MARMARAY İLE YOLCULUK ...

Neşe BERBER 18 Tem 2018

Neşe BERBER
Tüm Yazıları
21. yüzyılın belki de en çok konuşulacak ve en çok tartışılacak, ulaştırma ve seyahat açısından en önemli ve hatta Avrupa ve Asyanın bel kemiği projesi olan Marmaray..

Asya ve Avrupa yakalarını deniz altından birleştiren Marmaray’ı bugüne kadar 265 milyon yolcu kullandı. İstanbullular, güven ve konforla Asya ile Avrupa kıtaları arasında dört dakikada seyahat etti. 

Hız, konfor tamam.. Marmaray sadece İstanbul’un şehir içi toplu ulaşımına değil, çevrenin korunmasına da büyük katkılar sağladı, sağlıyor. Marmaray’ın işletmeye alınmasıyla yaklaşık 27 bin araç trafikten çekildi. Böylece, çevreye 201 bin ton zehirli gaz salınımı engellenirken, 5 milyon dolarlık zehirli gaz maliyetinden de tasarruf sağlandı. 
Yine Marmaray’ı kullanan vatandaşların diğer ulaşım araçlarını kullananlara göre ortalama bir saat zaman tasarrufu sağladığı esas alındığında, 265 milyon yolcu, toplam 265 milyon saat tasarruf etti.
Sadece şehir içi toplu ulaşım için değil, anahat yolcu taşımacılığı ve lojistik sektörü için de ufuk açan bir proje olan Marmaray, uluslararası demiryolu koridoru açısından en önemli halkalardan birisini oluşturuyor.
Meyve Veren Ağaç taşlanır Atasözümüzü anarak, tabii ki Marmarayı beğenmeyen, eleştiren, keşke şöyle olsaydı, böyle olsaydı daha iyi olurdu diyen kesimler de oldu mutlaka. Sıkı durun o keşkecilerden biri de benim.
Aslında bu keşke sadece benim değil tüm meslektaşlarım için. Hatta Emniyet Hizmetleri Sınıfı Personel Kartı, Belediye Zabıta Kartı, Sarı Basın Kartı sahiplerinin tamamı için. 
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak yenilenen bakanlığımız için hayırlı olması temennimi iletirken yeni bakanımız Mehmet Cahit Turhan’ın konuya hassasiyetle eğileceklerine eminim.
İstanbul’da entegre toplu ulaşımda sadece Marmaray kapsam dışında. Bir çözüm bulunabileceğine olan inancımı iletmek isterim.

Uzunçayır metrobüs durağından 
Ünalan metro’ya geçmek ne mümkün! 

Metrobüs tıka basa dolu da olsa mecburen, zorla da olsa insanların kullanmak zorunda olduğu bir seyahat aracı… 
Keşke bu kadar kalabalık olmasa ve sürücüler de biraz yavaş kullansalar… 
Malum Avrupa yakasından Anadolu yakasına geçip Uzunçayır metrobüs durağından Pendik metrosuna bağlanabilmek için Uzunçayır durağında inip Ünalan metro durağına geçilmesi gerekiyor. Uzunçayır’dan Ünalan’a geçebilmek için ne yazık ki  iki katlı merdiveni inmeniz gerekiyor... Bu durakta her zaman birilerinin isyan ettiğini görmek mümkün… Özellikle bebekli kadınlar, yaşlılar ve engelli insanlarımız için Uzunçayır metrobüs durağından geçmek çile ötesi…
Sürekli gelen şikayetlerden biri de engellilerin arabaları ile inip çıkamamaları, bebekli kadınların bebek arabası ile düşme tehlikesi geçirdikleri ve yaşlıların ne yazık ki bu merdivenleri çıkmaya güçlerinin olmadığını görüyoruz.
İşte söylediklerimi teyit eden bir manzara… İstanbul gibi büyük bir megapol modern metrolar ile ulaşım sağlarken metronun asansör ve kayar merdiveninin düşünülüp yapılmamış olması gerçekten şaşırtıcı.
Yine böyle bir seyahatten gelen fotoğraf.. Genç bir engelli vatandaşımız aracı ile asansör yada kayar merdiven olmadığı için burada yarım saat birilerinin kendisini yukarı çıkarmasını beklemiş.. En sonunda bir kaç kişinin yardımı ile yukarı taşınmış... İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mevlüt Uysal’a bu durumu iletmemi istediler.. Yaşlılar, bebek arabası olan kadınlar ve engelli vatandaşlarımız ne yazık ki burada büyük sorun yaşıyor sayın başkan, sizden ricamız bu duruma bir el atmanız.