KÜRESEL MÜLTECİ FORUMU'NA TÜRKİYE'DEN SERGİ VE KONSER

Berk MÜHÜRDAROĞLU
Tüm Yazıları
18    Aralık'ta Cenevre'de gerçekleşecek 1. Küresel Mülteci Forumu çerçevesinde T.C. Cumhurbaşkanlığı tarafından, Türkiye'de yaşayan Suriyeli sanatçıların eserlerinden derlenen "Hayat Devam Ediyor, Sanat Devam Ediyor" başlıklı bir sergi açılacak.

Ayrıca katılımcı devletler için düzenlenen İsviçre Resepsiyonu’nda, arp sanatçımız Şirin Pancaroğlu ve neyzen Kaşif Demiröz konser verecekler.

1. Küresel Mülteci Forumu, 17-18 Aralık tarihlerinde Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü (UNHCR) ile İsviçre Hükümeti’nin ortaklaşa ev sahipliğinde, Türkiye’nin eş başkanlığında Cenevre’de Milletler Sarayı’nda gerçekleştirilecek. 

İki gün sürecek konferansa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan eş başkanlık yapacak.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in katılımıyla gerçekleşecek forum, liderleri ve bu alanda tanınmış aktörleri bir araya getirecek. 

Küresel Mülteci Forumu çerçevesinde, T.C. Cumhurbaşkanlığı tarafından “Hayat Devam Ediyor, Sanat Devam Ediyor” başlığı ile Türkiye’de yaşayan Suriyeli sanatçıların eserlerinden derlenen karma bir resim ve fotoğraf sergisi açılacak. Tüm Forum katılımcıları, Milletler Sarayı içinde kurulacak sergiyi ziyaret edebilecekler. 

“Hayat Devam Ediyor, Sanat Devam Ediyor” sergisi kapsamında, Suriye’nin önemli sanat akademileri ve okullarından mezun olmuş Abdallatif Al Jeemo, Ahmad Abdulwahab Aldulli, Ahmad Raid Mohamad, Aladdin Alhassoun, Imad Habbab, Ibrahim Alhassoun, Khayyam Zedan, Ahmad Muaddamani, Bassam Khabieh, Ghith Beram, Jawad Kurabi, Malek Alrifaii, Noor Hamza’ya ait 14 yağlıboya resim ve 14 fotoğraf yer alacak.

İki gün sürecek küresel konferans, Birleşmiş Milletler’in Aralık 2018’de New York’ta kabul ettiği Mültecilere İlişkin Küresel Mutabakat’ın hayata geçirilmesi yolunda, bakanlıklar seviyesinde gerçekleşecek ilk toplantı olma özelliğini taşıyor. Foruma birçok ülke lideri, hükümet yetkilisi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu yetkilileri katılacaklar.

 17 Aralık Şeb-i Arus gecesine denk gelen 1. Küresel Mülteci Forumu çerçevesinde katılımcılara, 13. Yüzyılda Belh’ten Konya’ya göç etmiş olan Hz. Mevlana’nın barış ve sevgi mesajını vurgulayan bir bilgi notu sunulacak.

Aynı akşam İsviçre tarafından düzenlenecek 800 kişilik resepsiyonda arp sanatçısı 

Şirin Pancaroğlu ile neyzen Kaşif Demiröz tarafından peşrev ve saz semaileri konseri verilecek. Konserde “Nikriz Peşrev, Nikriz Saz Semai, Nikriz Zeybek, Nihavend Peşrev, Nihavend Saz Semai, Mini Nihavend Peşrevi, Kubbe, Rast Peşrev, Rast Saz Eseri, Pençgâh Saz Semai, Gül Bahçesi, Nim Ferahnâk Peşrev, Buselik Konser Parçası, Buselik Saz Eseri, Buselik Longa, Arpistlere Suzidil eserleri icra edecekler.

GLOBAL MODA TASARIMCISI ÖZLEM SÜER ‘DEN BANGKOK’TA MODA RÜZGARI

Özlem Süer, Tayland’da katıldığı etkinlikte, ülkemizi bir kez daha gururla temsil etti. Tayland Başbakanı'nın himayesinde düzenlenen uluslararası Celebration of Silk etkinliği kapsamında, Türkiye’yi temsilen hazırladığı 25 parçadan oluşan koleksiyonu sunan Süer beğeni topladı...

Tayland Kraliçesi Sirikit onuruna düzenlenen, 9. “Celebration of Silk, Thai Silk Road to the World 2019” etkinliği 70 ülkeden 43 tasarımcı ve 33 büyükelçinin katılımıyla Bangkok'ta gerçekleşti. Dünya modacılarının birbirinden seçkin ipek tasarımlarının sergilendiği etkinlikler zincirinde Türkiye'yi ünlü modacı Özlem Süer temsil etti.

1976 yılında Tayland Kraliyet Ailesi tarafından ipek üretimini destek amacıyla başlatılan etkinliklerin kutlama ayağı olan Celebration of Silk, bu yıl “Thai Silk to the World” temasıyla dünyanın her yerindeki modacıların bulunduğu 45 ülkeye 5500 metre üzerinde ipek gönderilmesiyle start aldı. Bu materyalleri kendi kültürlerinin otantisitesiyle birleştiren modacılar tarafından yaratılan koleksiyonlar, Bangkok'ta yapılan görkemli defilerle tanıtıldı.

Miss Turkey 2018 ikinci güzeli Tara Devries ise tasarımları tüm zarafetiyle taşıyarak Türkiye'yi mükemmel şekilde temsil etti. Özlem Süer, modanın yaşayan efsanesi Jimmy Choo ile aynı projede yer aldı.

Bu etkinliğin yanı sıra, Tayland'ın büyüleyici atmosferinde eş zamanlı olarak gerçekleşen ikinci ve disiplinler arası bir organizasyonda Göbeklitepe yılına atıfta bulunulurken; moda, müzik ve gastronomi harmanlandı. Asya Pasifik bölgesinin kültür ve sanat turizm alanlarında öne çıkan ve bu alanda zengin bir ülkesi olan Tayland'ın merkezi konumu ile sanat ve modaya açık yapısı açılarından bu kültürler buluşması çok kıymetliydi.

Süer’in Göbeklitepe performatif sunumuna Taste of Turkey oluşumundan Ayhan Coner ve Aydın Demir'in muhteşem lezzetleri eşliğinde bir deneyim yaşatıldı. Bangkok Centra World'de hayat bulan etkinliğin kürasyonu Emel Özer tarafından yapıldı. Enstelasyona çağdaş kanun yorumlamasıyla uluslararası sanatçımız Ahmet Baran ve Önay Akan'ın kemençe yorumu eşlik etti.

TÜRK SİNEMASI ARTIK KORKU GERİLİM SİNEMASI YAPABİLİYOR

HAFTANIN FİLMİ: GÜZELLİĞİN PORTRESİ

Geçtiğimiz Salı Güzelliğin Portresi Filminin Özel Gösterimindeydim. Özel Gösterime Giderken Allahım İnşallah daha önceki Türk yapımı korku gerilim filmleri gibi değildir diye düşünüyordum.

Düşüncemin tam tersi bir filmle karşılaştım. Türk Sineması sonunda artık Gerilim Korku filmi yapabiliyor. Bunun en büyük kanıtı Güzelliğin Portresi Filmi. Yönetmenliğini Umur Turagay‘ın yaptığı, Pinar Bulut ve Onur Koralp‘in yazdığı Burçin Terzioğlu, Birkan Sokullu, Serkan Keskin, Melisa Şenolsun ve Feridun Düzağaç‘ın rol aldığı “Güzelliğin Portresi” sinemalarda. Gelin size filmin ana konusundan bahsedeyim. İnanılmaz bir örgütsel anlatım mevcut. Senelerdir görüşmediği babası ile ilgili önemli bir haber alan Nisan, kızı ve eşi ile birlikte baba evine döner. Yıllar önce kaçarak uzaklaştığı bu köşkte tuhaf şeyler olmaktadır. Bir yandan kaçtığı geçmişi ile yüzleşme, bir yandan babasıyla ilgili sır perdesini kaldırmaya çalışan polis memurunun sorgulamaları Nisan’ı köşeye sıkıştırır. Köşkte neler olmaktadır? Babasının baş yapıtı olan resimdeki kadının gizemi nedir? Geçmiş kabuslarıyla yeniden karşılaşan Nisan, kendisini ve ailesini koruyabilmek için bu gizemi bir an önce aydınlatmak zorundadır.

GÜNÜN SÖZÜ: TÜRKİYE DEMEK, İSLAM DÜNYASINDA SEMAYA AÇILAN ELLER, DİLLERDEN EKSİK OLMAYAN DUALAR DEMEKTİR.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ CUMHURBAŞKANI

RECEP TAYYİP ERDOĞAN