OLDU OLACAK ZORLA DÖVÜP PARAMIZI ALIN

Alican DEĞER 03 Nis 2017

Alican DEĞER
Tüm Yazıları
​Seyahat Acentaları Birliği TURSAB "Booking" isimli internet sitesine dava açmış.

Seyahat Acentaları Birliği TURSAB “Booking” isimli internet sitesine dava açmış. Mahkeme de bunu uygun görmüş. Sonunda bu siteye yasak gelmiş. Şimdi bu dünyanın en önemli turizm sitesine Türkiye’deki biri, Türkiye’den otel aramak için ulaşamıyor. Yani yabancılar Türkiye’de ucuza tatil yapabiliyor, biz kendi ülkemizde kazık yiyoruz.

Önce bu site ne yapıyor onu anlatayım: Bu bir internet sitesi. Dünyanın en büyüğü. Yüz binlerce otele erişimi var. Bir yere gitmek istediğinizde makul fiyatlı oda bulmanızı sağlıyor. Gücüne dayanarak da düşük fiyat almakta başarılı. Kendi tahsilat yapmıyor. Ama komisyon alıyor.

Tatilcinin doğrudan otele ulaşmasını sağlıyor. Müşterilerinin değerlendirme puanı verebilmesi ve yorum yapabilmesi de hizmet kalitesinin artmasına yol açıyor.

İşte bu imkana biz kendi ülkemizde artık ulaşamıyoruz. Sebebi ise turizm acentalarının az para kazanması. Yani bizim az para ödememiz. Türkçesi kazıklanmamamız.

Seyahat acentalarının artık fark etmesi gereken şey teknolojik gelişmeler mevcut şartların değişmesine yol açar. Bu da onlardan biri. Bunu yasaklarla önlemeleri mümkün değil. Oda fiyatlarının artması ilk bakışta turizm sektörü için iyi gibi görünse de yurt dışında bir tatilin daha ucuza geldiği durumlarda hangisinin tercih edileceği ortada.

Sonra “Herkes Ege adalarına gidiyor” diye ağlaşıyorlar. Niye acaba?

Ayrıca bu siteyle anlaşma yapmak mecburi değil. İstemeyen otel anlaşmaz. Ben bir vatandaş ve tüketici olarak herhangi bir ürün veya hizmete ucuz erişiyorsam sistem, benim bu erişim hakkımı güvenceye almak zorundadır. Başkalarının daha çok para kazanması için yasak getirmek değil.

Şimdi diyelim ki İstanbul’a gelen bir turist Bodrum’a geçmek istedi. Siteye girdi. Ne görüyor biliyor musunuz? Hiç. Bodrum’dan hiç bir otel görmüyor ama. Yunan otelleri gırla. Kim kazançlı dersiniz?

Benin önerim VPN kullanarak bu siteye girmek ve kendi ülkemizde, kendi otelimize bir yabancı gibi rezervasyon yaptırmak. Ayrıca yurt dışında yaşayan tanıdığı olanlar da onlar aracılığıyla tıpkı yabancı turistlerin fiyatına oda alabilirler. 

Mahkeme elbet bu kararı verirken bir şeylere dikkat etti. Ama inanın bu kararda kamu yararı yok. Hatta zararı var. Kamu yani bizler daha çok para vermeye zorlanıyoruz.