Vakıf Katılım web

PİYASALARIN DİLİ

Serpin ALPARSLAN 10 Tem 2018

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Seçimin ardından gelişen piyasaların beklenti sonrası BIST100 kanadında yükselmeler başladı ve geçen hafta cuma günü yüzde 0.37 düşüşle 98,734 puandan günü kapatmıştı. Ancak dolar kuru gerileyince dolar bazında fiyatı 21,423'e yükseldi.

Geçen hafta enflasyon verilerinin tahminlerin çok üzerinde çıkması haftaya dolar kurunda artışlara neden oldu ve 4.72 seviyelerine kadar yükseliş yaşadı.

Ancak Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiş ile birlikte ekonomi yönetiminin belli olacağına ve ekonomi alanında yapılacak açıklamalara yönelik iyimser fiyatlamaya OHAL’in kalkabileceği ihtimali de eklenince kurda sert geri çekilmelerin yaşandığını gördük. 

Son olarak ise, ticaret savaşları tedirginliği ile dolar kurundaki yaşanan geri çekilmeyi de eklemek gerekiyor. 

Bu işin yabancı yatırımcı ayağı...

Diğeri ise Başkanlık sistemin başlaması...

Türkiye’nin gündeminde ilk başkanın ve başkanlık sistemin başlaması gündemdeki en önemli konuların başında yer alıyor.

Yeni kabinede özellikle ekonomi yönetimi sadeleşme kararıyla 3 bakanlık ile hizmet vererek Ekonomi Politikaları Kurulu oluşturulacak. 

Bu planlama ile güçlü ve taptaze bir kabine beklentisi ile piyasaların TL kanadını güçlendireceğini tahmin ediyorum.

TÜİK tarafından yayımlanan tüketici ve üretici fiyat endeksi raporlarına göre, 2018 yılı Haziran ayında Tüketici Fiyat Endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,61 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,39 oranında artış gösterdi. Üretici fiyat endeksi 2018 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 3,03 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23,71 oranında artış kaydedildi. TCMB tarafından yayımlanan Reel Efektif Döviz Kuru raporuna göre, TÜFE Bazlı Reel Efektif Döviz Kuru Haziran ayında bir önceki aya kıyasla 1,13 puan azalış ile 77,10 düzeyine geriledi. 

Yurtdışına bakıldığında ise; 

Trump’ın Çin’e vergi uygulamasının başlamasının ardından yeni hamleler için kenara çekilmesi ile piyasalar kayıplarını geri almaya başladı. Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yunus KAYA’dan aldığım bilgiye göre, temmuz ayının ilk haftasında Bovespa yüzde 3.1, Dax yüzde 1.6, Milano yüzde 1.4 yükselirken ABD endeksleri de geri kalmayarak yüzde 1 civarında artış sağladı. 

Yani, temmuz ayı iyi başladı diyebiliyoruz. Piyasalar, temmuz sonunda Trump’ın hem Çin’e hem AB’ye sürprizleri olabileceğinden bu arayı iyi değerlendirmek istiyor olabilirler.