hazır oluruz. Önemli olan makam sahibi olmadan bu ülkenin kalkınması  büyümesi için tecrübelerimizi ülkemizin faydasına kullanmaya ve  son nefesimizi verene kadar üretmeye  devam edeceğiz. Yeterki güçlü bir Türkiye olsun. Başta kurucu başkanımız, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a Rabbim sağlık sıhhat versin, ayrıca başbakanımız Binali Yıldırım ve çalışma arkadaşlarına güç ve kuvvet versin.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bize müthiş bir desteği olmuştur"

Kahramankazan’ı yakından takip eder, içinde bulunduğumuz binanın yapılmasıyla  bile ilgilenmiştir.  Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Kahramankazan’ı ziyaret etti ve şehit aileleri ve gazilerle bir araya geldi.