MODADA RENKLERİN UYUMU

Yonca ORTAN 17 Eki 2021

Yonca ORTAN
Tüm Yazıları
Renkler çoğu zaman hakkınızda sandığınızdan çok daha fazla ipucu verir.

Moda dünyasına ayak uydurmak için renklerin dilinden iyi bir şekilde anlamak gerekir. Renkler çoğu zaman hakkınızda sandığınızdan çok daha fazla ipucu verir.
Kıyafet, aksesuar ve takılar hepsinin sahip olduğu renkler bambaşka anlamlara sahiptir. Eğer kendinize yakışan renk tonlarını bilmiyorsanız, çok beğendiğiniz bir tişörtü alsanız da üzerinizde tam istediğiniz gibi durmayabilir. Çoğu zaman bunun sebebi kendinize uygun renk kombinleri arasından bir tercihte bulunmamış olmanızdır. Kendi cilt, göz, kaş ve saç renginize uygun renkleri tercih etmek sizi olduğunuzdan çok daha güzel ve canlı gösterecektir. Peki renk kombinleri neden bu denli güçlü bir etkiye sahip?
Moda dünyasında renk kategorileri, sıcak ve soğuk olarak ikiye ayrılır. Sıcak renkler; sarı, turuncu, pembe, kırmızı ve kiremit iken soğuk renkler; lacivert, mavi, mor, turkuaz, yeşil ve açık yeşildir. Siyah, beyaz ve gri ise nötr renkler olarak adlandırılır. Bu nedenle nötr renkler diğer renkler ile birlikte çizgili, kareli veya puantiyeli desenlerde rahatlıkla kullanılabilir. Renkler aynı zamanda birincil, ikincil ve üçüncül renkler olarak üç kategoriye ayrılır. Birincil renkler içerisinde; sarı, mavi ve kırmızı yer alırken ikincil renkler içerisinde; yeşil, turuncu ve mor bulunur. Üçüncül renkler içerisinde ise bordo, turkuaz ve çivit vardır.

Renkler nasıl kombinlenir?

Renk kombinleri genellikle mevsimlere, renklerin anlamlarına ve renk kartelasında yer aldıkları konuma göre belirlenir. Renk çemberi ya da kartelasında uyumlu renkleri bulmak için üçgen, paralel ve dörtgen gibi farklı şekiller kullanabilirsiniz. Bu sayede kolayca renk kombinleri oluşturabilir, en uyumlu renkleri bulabilirsiniz. Üçgen renk kombinleri için tercih etmek istediğiniz renkten başlayarak kartelada bir üçgen çizmeniz gerekir. Üç ana noktaya denk gelen renkler ile renk kombinleri oluşturabilirsiniz. Böylece hem üç renk kuralını uygulamış hem de birbiri ile uyumlu renkler kullanmış olursunuz.

Paralel renk kombinasyonunda ise; ikili, üçlü, dörtlü ya da beşli renk kombinleri oluşturabilirsiniz. Bu teoride en iyi sonucu ise ikili ya da üçlü renk kombinleri oluşturarak elde edebilirsiniz. Tercih etmek istediğiniz rengi sağında ya da solundaki renk ile beraber kullanarak birbiriyle uyumlu renklerden oluşan bir kombin elde edebilirsiniz. Eşkenar üçgen renk kombinasyonu tamamlayıcı renk kombinleri arasındadır. Ana rengin beraberinde iki tamamlayıcı renk kullanılır. Dörtlü renk kombinleri arasında ise bir ana, iki tamamlayıcı ve bir vurgulayıcı renk yer alır.

Beş farklı renk kombininden birini kullanarak siz de harika bir tarz oluşturabilirsiniz. Bu teknik detaylar dışında kendi cilt tonunuz, göz ve saç renginiz ile içinde bulunduğunuz mevsim renk kombinleri için önemli bir kriterdir. Örneğin yaz aylarında sarı rengi kullanmak istiyorsanız turuncu, pembe, mavi gibi canlı renkleri; kış aylarında ise bordo, koyu yeşil gibi renkleri tercih edebilirsiniz.

Kontrast renkler nasıl kombinlenir?

Kontrast renk kombinleri, dikkat çekmeyi seven kişiler tarafından sıkça kullanılır. Bu kombinlere örnek olarak; sarı-mor, kırmızı-yeşil, turuncu-mavi gibi renkler verilebilir. Kombinlerinize kontrast renkleri dâhil ederken dikkatli olmanız gerekir. Örneğin mavi bir etek giydiğinizde turuncu bir bluz yerine turuncu bir çanta tercih edebilirsiniz. Ana parça ve aksesuar eşleşmesi şeklinde kontrast renkleri kolayca kullanabilir ve şıklığınızdan ödün vermezsiniz. Sarı bir bluz tercih ettiğinizde beraberinde mor bir kolye kullanarak zıt ama birbirine yakışan renkler oluşturabilirsiniz.

Monokrom nedir?

Monokrom, moda dünyası için temelde tek bir renkte oluşturulan kombinlere verilen addır. Akla ilk olarak siyah beyaz kombinler gelse de kırmızı renk ile oluşturulan monokrom renk kombinleri de oldukça fazladır. Renk kombinleri oluşturmanın yanında kendinize en çok yakışan rengi seçerek monokrom kombinler oluşturabilirsiniz. Teklik kuralı olarak da adlandırılan monokrom, desenlerde de göze çarpıyor. Bu kuralı uygularken siyah bir elbise üzerinde beyaz çizgiler kullanılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken konu, çanta ve ayakkabı gibi aksesuarlarda da siyah & beyaz çizgilerin devam ettirilmesi gerektiğidir. Bu sayede monokrom şıklığını en iyi şekilde yakalayabilirsiniz.