Vakıf Katılım web

KAYYUM, DOĞU'YA VERİLMİŞ BÜYÜK BİR FIRSAT

Neşe BERBER 03 Oca 2018

Neşe BERBER
Tüm Yazıları
Özellikle merak ettiğim atanan kayyumlar ve halkın bakış açısı..

Van Valiliği'nin daveti ile gittiğim vilayette, uçaktan iner inmez, ayağımın tozuyla çevreyi gezdim.. Özellikle merak ettiğim atanan kayyumlar ve halkın bakış açısı.. Konuştuğum vatandaşlar son derece memnun ve hallerinden mutlu.. Kayyumla şehre huzur gelmiş, korku yerini cesarete bırakmış. Artık Vanlılar, "İnsanca yaşamaktan mutluyuz" diyorlar. Van artık güvenle gidip gezebileceğiniz, yaşayabileceğiniz ve hatta rahatlıkla yatırım yapabileceğiniz bir kent olmuş.

Şehrin gecesi de aynı şekilde.. Sokaklar ışıl ışıl.. Neredeyse 24 saat Vanlılar sokakta.. Gece yarılarına kadar güvenle ve keyifle dolaşıyorlar. Bırakın Vanlıları, komşu ülke İran’dan gelen turistler, Van’a adeta çıkarma yapmışlar... Gece yarılarına kadar lokantalarda yemekler yiyip, mağazalardan alışveriş yapıyorlar.

 

Zannedersin Paris'teyiz..

Van’ın Edremit ilçesine bir yıl önce kayyum olarak atanan Atıf Çiçekli ile Edremit sahilinde buluşuyoruz. Yeni açtıkları mekanı göstermek istiyor. İçeri girdiğimde gözlerime inanamıyorum, kendimi Avrupa'nın lüks bir mekanında, İstanbul'un gözde mekanlarından birinde zannediyorum.  İçeride çalışanların tamamı özel kıyafetleri ile güler yüzlerini bütünleştirmiş. Servis yörenin et lezzetinide düşünürseniz on numara..

Bir ara sahilde yürüyoruz. Çiçekli, Edremit’in sahilini güzelleştirme çalışmalarına başlamış "Bitirmek üzereyiz" diyor. Sahil boyunca da lüks restoranlar, kafeler, parklar yapmışlar, yapmaya da devam ediyorlar. Doğu’da kayyum olarak görev yapan bir başkan olarak anlattıkları oldukça heyecan verici. Bir yanda yol, park ve kanalizasyon yapımı ve temizlik hizmetlerini yürütürken, diğer taraftan kültürel, sosyal, sportif ve turizm altyapısını oluşturacak faaliyetleri de son hızla yaptıklarından söz ediyor. Ayrıca kültürel ve tarihi yerlerin korunmasına ve turizme açılmasına, sahil bandının halka kazandırılmasından, halk plajlarının açılmasına kadar her alanda çalışmaları son bir yılda yapmaya başlamışlar.

Edremit bir huzur şehri

Çiçekli, "Belediyeleri neden ve nasıl devraldığımızı hatırlıyorsunuz." diyerek sözlerini sürdürüyor: "Emanet ehline verilmediğinde neler yaşandığını hep beraber gördük. Edremit’i hak ettiği yere ulaştırmak için sürekli çalışıyoruz. İnşallah artık bu güzel memleket terör haberleriyle değil; kalkınmayla, istihdamla ve turizmle anılır hale gelecek. Bunun için var gücümüzle çalışıyoruz.

'Edremit'e hizmet ederek geleceğe yatırım yapacağız' dedik ve kısa süre içerisinde bir birinden güzel çalışmalara imza attık ve yatırımları hayata geçirdik. İlçemizin dört bir yanında yarınlarımıza yön veren çalışmalarımız ve yatırımlarımız oldu, olmaya da devam ediyor. Edremit’in bir huzur şehri olması için herşeyi yapıyoruz."

10 yıldır bölgeye müfettiş gelmiyor..

Çiçekli Kayyum atanmasını hazmedemeyen bazı art niyetli grupların zaman zaman saldırılarına maruz kaldıklarını da ifade ederek şunları söylüyor: "10 yıldır ilçemize müfettiş gelmiyor ve biz göreve geldikten dört ay sonra yaptıklarımızı incelemek için müfettiş geldi. Bu süreçte kayyumlar olağanüstü çalışma sergiliyorlar." 

Çiçekli,  devletin imkanı ile yetişen okuyan bir insan olarak devlete minnettar olduğunu ve kayyumluk görevinin kendisine verilmiş olmasının bir şans olduğunu dile getirerek, "İlk ayakkabımı ilkokul 5’e giderken devlet verdi. O ayakkabıyı giymiş, devletin yurtlarında okumuş bir insanım.  Devletin imkanı ile yetiştik. Çözüm süreci öncesi de sonrası da buralardaydım. Dolayısıyla buradaki insanların psikolojilerini çok iyi biliyorum. Halkımızın desteğini görüyoruz onlarda yaptığımız hizmetten mutlular.

‘Devlet millet kaynaşmasını sağladık’

Hayatımda yapabileceğim en tarihi görevi yaptığıma inanıyorum. Bir insanın hayatında başına gelebilecek en iyi şey kendini değerli hissedecek işi yapmasıdır." 

Çok etkilendiğim sözleri kullanıyor: "İşe yaradığın sürece mutlusundur. Bazı insanlar bilir bunu, bazıları bilmez. Ben bunun farkında olan bir insanım. Ben burada Kobani olayları, hendek olayları, çocukları kaçırılması, haraçların alınması, vb olayları gördüm. Bu coğrafyada zulme maruz kalan insanların psikolojilerinin onarılması, devlet millet kaynaşmasının sağlanması.. Bu süreçte sıradan bir ailenin çocuğu olarak bana böyle tarihi bir görev verildiği için hayatta başıma gelebilecek en önemli şey.  Bugün burada yaptığımız hizmetlerden dolayı bundan 5 yıl sonra 10 yıl sonra bize dua edeceklerini bilmek tarihi bir olay. Yıllardır kronikleşmiş sorunları çözmek bize kısmet olmuş, önemli bir görev. Biz halkımızla hep birlikte ve hep içindeyiz. Onlara hizmet etmek bizim için bir lütuftur."

Hasılı, Van’a bu ikinci gidişim ve bu kez "İyi ki davet etmişler ve gitmişim" diyorum. 

Herkesin Van’ı görmesini kesinlikle tavsiye ediyorum. Van kayyumlar ile büyük bir gelişme göstermiş. Doğu’ya gittikçe Doğu’ya hayran kalmamak mümkün değil ve bugüne kadar gidip görmememin üzüntüsünü yaşıyor insan. 

Doğu’nun güzelliklerini gördükçe bütün bu yaşanan süreçleri şimdi daha iyi anlıyorum.