OKAN BAYÜLGEN'DEN KABERE

Berk MÜHÜRDAROĞLU
Tüm Yazıları
Kabereler dönemi başlıyor. Geçtiğimiz aylarda düşünüyordum.

Kabereler dönemi başlıyor. Geçtiğimiz aylarda düşünüyordum. Yeni dönem bir kabere olsa ne güzel olur diye... Hatta düşünürken yeni dönem kabareyi kim yapabilir aklımdan Okan Bayülgen ismi geçmişti. Ve Okan Bayülgen'in yazdığı, yönettiği ve oynadığı Harem Kabare adlı müzikal oyun 14 Ağustos Cuma ve 15 Ağustos Cumartesi günleri saat 21.00’de Trump Sahne’de seyirciyle buluşuyor.

Bu müzikli, eğlenceli komedi oyununda; Ödül Turan, Zeynep Köse, Ceren Taşçı, Deniz Bolışık, Gizem Dinç ve Aybüke Albere çok farklı ve eğlenceli kadın hikayeleriyle izleyicilerin karşısına çıkıyor. Trump Sahne, kontrollü sosyal hayata geçiş kapsamında Kovid-19’a karşı tüm önlem ve tedbirlerini almış olarak kapılarını açıyor. Yüzde 100 taze hava ile iklimlendirilen 500 kişilik Trump Sahne’de seyirciler, birer sıra atlayıp üçer koltuk boş bırakarak oyunu izleyecekler. Girerken ateşleri ölçülecek olan izleyiciler, sürekli dezenfekte edilen alanda izleyecekler. 

TAYLOR SWIFT'TEN FOLKLORE PR'SIZ REKOR 

Pop müziğin yıldız ismi Taylor Swift, önceki albümlerinin aksine reklam ve PR çalışması yapmadan 24 Temmuz 2020'de sessiz sedasız çıkardığı Folklore ile rekorları alt üst etti. Kısa süre içinde üst sıralara çıkan albümdeki parçalar, yalnızca ilk 24 saatte Spotify’da 80 milyonun üzerinde dinlenmeye ulaştı. Bu yükseliş ile birlikte kadın sanatçılar arasında en çok dinlenen albüm olma unvanını ele geçiren Folklore, Apple Music’te de rekor kırdı. Apple Music tarafında da 35 milyonu aşkın dinlemeye ulaşan albüm, platformun günlük istatistiklerini altüst etmiş durumda. Dijital baskılarının yanı sıra bir de fiziksel kopyalarının satışlarıyla dikkat çeken albüm, plak ve CD baskılarıyla 1,5 milyon satışa ulaştı. Swift’in sekizinci albüm çalışması olan Folklore, çıktığı ilk hafta boyunca çeşitli platformlarda 500 milyon kez dinlendi. ABD’deki satış rakamları henüz açıklanmadı, ancak Swift’in albümü 2020’nin en büyük çıkış yakalayan albüm unvanına şimdiden kavuşmuş gibi duruyor. Bunların yanında Taylor Swift, ABD’nin haftalık Spotify listesinde ilk 10’un tamamında kendi şarkısını bulunduran sanatçı haline geldi.

KATE MIDDLETON NEDEN SADE  

Kraliyet etkinlikleri için evden uzaklaşsa bile Kate Middleton çocuklarını hep yanında taşıyor. Cambridge Düşesi Kate Middleton Baby Basics UK için geçen salı günü gönüllü olarak bir etkinlikte yer aldı. Beyaz, kemer detaylı, balon kollu Suzannah elbisesini parlak Tabitha Simmons stiletto'larıyla tamamlayan Düşes'in çiçekli Amaia Kids maskesi kadar aksesuarları da dikkat çekti. Daniella Draper imzalı kolyede George, Charlotte ve Louis'in isimlerinin baş harfleri bulunuyor. Kişiye özel kolyenin fiyatı ise 1340 dolar. Elbette Düşes'in kolye tercihiyle gündeme gelmesi ilk değil. Kate Middleton daha önce de 'Neden ucuz takı kullanıyor?' sorusuyla gündeme gelmişti. Kıyafetlerini bazen yaptırdığı küçük değişikliklerle tekrar tekrar giyen Kate Middleton'ın takıları da her zaman büyük ilgi çekiyor. Ama o gün içinde katıldığı etkinliklerde ünlü modacıların imzasını taşıyan tasarımlar giyse de bunları çok da dikkat çekmeyen hatta bazen ucuz takılarla tamamlıyor. Bazıları bunu Düşes'in tutumlu olmasına bağlasa da aslında asıl neden bu değil. Görgü kuralları uzmanı Myka Meier'ın söylediğine göre aslında çok değerli elmas takılara sahip olan Middleton da dahil İngiliz kraliyet ailesine üye kadınların bunları akşam saat 18:00'den önce takmaları kurallara aykırı. Yani kraliyet ailesine üye kadınlar elmas gibi çok gösterişli takılarını, taçlarını akşam saat 18:00'den sonra takmalarına izin var. Gündüz saatlerinde katıldıkları etkinliklerde ise inci, topaz gibi yine değerli ama gösterişsiz takılarla yetinmeleri gerekiyor. Bunun nedeni ise görüntülerinde fazla gösterişe kaçmamaları konusundaki zorunluluk. Meier, saat 18:00'den sonra ise elmaslarla süslü taçların, elmas ve zümrütlerin yer aldığı gösterişli gerdanlıkların, yüzüklerin ve küpelerin vaktinin geldiğini söylüyor. Ama yine bunun nedeni kraliyet ailesine üye kadınların gösteriş yapması değil. Bunun çok daha farklı bir nedeni var. "Kraliyet kahyası" olarak tanınan görgü kuralları uzmanı ve yayıncı Grant Harrold da akşam saatlerinde takılan bu değerli taşlarla süslü taçların aslında bir mesaj verdiğini belirtiyor. Harrold'a göre kadınların taktığı bu değerli taşlarla süslü taçların sırrını ise şöyle açıklıyor: "Evli kadınlar için bu taçların anlamı şu: Bu kadının toplumsal statüsünü gösterir. Onun evli olduğunun ve kendisine bir eş aramadığının sembolüdür." Geçmişten gelen bir gelenek olan bu anlayış, erkeklerin de karşılarındaki kadının evli olduğunu anlamalarına ve ona uygun davranmalarına olanak sağlıyor.

GÜNÜN SÖZÜ

HAK GELİNCE, BATIL GİDER 

ATASÖZÜ