Vakıf Katılım web

ÖRNEK OLMAK

Şafak ORTAÇ 07 May 2023

Şafak ORTAÇ
Tüm Yazıları
Sayılar şunları söylüyor: 2023 Türkiye genel seçimleri 14 Mayıs' ta yapılacak.

Rahmetli babam siyasetle pek ilgiliydi. Okur, düşünür ve arkadaşlarıyla sohbet etmeyi severdi. Hatta televizyonda haber saatini izlerken yorum yapardı. Bazen onaylar bazen de kızardı. Tepkisiz kalamazdı. O sebeple seçimlerin yaklaştığı şu günlerde tansiyonun yükselmesini anlayabiliyorum. Fakat durun yahu ne oluyorsunuz diyeceğim yine de! Sükunete davet edeceğim. Türkiye'nin demokrasi tecrübesini hepten yok saymak istemiyorum kendi adıma. Bugüne kadar kaç seçim gördük bizler ah evladım diyecek yaşta değilim doğrusu. Ama gördük! Kavgalı tartışmalı olduğu da oldu. Fakat kazanan her zaman halkın iradesiydi. 

Sayılar şunları söylüyor: 2023 Türkiye genel seçimleri 14 Mayıs’ ta yapılacak. Türkiye Büyük Millet Meclisinin 28. döneminin 600 yeni üyesi belirlenecek. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu da aynı gün yapılacak. Yine YSK’nın verilerine göre yurt içinde 190 bin 736 sandıkta 60 milyon 904 bin 499 kişi oy kullanacak. Yurt dışındaysa 4 bin 969 sandıkta 3 milyon 286 bin kişi oy verebilecek. Verilere göre ilk kez oy kullanacak seçmen sayısı ise 4 milyon 904 bin 672. 

Hah! İşte diyeceğim o ki, ilk kez oy kullanacak 4 milyon 904 bin 672 kişi var ya işte onlara iyi örnek olalım.

Şimdi ülkenin geleceği için inandığımız güvendiğimiz partiye ya da adaya oy vereceğiz. Burası tamam. Tarafgirliği de bir yere kadar anlarım.  Ancak sakin olmakta fayda var. Bazen öyle sözler sataşmalar oluyor ki bunun kimseye faydası olmuyor. Üstelik haddini aşan sözleri siyasetçiler söyleyince halktaki karşılığı daha kötü olabiliyor. Neden olsun? Birbirimizi üzmeden kalp kırmadan yapıp bitirelim şu işi. Hani var ya ne günler gördük geçirdik şöyle tecrübeli böyle bilgiliyim diyen bazı büyükler ilk hadisede kavgaya ilk girenler olurlar. Öyle olmasın. İlk kez oyunu kullananlara, rekabet yoğun olsa da itidalle hareket edilen bir seçim ortamı yaratarak örnek olalım. Hep birlikte yapalım bunu. 

Zekice edilen sözler sataşmalar göndermeler güzel ama ortamı germeye kimsenin hakkı yok. Büyükler küçüklerin yanında nasihat edecekleri zaman hani o bildiğiniz harekettir yan yan göz kırparlar ya birbirlerine, söyleyeceklerini demeden önce. Bu yazıyı size öyle yazdım farz edin. İlk kez oy verecek gençlere belli etmeden ve sizlere göz kırparak…  Türkiye’nin seçim tecrübesine güvenerek ve birbirimizi kırmadan bu seçimi nihayetlendirelim.