MODA VE YAPAY ZEKA

Yonca ORTAN 05 Haz 2022

Yonca ORTAN
Tüm Yazıları
Moda sektörü, küresel olarak en büyük sektörlerden biridir ve küresel giyim pazarındaki gelirlerin 2025 yılına kadar 2,25 trilyon ABD dolarına ulaşması beklenmektedir.

Moda sektörü, küresel olarak en büyük sektörlerden biridir ve küresel giyim pazarındaki gelirlerin 2025 yılına kadar 2,25 trilyon ABD dolarına ulaşması beklenmektedir. Yine de, yapay zeka kapsamında düşündüğünüzde muhtemelen aklınıza gelen ilk sektör moda sektörü olmuyor. Gelgelelim tasarım, üretim ve üretimin sınırlarını zorlamak için en son teknoloji trendleri ve ürünlerini benimseyen tasarımcılar ve markalar, hızla değişen moda dünyasında muhtemelen zirveye çıkan isimler olacak.


Bunun yanında yapay zeka, son dönemin en popüler teknoloji başlıkları arasında yer alıyor. Bu alana yönelik yapılan büyük yatırımlarla birlikte yapay zekanın kullanım alanı da önemli ölçüde genişlemiş durumda. Yapay zekanın son olarak kullanıldığı alan ise moda sektörü oldu. Bir araştırma ekibi tarafından geliştirilen yapay zeka sistemi, kıyafetlerin fotoğrafına bakarak onları daha şık hale getirmek adına önerilerde bulunuyor ve ipuçları veriyor. Bu gelişme ile birlikte moda sektöründe yapay zeka döneminin başladığını söyleyebiliriz.

Peki yapay zeka ne demek olduğunu bilimsel olarak şöyle tanımlayalım: Yapay zekâ, insanlar da dahil olmak üzere hayvanlar tarafından görüntülenen doğal zekânın aksine makineler tarafından görüntülenen zekâ çeşididir.

Günümüzde insanlar giyim tarzlarını oluşturmak adına moda dergilerini karıştırıyor, en iyi arkadaşlarından tavsiyeler alıyor hatta Instagram hesaplarını takip ediyor. Yakında ise bu kaynakların arasına akıllı telefonlar da girebilir. Texas Üniversitesi, Cornell Tech, Georgia Tech ve Facebook AI Research’ten araştırmacıların gerçekleştirdiği bir çalışma moda anlayışını sonsuza kadar değiştirebilir.

Araştırmacılar tarafından geliştirilen sistem bir kıyafetin fotoğrafına bakıyor ve onu daha şık bir hale getirebilmek adına ipuçları sunuyor. Bu ipuçları kıyafetlerin renkleri, yapısı ve kombinleme üzerine olabiliyor. Daha önceki çalışmalarında da yapay zekanın görsel olarak tanınmasına odaklanan Bilgisayar Bilimi Profesörü Kristen Grauman konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bunu size geri bildirim veren bir arkadaş gibi düşündük” dedi.

Fashion ++ adlı araç, görüntüdeki giysilerin rengini, desenini, dokusunu ve şeklini analiz etmek için görsel tanıma sisteminden faydalanıyor. Düzenlemelerin en fazla nerede etkili olacağını düşünen araç, incelemenin ardından kullanıcıya birkaç alternatif kıyafet sunabiliyor.

Fashion ++, moda tutkunları için çevrimiçi sitelerde herkese açık olarak paylaşılan 10.000’den fazla kıyafet görüntüsünü baz alınarak eğitildi. Projede görev yapan lisansüstü öğrencisi Kimberly Hsiao, moda kıyafetlerinin resimlerini bulmanın kolay olduğunu söylüyor. Hsiao’ya göre asıl zor olan bölüm ise modaya uygun olmayan görüntüleri bulmak. Bu noktada geçici bir çözüm bulundu ve sistem neyin giyilemeyeceği konusunda eğitildi. Ayrıca Hsiao, “Moda stilleri geliştikçe, yapay zeka sistemi internette bolca bulunan yeni görüntüleri kullanarak öğrenmeye devam edebilir” diyerek sistemin gücünü ortaya koymuş oldu.