Vakıf Katılım web

MİŞUSTİN'İN BAŞBAKANLIĞI: RUSYA BİLGİ TEKNOLOJİLERİNE YÖNELİYOR

Mustafa Kadir ATASOY
Tüm Yazıları
Mişustin 2010'dan bu yana Rusya Federal Vergi Servisi Başkanlığı görevini yürütüyordu.

Önde gelen yayın organlarında “Putin vergi memurluğundan gelen hokey arkadaşını başbakan yaptı” yorumlarını okuyorum. Yeni başbakanı hafifletmeye çalışan bu haberler tabi ki Rusya’da olan biteni yansıtmaktan çok uzak.  

Mişustin sistem mühendisliği tahsili gördüğü Moskova Devlet Teknoloji Üniversitesi STANKİN'den 1989'da mezun olmuş. Üniversiteyi bitirdikten sonra bir teknoloji kuruluşunda yöneticilik yapmış. Bu kuruluş o dönemde Intel, Hewlett-Packard, IBM, Motorola, Apple gibi şirketlerin Rusya pazarına girmelerini sağlayan yapıydı.

Mişustin 2010'dan bu yana Rusya Federal Vergi Servisi Başkanlığı görevini yürütüyordu. Döneminde devletin vergi gelirleri katlandı. Buradaki on yılı boyunca disiplinli ve iyi bir yöneticilik gösteren Mişustin’in vergi kariyeriyle ilgili yapılan yorumlar gerçeği ıskalıyor. Asıl görülmesi gereken vergi bürokratlığından öte bilgi teknolojileri ve sistem mühendisliği perspektifi. Mişustin vergi gelirlerini de teknoloji yardımıyla arttırdı.

Mişustin’in geçen yıl “dijital teknoloji ve yapay zeka alanındaki gelişmeleri kaçırıp eski düzenin bir parçası olarak kalırsak yeni dünya düzeninin kurbanı oluruz” şeklinde bir açıklaması var.

İşadamı Grigory Berezkin’in desteğiyle bugünlere gelen Russian Open Mobile Platform gibi girişimler Rusya için iyi birer örnek. 2018’de bu yapının yüzde 75’i devlet şirketi Rostelecom’a geçti. Geçen yıl teknolojide dünya devi Huawei’nin Google’ın Android işletim sistemini ikame etmek için Aurora işletim sisteminin geliştiricisi bu yapıyla ortaklık kararı aldığını hatırlatmalıyım. Putin bu tür atılım ve iş birliklerini yakından takip ediyor. Bu alanda dünya markaları çıkarmak istiyor.

Vergi memurluğundan gelen adam gerçekten de sık sık hokey maçları yapıyor. Ama Putin ve Rus istihbarat servislerinin önde gelen isimleriyle… Yani onun hakkında yapılan yorumların üzerine yün bir battaniye çekebiliriz!   

Putin yeni bir kurgu yapıyor. Bizim görmemiz gereken Putin’in Mişustin stratejisiyle ülkesini yeni teknolojiler alanında arzu ettiği yere taşıma arzusudur!