Vakıf Katılım web

MAKYAJ BİR SANATTIR

Yonca ORTAN 29 Eyl 2019

Yonca ORTAN
Tüm Yazıları
Bir süslenme sanatı olan makyaj, insanlık tarihiyle birlikte ilerlemiş ve günümüzde hanımların ortak ilgi alanlarının en ön saflarda yer almıştır.

Hanımların her yaşta bakımlı olması, kendine gösterdiği özenin bir yansımasıdır. Ciltte ve yüzde ifadeyi bozan problemler, makyaj sayesinde gizlenebilmekte ve kapatılabilmektedir. Ancak burada makyaja başlamadan önce bazı noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir.

Makyajda mükemmelliği yakalamak için, istediğin görüntüyü ancak yüz hatlarını tanıyıp, avantajlı bölgelerini ön plana çıkartarak elde edebilirsin. Bunun için de bazı püf noktalarını öğrenmen gerek!

Makyajın Püf Noktaları:

Gözler

Gözlerin iriyse: Bu senin için büyük bir avantaj! Ama bazen yüzünün tek özelliği buymuş gibi algılanabilir. Bunu önlemek için, göz kapağının iç kısmına koyu kahve ya da gri far sürebilirsin.

Gözlerin küçükse:

Göz kapağına açık renk, kaş kavisinin altına ise bir ton koyusunu sür. Kirpik diplerine kalem çekmeyi unutma!

Gözlerin yuvarlaksa:

Gözlerinin dışına koyu renk far uygulayarak bademimsi bir görünüm elde edebilirsin. Maskaranı ise sadece üst kirpiklerine iki kat olarak sürmelisin.

Gözlerin şişse:

Çekik bir görünüm için, göz kapağının ortasından göz kuyruğuna doğru kalem çek. Kaşlarının hemen altına ise parlak far uygula.

Gözlerin çukursa:

Gözlerini ön plana çıkartmak için, göz kapağına mat bir far sürdükten sonra, açık kahverengi farla üst kirpik dibine ince bir çizgi çek. En önemlisi asla kaşlarını fazla inceltme!

Üç renkli farları nasıl kullanmalısın?

Açık renk far: Koyu renkleri uygulamadan önce, baz olarak kaş altından kirpik hizasına kadar uygulamalısın.

Orta renk far: Sadece göz kapağının ortasına uygulayarak gözlerine istediğin derinliği kazandırabilirsin.

Koyu renk far: Kirpik diplerinin ucuna uygulayarak gözlerinin daha dikkat çekici olmasını sağlayabilirsin.

Derin bir ifade için:

- Eye-liner veya kalemle kirpik diplerine ince bir çizgi çek.

- Kalem kullanacaksan ucu mutlaka sivri olmasına dikkat et. Böylece dağılmasını önlemiş olursun.

- Daha doğal bir görünüm için, ucu süngerli bir aplikatörle çektiğin çizgiyi biraz yumuşat.

- Eye-linerı asla gözünün içine sürme. Çok kötü görünüyor!

Cilt:

Fondöten sürerken: Orta parmağınla çenene, yanaklarına ve alnına birer parça fondöten sür. Böylece daha homojen bir dağılım sağlamış olursun. Bu işlemi mümkün olduğunca doğal gün ışığı alan bir yerde yap. Eğer cilt tonundan bir ton koyu veya açık fondöten uygulayacaksan boynunu es geçme!

Sünger kullanırken:

Fondöteni yüzünün her yanına eşit miktarda dağıtabilmek için süngerden de yararlanabilirsin. Ancak bunun da bir kuralı var! Cildindeki ton farklılıklarını ortadan kaldırmak için fondöteni eşit miktarda aşağıdan yukarı doğru sürmeli ve saç diplerindeki fazlalıkları bir peçete yardımıyla almalısın.

Allık deyip geçme:

Yüz hatlarını belirginleştirmenin tek yolu allık kullanmak. Ancak bunu rast gele yapmamalısın. Allık fırçanı allığa sürdükten sonra, toz pudranla karıştırırsan daha doğal bir görünüm elde edersin.

Dudaklar:

Dudakların inceyse: Asla koyu renk ruj kullanma. Bu, sadece dudaklarını daha da ince gösterir. Açık renk ve parlak rujlar, dudaklarını daha dolgun ve seksi gösterir. İstersen, ruj renginle aynı tonda dudak kalemi de kullanabilirsin.

Dudakların kalınsa:

Koyu renk ve mat rujlar tam sana göre! Daha ince bir görünüm için, rujunla aynı renkteki dudak kalemini biraz içten çekebilirsin.

Üst dudağın alt dudağından kalınsa:

Dudak kalemiyle alt dudağını biraz kalınlaştırmayı dene! Üst dudağına ise dudak kalemi sürmeyip, pamukla yumuşatırsan mükemmel bir sonuç elde edersin.

Alt dudağın üst dudağından kalınsa:

Üst dudağını likit ruj veya dudak kalemiyle biraz kalınlaştır. Tam ortasına daha dolgun bir görünüm vermek için hafif bir parlatıcı sür. Alt dudağına ise rujunu biraz içerden sürmeyi dene.

Malzeme Seçimi:

Makyaj malzemelerinin seçiminde dikkat edilmesi gerek hususlar vardır. Bunlara dikkat edildiği sürece makyaj hem kaliteli hem uzun süreli olur. Bunun için:

·  Seçilen rengin cilt yapısına uygun olması

·  Güneşten koruyan “UV” filtresi olması parfümsüz olması rahat uygulanır olması

·  Alerji yapmayacak türden olması

Makyajın başarılı olması için, cildin temiz ve bakımlı olması şarttır. Aksi takdirde bozuk ve bakımsız bir cilde uygulanacak makyaj, görüntüyü daha çok bozmaktan öteye gidemez. Malzemelerin, cildimizin yapısına uygun olması da önemlidir. Makyaj, bakımsız bir cildi saklamak değil; yüzdeki kusurları geri plana itip güzel yönleri daha da ön plana çıkararak vurgulama ve süslenme sanatıdır. Bakımlı cilde uygulayacağımız fondöten, makyajın projektörü gibidir. Bu nedenle yüzümüzü aynada iyice inceleyerek, geri plana alacağımız kusurlu ve ön plana getireceğimiz düzgün kısımları tespit etmemiz gerekir. Tüm bunlara başlamadan önce de cildimizin bakımını yaparak makyaj için uygun bir zemin hazırlamamız gerekir.

Dikkat edilmesi gerekenler:

Her şeyde olduğu gibi makyajında ince ve püf noktaları dikkat edilmesi gereken hususları bulunmaktadır. Bu noktalara dikkat edilirse hem makyajınız daha kusursuz olur hem de cilt sağlığınızdan bir şey kaybetmemiş olursunuz.

·  Ciltte kusursuz bir alt yapı oluşturmak (yani isabetli bir cilt bakımı yapmak)

·  Makyaj malzemelerinin doğru seçimi ve kalitesi

·  Yaşam tarzına göre makyaj yapmak

·  Giysilerin rengine göre makyaj yapmak

·  Gidilecek mekana göre makyaj yapmak

·  Yaşa uygun makyaj yapmak

·  Yüz şekline göre makyaj yapmak

·  Mevsimlere göre makyaj yapmak

·  Meslek durumuna uygun makyaj yapmak

·  Saç, ten ve göz rengine uygun makyaj

·  Işıklandırmaya göre makyaj yapmak

·  Karaktere göre makyaj yapmak