KAHRAMANLARINI YARATARAK İLERLEMEK

Yaşar İÇEN 13 Kas 2019

Yaşar İÇEN
Tüm Yazıları
"Kendi kahramanlarını yaratamayan ve desteklemeyen kültürler güç bulamaz..."

ABD’nin Dünya devi olmasında etkili olan üç beş başlıktan biridir ‘kendi kahramanlarını’ yaratması.

Sinema ve müzik sektörüne güç veren ABD, hemen ardından bu isimlerin gölgesinde markalarını yarattı, sattı, kitleler kazandı. Marka isimler, marka ürünler, Dünya’ya sözünü geçiren marka ülkeler... Türkiye’de de öyle olmadı mı yakın geçmişte. Sinema ve dizi filmlerinin ihracı ile sayısız ülke bizi tanıdı. “Keşke bu durumu daha etkili bir şekilde kullanabilseydik” notumu da kocaman bir raptiye batırarak buraya eklemek istiyorum!

Birkaç hafta önce Batman Kitap Fuarı dahilinde gerçekleştirdiğim söyleşi programları ile Batmanlı gençlerle buluştuk. Lise öğrencisi gençlerden gönlümüze ve zihnimize dolan enerji ile ayrıldık... ’Bir daha ne zaman gelirsiniz’ soru sağanağına karşı  ‘en kısa zamanda buradayım’ dedim keyifle...

Batman Valisi Sayın Hulusi Şahin, aylar önce gerçekleştirdiğimiz bir sohbette Batmanlı gençlerin bilhassa da genç kızların zihin ve ruh yapılarını anlatırken öyle farklı bir tablo çizmişti ki; doğrusu bu kadarını beklemiyordum! Bilgiye ve ilgiye aç zihinlerin açtığı boncuk boncuk gözlerine bakmak bile yetti ‘Sayın Valim az bile söylemişsiniz’ cümlemi iletmeye.
Evet Vali Şahin şehrinin genç kızlarını anlatırken bu kadarını beklemiyordum doğrusu. Söyleşi sonrasında okulun idareci ve öğretmenleri  ‘çok ilginç daha önce kimseye böyle ilgi ve sevgiyle yanaşmadılar’ dediğinde yüreğimdeki sızının tarifi imkansız. Kendi içlerinden çıkan bir annenin onların gerçeklerini yaşayan, hisseden, dokunan cümlelerle aktarmasıydı aslında bizim buluşmamızı etkili kılan.
Onlara ‘evet bende sizin gibiyim, benim annem de sizinkiler gibi, ben de terörün yarattığı tüm olumsuzlukları biliyorum ve evet ben de tüm olumsuzluklara rağmen ülkem adına mücadele veriyorum; tıpkı sizin gibi...’ derken hepsinin gözleri açık pür dikkat dinliyordu.
Öyle alengirli cümlelere hiç gerek yoktu onlara kelamımı anlatmak için. Bazen yürekten sarfedilen bir cümle, bazen başa uzanan şefkatli bir dokunuş, bazen de tarihin tüm acılarından ders almamızı sağlayan bir bakış yeterlidir aslında milyonlarca köprü kurmaya... Biz öyle yaptık.

Aslında salonlarda onlara anlattıklarım sihirli cümleler değildi. Program sonrasında şu tespitleri beni çok etkiledi; ”bu kültürden bu bölgeden çıkan bir kadın olarak yaptıklarınız ve anlattıklarınızla bizi çok etkilediniz. Biz neden sizin yaptıklarınızı yapmayalım ki dedik kendimize..” Bu ve türevi cümleler karşısında ‘benim gibi olamazsınız! Çok daha başarılı olacaksınız bizler sizinle gurur duyacağız yeterki azimle yürüyün’ demek düştü bana.

Evet Batmanlı gençlerle ve bilhassa genç kızlarla buluşmalarım sonrasında daha fazla ve daha kapsamlı programlar için sözleştik.
Burada Batman Valisi Hulusi Şahin’i ve eşini canı gönülden kutluyorum. Çünkü güçlü ilerleyebilmek için doğru tespitlerin yapılması önemli. Bölge gençliğine dokunabilmek için ‘bu topraklar ile yoğrulmuş rol modeller gerekiyor...’