Vakıf Katılım web

MAMURET-ÜL AZİZ'DE, YÖRESEL ELAZIĞ GIDA VE GASTRONOMİ FUARI

Neşe BERBER 30 Nis 2018

Neşe BERBER
Tüm Yazıları
Elazığ.. Eski adıyla Mamuret-ül Aziz.. Söylerken bile şehirde yaşayanların duyduğu büyük heyecan gözlerine yansıyor. Elazığ'a daha ilk adımda aynı heyecana kapılıyor insan. Zira bu şehrin insanı kendine çeken bir özelliği var.. Kadim bir kültürün, kadim bir sanatın ve insanlığın şehrinde olmak.. Elazığ'dayım. Elazığ birlikte yaşama kültürünü en güzel ortaya koyan şehirlerden şüphesiz. İkinci kez geldiğim bu şehirde bir kez daha göremediğim yerler, aklımın kaldığı mekanlar, ilçeler oldu..

Elazığ bu yıl farklı bir heyecanı yaşadı.. 21 Nisan - 29 Nisan arasında yapılan Yöresel Elazığ Gıda ve Gastronomi Fuarı. Açılış töreninde Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz bu kadim şehri anlatırken heyecanına ortak oldum. Başkan Yanılmaz’ın kendi elleriyle ikram ettiği Elazığ’ın dünyaya nam salan dibek kahvesini yudumlama imkanım oldu.
Fuara ilgi bir hayli yoğundu, aynı tespiti, geçtiğimiz yıllarda Antalya Expo’da güzel projelerle adını duyduğum, şimdilerde kendi memleketi Elazığ’da görev alan ve Elazığ belediye Başkan Danışmanı görevini üstlenen Gelecek Fuarcılık Genel Müdürü Güngör Bahçacı’dan da duydum. Henüz ikinci fuarları olmasına karşın ilginin bu denli yüksek olmasından bir hayli memnunlar. Başkanla Bahçacı tam bir takım olmuşlar. Bu beraberlik çok başarı getirir şimdiden görülebiliyor..  
Fuardan kısa kısa notlarım şöyle..

ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNDE KADIN İSTİHDAMI
Gelmişken şehrin can damarı OSB’yi görmeden olmaz. Burada gördüğüm özel bir fabrikadan bahsetmek isterim. Öz Salça fabrikası.. Bana cazip gelen yanı özellikle kadın çalışanlara öncelik veriyor olması. Haliyle fabrikanın genel müdürü yine bir kadın, Berna Yeniçerioğlu.. Birlikte fabrikayı gezdik. Kendisi söylese de benim gözlemimi aktarmam daha doğru. Gerçekten burada kadın istihdamına öncelik verilmesi çok güzel ve görünen manzara bundan hem çalışan Elazığlı kadınlar hem de kendisi çok mutlu. Bu arada marka fuarın da gözdesiydi..

AĞIN İLÇESİ AĞIN LEBLEBİSİ
Yöresel ürünleri arasında öne çıkanı hiç şüphe yok ki, Elazığ’ın ilçesi Ağın’da Ağın özel kumunda kavrularak pişirilen Ağın leblebisi olmuştu. Sırrı çok uzun saatler pişirilerek yapılması. Bu lezzetin olmazsa olmazı sabır anlayacağınız..

PERTEK DOĞA GÜZELLİĞİ VE DOĞAL ÜRÜNLERİ
Çok uzun süre büyük bir şirkette çalıştıktan sonra kendi memleketine dönüp meşhur Pertek ilçesinin adı ile kendi markasından doğal ürünler üretmeye başlayan Alper Yıldız’la tanışmak, bana kendi şehrine dönüp marka yaratmak isteyenlere örnek olacak bir kişiyi tanıma fırsatı verdi. Detayları sonraki yazılarımda aktarmaya çalışacağım.

BASKİL’İN LEZZETİNİ MALATYA’DA KABUL EDİYOR
Her ne kadar kayısı denince akla Malatya gelse de, Elazığ’ın ilçesi Baskil’den adını alan kayısısı aroması ile öne çıkar. Malatya tarafından da onay gören Baskil Kayısıları da Elazığ’da yerini almıştı. Ahmet Kısak Baskil Kayısısının lezzeti dünyada tek diyor..

SOKAĞIN NABZI
Fuar sonrası Elazığ sokaklarında dolaşıp biraz sohbet imkanı buluyoruz. Elazığlılar gittiğim her yerde, “dibek kahvemizi içmeden bırakmayız” diyorlar. Diğer tüm Anadolu şehirleri gibi misafirperver bir şehir Elazığ.. Seçim havasına da ilk günden girmiş.. Konuştuğum insanlara göre AK Parti’nin Elazığ’da oyları bir hayli yüksek.. Son dört yılda biraz daha artmış..

Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ile yaptığımız çok özel bir de bir röportajımız oldu.. Başkan ile şehri neredeyse karış karış gezdik, halkın arasına girdik, yeni yapılan sosyal alanlarını halkın nefes alacağı yeşil parkları piknik alanlarını görme fırsatı bulduk.. Onları çok yakında paylaşıyor olacağım.. Şunu söyleyeyim bu kadar büyük yeşil alan çalışması için başkanın uğraşmasını takdir etmek gerekir.. Elazığ Keban barajının etrafında yapılan bu mesire alanı ile yemyeşil nefis manzarası ile doğa harikası bir şehire dönüşmüş.