Vakıf Katılım web

KUM SAATİ

Mehmet Arif DEMİR
Tüm Yazıları
İcâdı hakkında farklı rivayetler bulunmasına rağmen (Çinlilerle Avrupalı rahipler sen buldun, ben buldum kavgasını devam ettirmekteler) bilinen en eski süreölçer olarak kum saati geçer tarih kayıtlarında. Günümüzde en popüler kullanımı; gençler arasında yaygın olan "Tabu" oyununda çıkan kelimeyi anlatmak için verilen süreyi sınırlamakta olan şekliyledir. Kum saatinin aktığı süre zarfında kelimeyi anlatamayan hakkını kaybeder ve sıra diğer oyuncuya geçer.

Dikkat edilecek olursa zamanı değil belli ve sınırlı bir süreyi ölçmek için kullanıldığı görülecektir. Bir günü, bir haftayı kum saati ile ölçmek mümkün değildir.

Eşitler ve talipler arasında yapılan bir seçimle iş başına gelinen organizasyonlarda da görünmez bir kum saati vardır. Görevin süresini ölçmekte ve taraflara beklenen sonun ne zaman geleceğini göstermektedir, yukarıdan aşağıya yuvarlanan her kum taneciğiyle.

Görev süresi içinde, olumlu-olumsuz kırılmadık rekor bırakmayan Fenerbahçe Başkanı Aziz YILDIRIM için, kum saatinin üst kısmında kalan az sayıda kum taneciği de aşağıya diğer arkadaşlarının yanına ulaşınca süre dolmuş olacak.

Önümüzdeki hafta Cumartesi ve Pazar günleri (2-3 Haziran 2018) toplanacak olan Fenerbahçe Kongresi’nde 23 bin civarında delegenin oy kullanma hakkı var. Başkan Adayları olarak mevcut başkan Aziz YILDIRIM ve eski Asbaşkanlardan Ali KOÇ isimleri biliniyor.

Yönetimde bulunduğu 20 senenin sonunda eldeki veriler –normal şartlar altında- Aziz Başkan’ın tekrar aday olmamasını gerektirdiği halde, Yargıtay’daki karar süreçlerini bahane ederek bir kez daha “son kez” üç yıllığına göreve talip oldu.

Bir önceki seçimlerde Hulusi BELGÜ ile yarıştığında (2015) oy kullanma hakkı olan 17.000 civarı delege bulunurken günümüzde bu rakam yaklaşık 6 bin delege artarak 23.000’e ulaştı. Kulüp içi muhalefet aradaki rakamın neredeyse tamamının Aziz Başkan tarafından kendisine oy verme taahhüdü ile hangi takımı tuttuğuna bakılmaksızın üye yapıldığını iddia ediyor ve sosyal medya hesaplarında Galatasaray ve Beşiktaş formaları ile poz veren kişilerin nasıl Fenerbahçe delegesi olabildiğini anlamaya çalışıyor !

Yönetim listesine almak istediği camianın ağır toplarının Aziz Bey’e çeşitli mazeretler öne sürdükleri ve ağır bir mağlubiyetle veda etmemesi için de zaman varken “çekil” tavsiyesinde bulundukları duyuluyor son günlerde kulislerde. Hatta isim isim “şu, şunu” dedi,” bu, bunu” dedi diyen bile var.  

Dip Dalga

Diğer başkan adayı Ali KOÇ ise; İstanbul ve Anadolu’da muhtelif kapalı salon toplantılarıyla delegelerle bir araya gelip projelerini paylaşıyor, onları kendisine oy vermeleri için ikna etmeye gayret ediyor. Kendisine kulüp üyelik bilgilerini iletenlerin 10 bin, Noterden imza verenlerinin sayısının ise 8-9 bin civarında olduğu söyleniyor şu an itibariyle.

Teknik Direktör olarak bir Alman ve Sportif Direktör olarak bir İngiliz’le ön anlaşma yapıldığı, Futbol Şubesi için ana sponsor olarak uluslararası bir enerji içeceği markasıyla görüşüldüğü biliniyor. Tribüne küsen taraftarların yeniden kazanılmasına yönelik PR çalışmaları ve son zamanlarda özellikle teen-age kesimde azalan Fenerbahçeli olma sayı ve yüzdesini artırmaya dâir projelerin kongre öncesinde kamuoyu ile paylaşılacağı ifade ediliyor.

En önemlisi Yönetim Kurulu’nun kimlerden teşkil edileceği konusunda ise son gün son dakikaya kadar renk verilmeyeceği anlaşılıyor. Mevcut sponsorluk anlaşmalarının getiri-götürüsü ve yeni sponsorların kazanılması için profesyonel bir ekip swot (güçlü ve zayıf yönler)analizi yapmakla meşgul. Fayda-maliyet dengesi nerede ise onu bulmaya çalışıyorlar. Sosyal medyada iletişim kanalları açık olmakla birlikte henüz “mass media”da (kitle iletişim araçları) kendisine yer veren gazete ve TV kanalı olmadı.

Son olarak bir kulis bilgisi paylaşıp yazıyı noktalayalım: Kongre günü Kadıköy Ülker Stadı’na oy kullanmak için gelecek delege sayısı ne kadar yüksek olursa Ali KOÇ’un kazanma ihtimali nispeten yüksek olacak. Eğer 30 bin kayıtlı üyeden oy kullanma hakkı olan 23 bin delegenin 15-18 bin civarı sandığa giderse Ali KOÇ’un birkaç bin farkla ipi göğüsleyeceği söyleniyor.

Hepimize iyi bir hafta sonu diliyorum.