"MASKE SEN KİMSİN?" ÇOCUKLARIN TV İZLEMEDİĞİ SAATLERDE YAYINLANMALI

Micheal KUYUCU 06 Oca 2022

Micheal KUYUCU
Tüm Yazıları
1 Ocak günü Fox TV'de yayınlanmaya başlayan "Maske Kimsin Sen" adlı yarışmayı izledim.

1 Ocak günü Fox TV’de yayınlanmaya başlayan “Maske Kimsin Sen” adlı yarışmayı izledim. Dürüst olayım hiç beğenmedim. Hatta izlerken maskelerin ne kadar itici olduğunu düşündüm. Ben bile koca adam halimle bazı maskelerden irkildim. Programla ilgili ilk eleştiri tweetlerinden birini ben yazdım. İzlerken kendi kendime acaba RTÜK ve insanlar buna ne der diye düşündüm. Meğer binlerce kişi aynı şeyi düşünmüş. Neyi mi?

Teoride güzel ama uygulama ofsayt

Bu programda bir ünlü bir maskeli kıyafetle sahneye çıkıyor, detone sesiyle şarkı söylüyor ve jüri de yer alan “dedektif” olarak tanımlanan ünlüler bu kişinin hangi ünlü olduğunu tahmin etmeye çalışıyor. Buraya kadar İngilizlerin de dediği gibi “it sounds good” yani teoride kulağa hoş geliyor.

Ancak yarışmayı izledikten sonra hayatımda izlediğim en kötü adapte edilmiş yarışmalardan birini izlediğimin farkına vardım. Ne sunucu yarışmaya yakışmış ne dedektif olarak adlandırılan jüriler ne de o ünlülere giydirilen kostüm ve maskeler. Hadi sunucuyu bilmem neyi geçin ama o maskeler, kıyafetler ve hayvan adları nasıl da itici olmuş anlatamam. Bir de kötü şarkı söyleyen hayvan maskeli konukları da ekleyin bir izleyici olarak benim için büyük bir facia oldu.

“Reytinglerde ilk ona girer dedim”.  Çünkü Fox TV tüm kanalların tekrar programlar yayınladığı bir zaman diliminde yayınlamıştı şarkıyı, o zaman diliminde yeni ne atsan tutardı. Program reytinglerde beşinci oldu. Bana sorarsanız bu bile başarısızlık. Paf takımla çıkan bir takıma karşı maç oynamak gibi bir şey bu. Kanalların resmen “ben bugün yokum” dediği bir tarihte yeni ve iddialı bir programın birinci olması lazımdı.

Sosyal medyada linç yaşandı

Neyse konumuz bu değil. Ben programda kullanılan kostüm ve maskeleri hiç beğenmedim. Hatta daha da ileri gideyim yadırgadım ve “ya çocukların TV izlediği bir kuşakta bu itici maskeler nasıl yayınlanır” diye düşündüm kendi kendime. Yazımı yazmak üzere notlarımı tuttum. Daha ben yazımı yazmadan RTÜK’ten ilk açıklama geldi ve bu program inceleneceği söylendi. Sosyal medyada eleştiriler başladı. Troller “Haddini Bil Fox” diye etiket açtı. Olay yine asıl amacından çıktı ve kutuplaşmanın bir unsuru haline geldi. Siyasi anlamda Fox TV karşıtları bu yarışma üzerinden Fox TV’ye bindirmeye başladı.

Bazı maskeler korkunç ötesi

Şimdi ben olaya politik açıdan değil sosyolojik ve psikolojik açıdan bakmak istiyorum. Bu maske bilmem ne programının çocukların ayakta olduğu ve TV izlediği saatlerde yayınlanmaması lazım. Burada kullanılan imajlar, maskeler, kıyafetler çok itici ve korkunç. Bunlar bırakın çocukları, yetişkinlerin de asabını bozar. Bazı maskeler o kadar iğrenç ki, bir ara programa şaşkınlık içinde baktım. Bunlara bir de şarkı söyletiyorlar. Nasıl kötü, nasıl detone sesler… Böyle şey olamaz.

Programın Fox’a gelişi de tartışmalı pozisyon

Programın adı da bir garip. Türkçeye uygun değil. “Maske Kimsin Sen?”. Hiç şık bir isim değil. Belli ki bir dilden çeviri yapmışlar. Şunun adına “Maskeli Balo” deseydiniz bari. Biraz işi daha yumuşatsaydınız. Programın yapımcı şirketi Med Yapım, bu programı önce Kanal D’de yayınlayacaktı. Kanal D’de tanıtımlar bile yayınlandı, o tanıtımlarda da aynı şeyi düşünmüştüm: “Bu ne yaa” demiştim. Sonra Demirören Grubu kanalın genel müdürü Murat Saygı ile yolları ayırınca, Saygı, Med Yapım’la çalışmaya başladı. Sonra da program apar topar Kanal D’den Fox TV’ye transfer oldu. Bu da hoş ve etik değil.

Sakın yanlış anlamayın evimde en çok izlediğim kanaldır Fox TV. Grafiklerini çok severim, markasını severim. Ama bu sene Fox TV’ye bir haller oldu. Ana Haber bülteni ve “Yasak Elma” gibi eski bir iki yapım dışında yürüyen işi yok. Sen koca Fox TV’sin neden Kanal D’de yayınlanan, tanıtımı dahi, duyurusu dahi yapılan bir programı kendi yayın kuşağına alıyorsun. Bu konuda Kanal D’den bir “nezaket izni” aldın mı?

Programın uygulayıcısı Türkiye’yi tanımıyor mu?

Bu “Maske Sen Kimsin?” programının uygulayıcısı hiçbir yaşadığı ülkeyi tanımıyor? Bu maskeleri tasarlayan kişi hiç mi bu maskelerin bir ana akım televizyon kanalında yayınlanacağını düşünüp bir plan yapmıyor? Kore’de tutmuşmuş efendim. Ya ona bakacak olursan Asya’da insanlar yılan, kedi yiyor. Bu şimdi kıstas mı?

Bu olaya ideolojik bakıp Fox TV’ye bindirenler de zevzekliği kessinler. Neymiş efendim satanist propaganda varmış programda. Bunlar boş laklaklar. Bu programda asıl konuşulması gereken iki önemli sorun var: Birincisi bu maskelere ve kıyafetler. Başta çocuklar olmak üzere insanların psikolojik gelişimine olumsuz etki eder. İkincisi ise hayvanlara karşı saygısızlık yapılıyor. Buna hayvan severler de buna tepki verecektir. Bırakın hayvan severleri orada canlandırılan hayvanların dili olsa konuşur “siz beni ne hale getirdiniz” der.

Çocukların ekranda olmadığı saatte yayınlanmalı

Benim ısrarla önerim şu: Cezalardan yasaklardan nefret eden biriyim. Onu yasakla, buna ceza ver ile çözülmez sorunlar. Burada yapımcı firmanın ciddi uygulama hataları var. “Maske Kimsin Sen?” programını ille de yayınlayacaksa, Fox TV bunu çocukların ekranda olmadığı saatlerde yayınlamalı. RTÜK’te bunu kanala önermeli. Yani “kardeşim sen mademki bu programa inanıyorsun, o zaman bunu çocukların ekranda olmadığı saatlerde 22.00’den veya 23.00’den sonra yayınlayın.” Bu kadar net.

Bu ara, bu programın ilk hafta ilk beşe girerek aldığı reytingi bir şey sananlara da “boşuna heveslenmeyin bu bir köpük reytingdir. Bu reyting ikinci haftadan itibaren düşüşe geçecektir, sonra da adım adım en düşük seviyeye ulaşacaktır.” demek istiyorum yani bu maske safsatasının reytingi kesin düşecektir.

Şimdi olayları fazla abartmadan, kutuplaştırmalardan saçma sapan yorumlardan uzaklaşıp olaya çocuk gelişimi ve psikolojisi açısından bakıp RTÜK hiç cezalara mezalara girmeden, Fox TV’ye bu programı çocukların ekranda olmadığı bir zaman diliminde yayınlamasını önersin. Fox TV’de bunu daha geç saatlerde yayınlasın ve ilk sezon bittikten sonra kaldırsın. Zaten kaldırmasa da reytingler kanala bunu yaptıracaktır.