Vakıf Katılım web

MANKEN OLMAK

Yonca ORTAN 10 Eki 2021

Yonca ORTAN
Tüm Yazıları
Herkes manken olabilir mi, sorusunun yanıtını vermek diğerlerini de cevaplamak için ilk adım olacaktır.

Son yılların en gözde mesleklerinden biri olarak karşımıza çıkan mankenlik, pek çok gencin hayallerini süslemektedir. Herkes manken olabilir mi? Manken olmak için neler gerekir? Mankenlerin boy ve kilosu ne kadar olmalıdır? Eğitim almadan manken olunur mu? Kaç yaşında mankenliğe başlanır? Bu tarz sorular gençlerin kafasını kurcalamaktadır.

Herkes manken olabilir mi, sorusunun yanıtını vermek diğerlerini de cevaplamak için ilk adım olacaktır. Elbette sorumuzun cevabı “Hayır.” olacak. Çünkü diğer mesleklerdeki gibi manken olmak için de belirli kriterler vardır. Sadece güzellik ve yakışıklılık manken olmak için yeterli değildir. Nasıl manken olunur konusunda iyi bilinmesi gereken şey, mankenlik için sadece güzel bir fizik demek değildir. Mankenlik bir ışık ve yetenek işidir. Vücut yapın, yüz hatların, mimiklerin ve bakışların hepsi sendeki ışığı oluşturur.

Mankenlik için gerekenler

·  Fiziki açıdan ideal ölçülere sahip olmak,

·  Mankenlik eğitimi almak,

·  Aksesuarları ve kıyafetleri ideal şekilde taşımak,

·  Güler yüzlü ve pozitif olmak,

·  Disiplinli ve çalışkan olmak,

·  Koreografilere uyum sağlamak,

·  Her konuda yetenekli olmak,

·  Yarışmalara ve ajanslara katılmak.

Erkek Mankenler İçin Şartlar

Bir zamanlar kadınlar rağbet gösterdiği ve hayalini kurduğu mankenlik mesleği, artık erkeklerin de markajına girmiş durumda. Pek çok genç, vücut yapılarını istenilen kriterlere getirmek için çalışıyor, bu konuyla ilgili eğitim alıyor ve ajanslara kayıt oluyor. Peki, aranan erkek manken boyları nedir, kriterler arasında hangi maddeler vardır ve gençler nasıl bir çalışma yöntemi izlemelidir?

Erkek manken olma şartları;

·  Minimum 1,80 boyunda olmalı.

·  Boyu ve kilosu dengeli olmalı.

·  Bacak boyu uzun, şekli ise ideal seviyede olmalı.

·  Omuzlar ve gövde yapısı geniş olmalı.

·  Poz verebilme yetisine sahip olmalı.

·  Duruş ve yürüyüş konusunda üst seviyede başarılı olmalı.

Kadın Mankenler İçin Şartlar

Tekstil, güzellik ve bakım, takı ve aksesuar sektörlerinin en çok hizmet verdiği hedef kitle kadınlardır. Bu nedenle bahsedilen sektörlerde mankenlere her zaman ihtiyaç duyulur. Ürün tanıtımları yapmak için ajanslardan ve ünlü mankenlerden destek alınır. Bu da mesleğin popülerliğinin artmasına öncülük etmektedir. Peki, kadınlarda aranan mankenlik kriterleri nelerdir, herkes bu mesleği yapabilir mi, hangi özelliklerin ön plana çıkması gerekir? Aranan ve ilgi gösterilen bir manken olmak için neler yapılmalıdır? Bu soruların cevabını az çok tahmin ediyorsunuz.

Kadın manken olma şartları;

·  İdeal ölçülerde bir fiziğe sahip olmalı.

·  Minimum 1,70 boyunda olmalı.

·  Bacak boyu uzun, şekli ise ideal seviyede olmalı.

·  Kalçalar dar ve bel ise ince bir yapıya sahip olmalı.

·  Göğüsler küçük olmalı.

·  Poz verebilme yetisine sahip olmalı.

·  Duruş ve yürüyüş konusunda üst seviyede başarılı olmalı.

Eğer siz de manken olmaya karar verdiyseniz;

·  Erken yaşta kariyer hedefinizi belirlemelisiniz.

·  Ailenizin ve arkadaşlarınızın desteğini almalısınız

·  Zarafet ve mankenlik okullarından eğitim almasınız.

·  Bu işi yapan kişilerle görüşmeli ve destek almalısınız.

·  Çalışma koşullarını araştırmalısınız.

·  Görev alanlarını öğrenmeli ve disiplinli bir yaşama hazır olmalısınız.

·  Sektördeki önemli ajanslarla görüşmelisiniz.

·  Size en faydalı ajans ile anlaşmalısınız.

Tüm bu kriterler aynı zamanda model olma şartları arasında da kendini gösterir. İyi bir manken hem podyumda hem de objektif karşısında başarılı olmalıdır. Bunun için de mankenlik eğitimi almasında yarar vardır.

Nasıl manken olunur konusunda en çok tereddüt edilen disiplin konusu. Nasıl manken olunur diyorsanız birtakım kurallara uymak gerekir. Yarın çekiminiz varsa erken yatmaya ve kendini dinlendirmeye çalış. Çekimlere zamanında gitmen gerekir. Senin çekimlere geç kalman, diğer tüm çalışanları etkileyebilir.

Katıldığın çekimlerde müşterilerle pek iletişimde olmamaya gayret göstermelisin. Müşterilerle ajanslar iletişim halinde kalmalıdır, bu mankenlerin işi değildir. Bu durum ajanslar için oldukça hassas bir konudur. Hatta bu gibi problemlerden dolayı ajans, yabancı modeller tercih eder. O yüzden amacımız işimizi yapmak olmalı.

Manken olmak kariyerinize birçok fayda sağlayabilir. Size düzgün bir postür ve kendinize güven verecek beceriler kazanırsınız. Şehir dışı ve yurt dışı gibi yerlere seyahat etme yeni insanlarla tanışma ve yeni fikirler edinme gibi birçok fırsatınız olur. Kazandığınız tecrübe ve bilinirlikle çok iyi paralarda kazanabilirsiniz.