MAKYAJIN TARİHÇESİ

Yonca ORTAN 17 Tem 2022

Yonca ORTAN
Tüm Yazıları
Makyaj tarihi milattan binlerce yıl öncesine kadar gitmektedir. Mısır duvar resimlerinde figürlerin yüzlerinin hep makyajlı, boyalı olarak çizildiği dikkatleri çekmektedir.

Makyaj tarihi milattan binlerce yıl öncesine kadar gitmektedir. Mısır duvar resimlerinde figürlerin yüzlerinin hep makyajlı, boyalı olarak çizildiği dikkatleri çekmektedir. Eski Mısır'da özellikle gözleri belirginleştirmek için sürme çekilmesi günümüze kadar gelen bir uygulamadır. Eski çağlarda savaşlara hazırlık törenlerinde ve savaşa gidilirken erkeklerin yüzlerini çeşitli bitkilerden elde edilen boyalarla boyadıkları bilinmektedir. Yine bu çağlarda dini törenlerde büyücü rahiplerinde yüz boyaları dikkat çekicidir.


Yıllar geçtikçe makyaj genelde kadınların yaptığı ve güzelleşmek için uyguladıkları bir işlem haline gelir. Yanakları ve dudakları renklendirmenin daha sağlıklı bir görünüm kazandırdığı keşfedilir ve uygulanmaya başlar. Boyalar bitkilerden elde edilen boyalardır. Yüzü beyazlaştırmak için kullanılan pudralar yaygınlaşmış, gözlere sürmeler çekilmiştir. Ünlü Mısır kraliçesi Kleopatra güzelliğine düşkün, makyaja meraklı kadınlardan biridir. Eski dönemlerde gösteri sanatı iyice ortaya çıkmaya başladıkça sahne makyajı ortaya çıkmaya başlar. Altıncı yüzyıl civarında sahne makyajı yapılmaya başlar. Artık dünyada yüz hatlarını güzelleştirmek için makyaj malzemeleri kullanılmaktadır. Teknikler ve malzemeler çok gelişmiş ve üreticilik önem kazanmıştır.

Makyajın bilinen anlamı yüz ve cildin, güzelleştirme amacı ile çeşitli kozmetik ürünlerle boyanmasıdır. Bunun yanında, sinema ve tiyatroda, artistik efektlerle, vücut ve yüz hatlarının değiştirilerek yeni karakterler oluşturulmasında; renkli masal prenseslerinden korkunç uzay yaratıklarına değişik tiplemeler uygulamalarında, katkısı büyüktür. Makyajın tarihçesi, kozmetikler gibi çok eskilere dayanır. Milattan üç bin yıl evvel, Mısırlılar dudaklarına ruj, gözlerine boya kurşun, bakır taşı gibi maddeler kullanarak sürerlerdi. Doğudan ipek taşıyan kafilelerle, bu gelenekler Avrupa'da, önce Grek ve Roma Uygarlıklarına yayıldı. Birinci yüzyılda, Neron ve Poppee tenlerini üstübeç ve tebeşirle beyazlatırlar, gözlerine sürme çeker, dudaklarına ruj sürerlerdi. Bunların Tüm Avrupa'ya, özellikle kuzey ülkelerine yayılması, Haçlı Seferleri sonrası gerçekleşti. Avrupa sokaklarından yayılan kötü kokulara çare olarak parfüm kullanılmaya başlandı. On üçüncü yüzyıldan itibaren, soylular, saç boyası, fondöten ve parfüm kullanmaya başladılar.

On yedinci yüzyıldan itibaren, asillere özgü kullanımından dışarı taşarak, makyaj, tüm sosyal sınıflar arasında yaygınlaşmaya başladı. Modern makyaj ise, asıl "sinema"nın etkisi ile, 1920'lerde popülaritesini artırdı. O gün bu gündür gelişmiş teknolojisiyle her sınıftan insanların vazgeçilmez tutkusu oldu. 

Makyaj tarihi Mısır ve Asur uygarlıklarında görülmektedir.

O dönemdekiler bir şekilde pigmentleri nasıl bulacaklarını, nasıl hazırlayacaklarını keşfetmişler ve yağlı maddelerle karıştırarak mağara duvarlarını ve vücutlarını boyamışlar. Bu da kimyasal karışımların başlangıcı olmuştur.

O dönemde vücutlarını boyamanın amacı güzel görünmek yerine tehlikelerden korunma şekliydi. 

Tarih öncesi pigmentlerin analizi 17 farklı rengin kullanılmış olduğunu gösteriyor. En çok kullanılan renkler ise beyaz, kırmızı, turuncu ve yeşil olmuş. Yani doğanın renkleriyle uyumlu, gerektiğinde sizin en az şekilde görünmenizi sağlayacak renkler

Mısır duvar resimlerinde figürlerin yüzleri hep makyajlı olarak çizilmiştir. Bu dönemde kadınlar gözlerine hayvan yağıyla yapılan farlar ve siyah sürmeler sürüyordu. Kırmızı toprak boyasını ise ruj olarak kullanıyorlardı. O dönemde oje olmadığı için ellerine kına yakıyorlardı.

Mısırlılarda göz makyajı, bakırın, yeşil maden filizi ve kurşunun koyu gri maden filizi ile dövülüp ezildikten sonra karışım halinde bir kutuya yerleştirilen tozla yapılıyordu. 

Zaman ilerledikçe makyaj için kullanılan boyalar bitkilerden elde edilmeye başlanmıştır.

Eski Mısır krallarının da yüzlerine ve gözlerine makyaj yaptığı yazıtlarda görülmektedir. 

Yazıtlardan tahmin edildiğine göre Mısır’da özel törenlerde kral ve rahiplerin özel olarak tören makyajı yaptıkları  tahmin edilmektedir.

Eski Mısırda ki gözleri belirginleştirmek için sürme çekilmesi günümüze kadar gelen bir uygulamadır.

Ayrıca savaşlarda kamuflaj amaçlı  makyaj yapıldığı  da ortadadır. Savaşa gidilirken erkeklerin yüzlerini çeşitli bitkilerden elde edilen boyalarla boyadıkları tahmin edilmektedir. Bu gelenek günümüzde de uygulanmaktadır.