Vakıf Katılım web

PAPA IRAK'TA GÜNAH MI ÇIKARIYOR?

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Papa Franciscus, Irak ziyareti Bağdat'ta Başbakan Mustafa el-Kazımi ve Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile görüşmesiyle başladı. Katoliklerin ruhani lideri, Bağdat'ta Seyyidet'ül Necat Kilisesi'ni de ziyaret etti.

Vatikan tarihi boyunca İslam dünyasının iç çekişmelerini ve gerilimlerini derinleştirmiştir. Tüm papalar İslam birliğini zayıflatmayı temel bir strateji olarak benimsemişlerdir. Papa'nın Irak ve Sistani ziyaretini değerlendirirken bunu unutmamak gerekir.

Irak’ın 1991 birinci ABD müdahalesi ve 2003 fiili askeri işgali sonrası milyonlarca insanın ölümüne, yaralanmasına, evlerinden olmasına dul, yetim ve öksüz kalmasına yeterince ses vermeyen Vatikan papa ile günahlarını örtüyor.

Papa Franciscus, Irak ziyareti Bağdat'ta Başbakan Mustafa el-Kazımi ve Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile görüşmesiyle başladı. Katoliklerin ruhani lideri, Bağdat'ta Seyyidet'ül Necat Kilisesi'ni de ziyaret etti.

Irak temaslarının ikinci gününde ise Papa, önce Necef'te Şiilerin en büyük dini merci Ayetullah Ali el-Hüseyni es-Sistani ile bir araya gelerek Şii dünyasında muhatabımız Necef mesajı verdi.

Papa, Necef'ten sonra Nasiriye'de Hazreti İbrahim'in doğduğu yer olduğuna inanılan antik Ur kentini ziyaret ederek Ortadoğu için yürütülen “İnsanların Kardeşliği”, “İbrahim Bahçesi” projesinin Irak ayağını tamamlamış oldu. İsrail ile devam ettirilen “normalleşme” planlarının ayak izleri Papa ziyaretinde de var.

ERBİL’DE SÖZDE KÜRDİSTAN MESAJI

Papa Musul ziyaretinden önce Erbil’i ziyaret ederek “Kürdistan’ı unutmadım. Sizin ve Başbakanınızın Vatikan ziyaretini unutmadım. Sizin ve Başbakanınızın daveti üzerine Kürdistan’a geldim.” demesi aslında Irak’ın parçalı yapısının gerçekliğini gözler önüne serdi. Vatikan, Irak Kürt Bölgesi olarak değil sözde Kürdistan planına desteğini fiili olarak gösterdi.

Papa 11 Müslüman dünyası ziyaretini Irak’a gerçekleştirdi. Müslüman, Hristiyan, Yezidi, Şebek... Farklı dinlerden, mezheplerden, dillerden insanlar, Ortadoğu’da yüzyıllardır, birlikte, uyum içinde var olma mücadelesi veriyorlardı. Doğu'nun yaşanmış gerçeklerine bakarsak Batı'nın sömürgeci müdahaleleri barışı bozdu. Papanın Irak ziyareti “turistik” bir gezi değildi. Siyasi ve diplomatik yansımaları olan sonuçları olacaktır. Irak’ta Şiiler, Kürtler, Hristiyanlar, Ezidilerle bir araya gelen Papa, Sünniler ile Türkmenleri es geçti. Bu da Vatikan’ın Ortadoğu bakışının şifrelerinden biri…