MUSUL NOTLARI

Abdullah AĞAR 12 Kas 2016

Abdullah AĞAR
Tüm Yazıları
Kırılganlık ve belirsizlikle başlayan Musul operasyonu kırılganlık ve belirsizliklerle devam ediyor.

Musul operasyonunda 3 gündür net bir duraklama var.

Sahadan haber veren kaynaklar Musul Kerreme'de Irak Ordusunun verdiği ağır zaiyattan bahsediyor. IŞİD’in yaptığı karşı hamlede (Pusu) 70 asker hayatını kaybetmiş.

Musul’da gece çatışmaları, pusular, tünel kullanımları öne çıkıyor.

Kesin sonuçlu çatışmalara girmeyen IŞİD, gündüz tünellerde ve halkın içinde saklanıyor. Gece ortaya çıkıp baskın ve pusular düzenliyor.

IŞİD’in tünel sistemlerini etkin bir şekilde kullandığından bahsediliyor. Bu 70 kişilik zaiyatı da o şekilde verdirmiş. Tüneller sayesinde Irak güçlerinin arkasına sarkarak “yemli kapan pusu” etkisi üretmiş.

Telafer yolundaki Haşdi Şabiler Musul'un 35-40 km batısındaki Türkmen beldesi Muhallebiye'deler. Burası Telafer'e 20-25 kilometre uzaklığında...

Türkiye’nin Haşdi Şabi tepkisinden sonra, Haşdi Şabi üst aklının Telafer operasyonu için Türkmen Haşdi Şabi İmam Hüseyin Livasını (diğer adıyla 92nci Tugay) öne sürmeye çalıştığı değerlendiriliyor.

“Sünni Türkmenlerin kaldığı IŞİD elindeki Telafer’e Şii Türkmenler üzerinden Haşdi Şabi Mezhebi etkisi.”

Haşdi Şabilerin Telafer için öne sürdükleri Türkmen 92'nci Liva'nın başında Muhtar Baba var.

Öncelikli hedeflerinin Telafer Havaalanı olduğu ifade ediliyor.

Şu an durağanlar.

Haşdi Şabiler Telafer’e yürümeye devam ederse ABD’nin bunları havadan vuracağını söylediğini iddia ediliyor. İddia’da şöyle bir detay daha var: ABD, bu yürüyüş devam ederse Musul operasyonuna verdiği hava desteğini keseceğini de söylemiş.

Abadi yaptığı açıklamada, Musul operasyonunun ne zaman biteceğinin öngörülemeyeceğini söylüyor. Irak ordusundan yapılan bazı açıklamalarda da Musul operasyonun tam bir kabusa dönüştüğüne dair detaylar var.

Kırılganlık ve belirsizlikle başlayan Musul operasyonu kırılganlık ve belirsizliklerle devam ediyor.

Operasyona katılan güçlerin birbirlerine güvenmedikleri görülüyor. Öncelikle IBY ve merkezi hükümet güçleri arasındaki kırılganlık kendini hissettiriyor. Musul savaşı sonrası, Peşmerge ve Irak güçleri arasında yaşayacak olası çatışma, en çok konuşulan konular arasında.

Ve Musul savaşının ne zaman ve nasıl biteceği kestirilemiyor.

IŞİD direniyor.

Canlı kalkan açmazı, en önemli konuların başında geliyor. IŞİD’ın pek çok sivili zorla topladığı ve adı bilinmez yerlerde kullandığı ifade ediliyor. Telafer’e götürdüğü pek çok sivilden ve aşiret ileri gelenlerinden (şeyhlerinden) bahsediliyor. IŞİD’in Reşidiye ve Hammam Ali’ye de sivil canlı kalkan transferi var.

Ayrıca IŞİD Musul içinde kendisine karşı çıkan, duvarlara yazı yazan, silahlı saldırılılarda bulunan pek çok sivili şehrin meydanlarında dehşet görüntüleri içinde infaz etmiş. Sayı net değil, 300 civarında infazdan bahsediliyor.