Vakıf Katılım web

​"MODERN İPEKYOLU"

Serpin ALPARSLAN 02 Mar 2017

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Uzun zamandır düşünülen proje artık hayata geçiyor gibi görünüyor.

Uzun zamandır düşünülen proje artık hayata geçiyor gibi görünüyor. İçinizden “Çin isterse yapar” düşüncesi mutlaka geçmiştir. Öyle ya, Asya’nın en büyük, dünyanın ise 2’nci büyük ekonomisine sahip.

Benim bildiğim 1991 yılından bu günlere kadar uzanan bir hikaye bu. Doğu ve batı arasındaki ticari koridor olarak bilinen “İpekyolu”nun yeniden canlandırılmasına yönelik birçok proje geliştirildi. Yakın bir tarih olan 2013 yılında ise Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, “Bir Kuşak, Bir Yol” adlı “Modern İpekyolu” projesinden ilk Kazakistan’da bahsetmişti.

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, "Modern İpekyolu" projesini hayata geçirmek için 14-15 Mayıs tarihlerinde Çin'in başkenti Pekin'de 65 ülkenin liderlerini toplayacak. Bu toplantıda en önemli proje olan “Bir Kuşak, Bir Yol” projesinin güzergahı üzerinde “orta koridor” olarak belirlenen kritik ülke olan Türkiye adına da Cumhurbaşkanı Erdoğan’da yer alacak. 

Bu toplantı bana göre, ülkemizin hem ticari koridorundan elde edeceği ekonomi kazanımlar adına, hem de ABD ve AB bölgesel politikalar (görüş ayrılıkları) gereği çok önemli. Çünkü bu koridorun amacı, kara ve deniz aracılığıyla da Batı’ya ulaşmasını sağlayacaktır.

2014 yılında Çin, bu proje için “İpekyolu Ekonomik Kuşağı Fonu” kurdu ve bu fona 40 milyar dolar kaynak ayırdı. Ardından Asya Altyapı Yatırım Bankası’nı kurdu. Bu bankada, Türkiye kurucu üye olarak yer aldı.

Türkiye’nin şu ana kadar gerçekleştirdiği Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Bakü-Tiflis-Kars ve Edirne-Kars demiryolu projeleri, modern İpekyolu’nun orta koridorunu oluşturuyor. Bu projeler, Doğu-Batı güzergâhında Pekin’den Londra’ya kesintisiz demiryolu bağlantısına katkı sağlıyor.

Peki, küresel güçler bu projeye nasıl bakıyor? Evvela kendi ticari koridorları baltalanmış olacak ve Çin daha da büyüyecek. Hatta ve hatta ABD’nin tek kutuplu dünya anlayışına Çin’de başkaldırmış olacak.

Asıl mesele ise; bu proje ile Çin’in ekonomik ve siyasi nüfuzunun artıracağını düşünen ülkelerin ikna edilmesi. Ayrıca, ABD’nin ve küresel güçlerin bu projeye tepkisi çok geç olmayacağını düşünmekteyim.

Emin olun bu işten en karlı ülke biz Türkler olacağız.