Vakıf Katılım web

​KİMLİK BİLGİLERİ KİMLERİN ELİNDE DOLAŞIYOR?

Alican DEĞER 24 May 2017

Alican DEĞER
Tüm Yazıları
Telefonuma bir mesaj düştü.

Telefonuma bir mesaj düştü. Uzun süredir görmediğim, yurtdışında yaşayan bir yakınım ile ilgili. Gönderen bir avukatlık bürosuydu. İddia o ki, Türkiye'nin dev şirketlerinden birini temsil ediyordu. Kısaca şöyle diyordu: "Şu isimdeki kişinin bize borcu var. İcra takibi başlattık."

Başlangıçta dolandırıcılık zannettim. Öyle ya olsa olsa bu yöntemi dolandırıcılar kullanırdı. Konunun benimle hiç bir ilgisi yoktu. Üstelik bir başkasının borcundan dolayı, konuyla ilgisi bulunmayan birine bilgi vermek de ciddi bir sıkıntı idi. Üşenmedim aradım. Gerçekten bir avukatlık bürosu idi. Anladığım yakınım bu "dev" şirketten bir abonelik almış yurt dışına yerleştiği için bu aboneliği iptal ettirmemişti. Karşıma çıkan sorumlu kişiye sordum: "Hanımefendi. Mali bilgileri hiç alakası olmayan bir kişiye iletmek hukuksuz değil mi?" Bir süre hiç bir cevap veremedi. Sonra biraz tekleyerek, Sms'i dikkate almamamı belirtti. Ben ısrarcı oldum. "Benim telefonumu nereden buldunuz?" diye. Cevabı şaşırtıcıydı. Meğer borçlunun bütün yakınlarına mesaj gönderip aramışlar. Yılmadım devam ettim:    "Anlaşılan elinizde nüfus kayıt bilgileri var. Yani son derece gizli olması gereken bilgiler. Bu yasadışı değil mi?" Tabii ki cevap yok.

Dedim ya, kararlıyım. Telefonu kapattıktan sonra İstanbul Barosu'nun internet sitesinin şikayet bölümüne girdim. Orada da gördüm ki, avukatlarla ilgili şikayetler mail veya telefon yolu ile yapılamıyormuş. Islak imzalı dilekçe vermeliymişim. Üstelik araştırma için de bir ödeme yapmalıymışım. Anlayacağınız "Çile bülbülüm çile" durumu.

Daha sonra benim de başıma geldi. Bu kez dev bir banka, gecikmiş bir miktar kredi kartı ödemesini "Hatırlatmak" için beni arayıp ulaşamamış. Çünkü yurtdışındaydım. Sonra yememiş içmemiş 15 yıldır görmediğim amcama ulaşmış. Amaç belli tabii. Taciz etmek. Yine onların da elinde sadece devlette olması gereken gizliliğe sahip nüfus kayıt bilgileri yer aldığı ortaya çıkıverdi.

Nüfus kayıt bilgileri o kadar önemli ki, terörist gruplardan başlayın dolandırıcılara kadar kimin eline geçse vatandaşın aleyhine kullanılabilir. Ama anlaşılan büyük kurumsal şirketlerden kilo ile icra davası alan avukatlık büroları, bu bilgilerin sahibi.

Amacı ne olursa olsun. Böylesi bir bilgiyi elde tutmak suç. Hele bu bilgi ile yasadışı bir şekilde tahsilata yeltenmek de ayrı bir suç.

Kimse bahane uydurmasın. Bu avukatlık büroları nasıl usulsüz iş yapıyorsa, bu bürolar ile anlaşma yapan şirketler de aynı suça ortak oluyorlar. Ve işin gerçeği kimlik bilgileri herkesin elinde dolaşıyor. Kulağımı geldiğine göre bunu yasadışı yöntemlerle ele geçiren kimileri bunu yüksek ücretlerle pazarlıyor. Alın size bir milli güvenlik açığı.

BAŞIN SAĞ OLSUN İNGİLTERE

Diyecek bir şey bulamıyorum. Bizim coğrafyanın maalesef alışık olduğu manyaklardan biri çoluk çocuk bir sürü masum insanın canına kıydı. Artık sözün bittiği yerdeyiz. Bunu yapanın amacı belli. Bize düşen sonuna kadar bu ve bunun gibi olayları lanetlemek, tüm gücümüzle de mücadele etmek.