PKK TERÖRÜ IRAK'TA NEDEN TÜRKMENLERİ HEDEF ALIYOR? 

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
PKK, Kerkük'te bulunan Türkmenleri tehdidinin ardından, şehrin Türkmen mahallelerine, simgelerini asarak Türkmenleri tehdit etti.

Irak Türkleri, başta Kerkük ve Telafer olmak üzere DEAŞ’tan sonra şimdi de PKK tehdidi altında.

PKK yaptığı provokasyonlarla Türkiye’nin PENÇE operasyonlarından dolayı Türkmenleri tehdit etti. Irak istihbaratı, bölücü örgüt PKK’nın Türkmenlere saldırı hazırlığında olduğunu Türkmen yetkililere bildirdi. Türkiye’den Irak ve Suriye’de darbe üzerine darbe yiyen PKK’nın, intikam almak için Irak’ta yaşayan Türkmenlere silahlı saldırı hazırlığında olduğu belirtildi.

PKK, Kerkük’te bulunan Türkmenleri tehdidinin ardından, şehrin Türkmen mahallelerine, simgelerini asarak Türkmenleri tehdit etti. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Pençe Kartal ve Pençe Kaplan Harekatları ile büyük darbe yiyen bölücü terör örgütü PKK, Kerkük’te Türkmenlere saldırarak Türkiye’den intikam alma peşinde. Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi bu durumu, geçen hafta, sosyal medyadan duyurarak, PKK’nın Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak’ın kuzeyindeki teröristlere ait hedeflere yönelik düzenlediği Pençe-Kartal Operasyonu'ndan sonra büro ve teşkilatlarına saldırmakla tehdit ettiğini belirtmişti. Türkmenlerin siyasi kurum ve kuruluşlarına yönelik bu tür tehditlerin endişe verici olduğunu ifade eden Salihi, bunların tüm Türkmenlere yöneltildiği anlamına geldiğini kaydederek, “çocuk katili ve uyuşturucu kaçakçıları terör gruplarına Irak'ta faaliyet gösterme izin verilmemesi” gerektiğini vurgulayarak, ITC'nin tüm temsilciliklerinde koruma sayısını arttırdıklarını ifade etmişti. Salihi, ITC ve diğer Türkmen siyasi partilerin Irak hükümeti nezdinde resmi ve izinli siyasi kuruluşlar olduğunu hatırlatan Salihi, büro ve teşkilatların Iraklı güvenlik güçleri tarafından korunması çağrısında bulunmuştu. Salihi’nin bu açıklamasının ardından, bölücü terör örgütü PKK, cumayı cumartesiye bağlayan geç saatlerde, Kerkük'ün farklı bölgelerine, köprülere simgelerini astı.. Yine aynı terör örgütü militanlarının, Türkmen Şehitler Mezarlığı’nın tabelasına ve Türkmeneli bayrağına silahlı atış yaparak saldırdı. Irak kuzeyinde PKK sadece Kandil, Mahmur, Sincar üçgeninde değil, Kerkük’ten Tavuk ilçesine kadar birçok bölgede yayılıyor. Bugün Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı bölgeler, PKK tehdidi altında. Irak güvenlik güçleri, Türkmen siyasi büroları ve STK güvenlik önlemleri alsa da, bölücü örgüt Türkmenlere karşı saldırı hazırlığında.

TÜRKMENLER HEP HEDEF

Irak’ta PKK’nın eylem ve faaliyetlerine sosyolojik olarak izin vermeyen Türkmenler terör örgütünün hep hedefinde. Geçen zamanlarda birçok Türkmen siyasetçi terör örgütünün saldırılarına maruz kaldı. Türkiye Irak kuzeyinde ya da Suriye kuzeyinde operasyon yapsa PKK ve uzantıları Türkmenleri hedefine alıyor. Sonuç olarak güçlü bir Türkmen teşkilatı PKK’ya geçit vermeyecektir.