​MESELE TAHT İSE İSLAMİYET TEFERRUAT MI?

Alican DEĞER 21 Ara 2017

Alican DEĞER
Tüm Yazıları
Ohh. Nihayet ağızdaki baklayı çıkardılar.

Ohh. Nihayet ağızdaki baklayı çıkardılar. Dost gibi davranmayı bile bıraktılar. Neymiş Osmanlı “hırsızmış.”

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed, Twitter sayfasında bir başka kullanıcının mesajını paylaştı. Bu twitte şöyle yazıyordu: “1916 yılında Türk Fahri Paşa'nın Medinetü'l Münevvere halkının hakkına girdiğini ve onların mallarını çaldığını, onları kaçırdığını, Şam'dan İstanbul'a "Seferberlik" ilan ederek, Medine'deki el yazması eserleri çaldığını biliyor muydunuz? İşte Erdoğan'ın dedelerinin Müslüman Araplarla ilişkisi buydu." 

Bu lafı edebilecek kişinin British Museum ve Louvre’un sokağından bile geçmemesi gerekiyor. Onlara hangi lafı ettin de Türkiye’ye böyle bir dille saldırıyorsun? Amerikan işgalinde Irak’ın bütün tarihi yağmalanırken, müzeleri talan edilirken niye sesin çıkmadı? Eğer o eserler bugün duruyorsa o “Hırsız” dediğiniz paşa sayesindedir. O asker, o emanetleri kutsal bilmiş, İngiliz işgalinden ve gördüğü her dini yapıyı tahrip eden bir aşırı bir tarikatın hışmından korumuş. 

Türk halkı ile Arap halkı arasında tabanda hiçbir sorun bulunmadığını biliyorum. Öyle olsa akın akın buralara gelmezler. Ve buraya gelen her Arap eminim kafasında ülkesine dönük soru işaretleri ile dönüyor. “Böyle de olabiliyormuş” diyerek.

Ama tepede, yani onların tepisindeki kraliyet rejimlerinde ciddi bir hazımsızlık olduğu muhakkak. Çünkü çağın çok gerisindeki oligarşiler ile yönetiliyorlar. Ülkelerinin kaynaklarını sırf iktidarda kalabilmek için başka ülkelere akıtıyorlar. Ve sokağın sesini dinlememek için bin bir takla atıyorlar. 

Demokrasi ve seçimleri sevmiyorlar. Eğer seçim olursa bir gün bile yerlerinde duramayacaklarını çok iyi biliyorlar. Bu yüzden de Tayyip Erdoğan’a saldırıyorlar. Daha önce rahattılar. Çünkü Türkiye onların tarafına hiç bakmıyordu. 

O yüzden Mısır’da seçimle işbaşına gelen iktidarı devirmek için ellerinden geleni yaptılar. Darbe olduğunda ilk onlar destekledi. Onlarca milyar dolar göndererek. O Yüzden Amerika ile el ele tutuşup İsrail’in önünü açtılar, o yüzden 15 Temmuz darbe teşebbüsüne para verdiler.

Türkiye’nin yönetim biçimini sevmemeleri onlar açısından son derece normal. Çünkü Türkiye onları sarımsağın vampiri etkilediği gibi etkiliyor. Seçimle yönetime gelen bir iktidar, bazı sorunları olmasına rağmen oturmuş bir demokrasi, güçlü bir ülke. Üstelik demokrasinin doğası gereği sokaktaki insanların duygu ve düşünceleri, öyle ya da böyle devletin yönetimini belirliyor. Siz kral, emir falan olsanız hoşunuza gider mi? 

Benim “Oh” çekme sebebim ise artık bu iki yüzlülüklerinin ortaya çıkması. Çünkü bir yandan Müslüman komşuna ambargo uygulayıp boğmaya kalk, diğer yandan “Müslüman kardeşim” dediğin Türkiye’nin burnunun dibinde Amerikalılarla birlikte Suriye’de terörist örgüt kamplarını gez dolaş, öte yandan darbe planla-destekle, sonra da “Müslümanız” nutukları at. 

Bu mu yani?

Görünen o ki, kimileri için mesele taht olduğunda Müslümanlık teferruat kalıyor. Öncelik, tahtlarında, oligarşilerinde.