​KIRMIZI İPHONE VEYA APPLE'IN TÜKENMİŞLİK SENDROMU

Ersin AKMAN 23 Mar 2017

Ersin AKMAN
Tüm Yazıları
Dünyanın en değerli şirketi ve cep telefonu sektörünün tartışmasız lideri olan Apple, 21 Mart'ta kırmızı iPhone 7 ve iPhone 7 Plus'ı tüm kullarına müjdeledi.

Dünyanın en değerli şirketi ve cep telefonu sektörünün tartışmasız lideri olan Apple, 21 Mart’ta kırmızı iPhone 7 ve iPhone 7 Plus’ı tüm kullarına müjdeledi. Böylece son 3 - 4 yıldır Apple’dan “büyük bir yenilik” bekleyen şirketin “müritleri” de bu uzun bekleyişin meyvesini almış oldular. Teknik anlamda hiçbir yenilik barındırmayan ama çok güzel bir kırmızı renge sahip yeni “telefonlarına” en yakın zamanda kavuşacaklarını da öğrendiler. “Yeni” kırmızı iPhone’lar konusunda Apple o kadar hazırlıklı ki cihazı Türkiye’de 24 Mart günü satışa çıkarıyor. 

Apple cephesinden bakacak olursak şirket, bu iki telefon sayesinde müşterilerine AIDS ile mücadele eden bir hayır kuruluşuna yardım etme şansı veriyor. Zaten Türkçe servis edilen basın bülteninde de bu durum “…müşterilere Global Fund’a katkıda bulunmaları ve dünyayı AIDS’siz bir geleceğe bir adım daha yaklaştırmaları için eşi benzeri görülmemiş bir yol sunuyor” kelimeleriyle anlatılıyor.

Ne güzel değil mi? Apple, kendisini dünyanın en değerli şirketi yapan müşterilerine yüksek fiyatlı ürünler satmakla yetinmiyor ve müşterilerini birer “hayırsever” yapmak için de elinden geleni yapıyor. Her fırsatı değerlendiriyor. Mesela sadece hayır işleri için kırmızı iPhone 7’yi 4299 TL’den, iPhone 7 Plus’ı ise 4949 TL’den başlayan fiyatlarla satın almalarını istiyor.

Bu arada yapılan basın açıklamasında bu tutarın ne kadarının hayır kurumuna bağışlanacağı veya Apple’ın belli bir satış rakamı üzerinde ne kadar daha fazladan bağış yapacağı gibi bilgiler bulunmuyor. Sonuç olarak Apple krallığının hiçbir kulu da böylesi “teknik” konuları merak etmiyor zaten. Veya Apple’ın dünyanın en değerli şirketi olma süreci boyunca hayır işlerine ne kadarlık bir bütçe ayırdığını da bilmiyoruz. Bu krallığın bir parçası olmak istiyorsak böyle sorular sormamamız da gerekiyor.

ÜRÜNLER İYİ DEĞİL AMA SON BAŞLAMIYOR 

Son zamanlarda başıma en çok gelen şey neredeyse her yeni iPhone modelinde Apple için sonun başladığını söylemek oluyor. Bana inat da her seferinde Apple daha yüksek satış ve kâr oranları açıklıyor, değerine değer katıyor. Yatırımcılarını mutlu ediyor. O nedenle artık Jobs tarikatının müritlerine olan inancım azalıyor. Bana sorarsanız kırmızı iPhone 7 fikri de Apple’ın yeni bir şeyler sunabilme konusundaki tükenmişliğini gösteriyor. “Yeterince iPhone 7 sattık, biraz da hayır işleri aracılığıyla para kazanalım” fikri hızlı tüketim ürünleri satan bir firma için faydalı olabilir ama teknoloji üretmesi beklenen bir markaya bence en çok bu yazıda anlattığım kadarıyla yakışıyor. Pardon, Apple da hızlı tüketim malzemeleri üretiyordu değil mi? En azından ürettiği cep telefonlarının pili çok hızlı tükeniyor.

Ben iPhone kullanıcılarının marka bağımlılığını ve buna bağlı olarak da Apple’ın tavrını dünyadaki susuzluk veya gelir adaletsizliği gibi görüyorum. Veya İstanbul trafiğindeki kural tanımaz araç sürücüleri gibi; hepimiz sorunun farkındayız ama kimsenin yapabileceği bir şey yok gibi. O nedenle de şikayet etmeye devam…