Vakıf Katılım web

ÖNCE KİRALA SONRA AL

Yıldıray GÖKKAYA
Tüm Yazıları
Aslında hiç de kötü bir fikir değil.

Bir konut projesini uzun zamandır inceliyorsunuz, ama bir türlü yatırım kararını veremiyorsunuz. Alıp içinde yaşamaya başladıktan sonra, başta öngörmediğiniz risklerden dolay pişman olursam endişesi yaşıyorsunuz. Kolay değil, bir ev her zaman alınmıyor. Adı üstünde, hayatınızın yatırımı.

İşte bir firma, buradaki riski fırsata dönüştüren bir modele imza atmış. Model deneyimleme üzerine kurulmuş. 

Dünya Gazetesi'nde Leyla İlhan, dünyanın önde gelen otel ve gayrimenkul şirketlerine danışmanlık hizmeti veren Servotel Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayla Heyfegil ile konuştu. 

Ayla Heyfegil, gayrimenkulde değişik yöntemler denendiğini, bunlardan birinin de 'önce kirala sonra otur' sistemi olduğunu söyledi. "Alma isteğiyle gelenlere, konut fiyatları 6 aylık veya 1 yıllık olarak sabitleniyor. Bu dönem içinde almaya karar verdiklerinden ödenen kiralar da peşinata sayılıyor. Almadığınızda ise normal bir kiracı gibi çıkabiliyorsunuz" dedi. 

Bu sistemle alıcılara projeye veya bölge ilişkin deneyimleme imkanı sunduklarını anlatan Heyfegil, "Zekariyaköy'deki Ormanada projesinde eylül ayından itibaren bunu uygulamaya başladık. 20 ünite bu şekilde kiralandı. Bunlardan 8 tanesi satışa döndü" diye konuştu. Hefegil, Bahçeşehir'de de bunu uygulayacaklarını belirti. 

Aslında pek çok konut üreticisine örnek olabilecek bir model. Tabii ki altyapısı, sistemin finansal gereklilikleri gibi konular işin profesyonelleri tarafından daha iyi hesaplanabilecek konular. Ama tüketici açısından bakıldığında, yaygınlaştıkça daha fazla denenebilecek, hatta daha fazla satışa dönebileceğine inandığım bir model. Satışları canlandırmak adına peşinatı ötelemeyi, taksitleri yaşam başladıktan sonra almaya başlamayı ve hatta 7 yıllık vadelerde vade farkını sıfırlamayı göze almış sektör için gözardı edilmemesi gereken bir modeldir bu...