ROLLS ROYCE UÇAN TAKSİ İÇİN KOLLARI SIVADI

Gizem ŞENYURT 17 Tem 2018

Gizem ŞENYURT
Tüm Yazıları
Dünyanın en büyük motor üreticilerinden Rolls Royce, uçan araçlar için kolları sıvadı.

Hava yoluyla seyahat edecek ticari taksi projesine başladığını duyuran İngiliz firma, yeni bir itiş sistemi üzerinde çalışıyor. Uçak motorlarından farklı olarak dikey kalkış ve inişe olanak sağlayan yeni sistemle ulaşımda yepyeni bir dönem başlayabilir. 

Elektrikli dikey kalkış-iniş yapabilen araç (EVTOL) dört ya da beş kişi taşıma kapasitesine sahip olacak. Rolls Royce’un taksisi saatte 402 kilometre hıza çıkacak ve mola vermeden 500 mil mesafe kat edebilecek. Firmanın elektrik takımı direktörü Rob Watson, aracın 2020 yılının ortalarında yani 10 yıldan kısa sürede piyasada olmasını planladıklarını açıkladı. 

Rolls Royce’un aracı gaz türbininden elektrik elde eden altı adet iticiye sahip olacak. Bu sayede gürültü seviyesi en aza inecek. Kanatları da 90 derecelik açılarla hareket edebilecek ve böylece dikey kalkış ve iniş yapabilecek. Rolls Royce’un uçan taksisi mevcut helikopter pistleri ve havaalanlarını kullanabilecek. Hangi irtifada seyir yapabileceği ise havacılık kurallarına göre belirlenecek.

Bilimkurgu filmlerinin vazgeçilmez öğelerinden olan uçan arabaları hayata geçirmek için üzere çalışan tek firma elbette Rolls Royce değil. Airbus, Uber ve aralarında Google’ın kurucu ortaklarından Larry Page’in finanse ettiği Kitty Hawk gibi bazı start up firmalar da uçan arabaları gerçeğe dönüştürmek amacıyla araştırmalar yapıyor. Rolls Royce ise uçan taksiyle ilgili detayları bu hafta gerçekleşen Farnborough Havacılık Fuarı’nda açıklayacak. 

Deprem sayesinde kayıp antik tapınak bulundu

Meksika’da geçtiğimiz Eylül ayında yaşanan şiddetli depremin ardından tarihi eserlerin hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Bir grup arkeolog, Morelos kentindeki Teopanzolco piramidini hasar tespiti için radar ile tararken, kayıp tapınağın kalıntılarına ulaştı. Söz konusu tapınak, başkent Mexico City’nin 70 kilometre güneyinde yer alıyor. 1150 yılında Aztekler tarafından yapıldığı düşünülüyor. Tapınak, Aztek yağmur tanrısı Tlaloc’a adanmış. 6 metreye 4 metre ebatlarındaki tapınakta ayrıca tütsü ve seramik kaplar da bulundu. 

Keşfi yapan arkeologlar, Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü’ne bağlı bir ekipten oluşuyor. Ekipten Barbara Koniecza, Teopanzolco piramidinin Eylül 2017’de yaşanan 7.1 büyüklüğündeki depremde ciddi hasar aldığını söylüyor. Ekibin ilk bulguları piramidin temelinde kayma olduğu yönünde. Bu kayma sayesinde antik tapınağın kalıntıları gün yüzüne çıktı. Piramit ve tapınağın bulunduğu günümüzün Morales kentinin kuruluşu 13. yüzyıla kadar dayanıyor. Yeni bulgular ise bilinenden yüz yıl önce, bölgede yerleşim olduğunu kanıtlıyor.

Tecavüz şüphelisi, WhatsApp sayesinde bulundu

Tecavüz, Hindistan’ın en önemli toplumsal sorunlarından biri. Çeşitli sosyolojik sebepleri olan bu suçla mücadele için polis ve kanun güçleri de alarma geçti. Tecavüz şüphelilerinin fotoğraf ve eşkalini tarif eden mesaj zincirleri nedeniyle ülkede son zamanlarda linç edilen kişilerin sayısında ciddi artış meydana geliyor. Geçen hafta ise polis, bir tecavüz zanlısını bulmak için mesajlaşma uygulaması WhatsApp’ı devreye soktu.

Olay, 26 Haziran’da Mandsaur kentinde bir ailenin yedi yaşındaki kızlarının okuldan dönmediğini ihbar etmesiyle ortaya çıktı. Küçük kızın kayboluşunun ertesi sabahında bir seyyar sebze satıcısı, otobüs durağının arkasında kanlar içinde ve bilinci kapalı şekilde buldu. Hemen hastaneye kaldırılan küçük kızın tecavüze uğradığı hastanede kesinleşti. Yaşam mücadelesi veren çocuğun ayrıca defalarca kez bıçaklandığı ve iç organlarının da parçalandığı belirtildi. Olayın duyulmasının ardından 200 bin nüfuslu kentte insanlar, adalet talebiyle sokaklara döküldü. 

Küçük kızın okulundaki güvenlik kameralarının çalışmaması, hiç görgü tanığı olmaması ve kızın ifade verebilecek durumda olmaması nedeniyle polis, soruşturmada çıkmaza girdi. Bunun üzerine polis, bölgede sefer yapan tüm belediye otobüslerinden güvenlik kamerası kayıtlarını iletmelerini istedi. Yaklaşık 400 saatlik kamera kaydını inceleyen polis üç videoda kızın kaçırılma anını tespit etti. Polis, şeker vererek kandırdığı kızı kaçıran zanlının yüzünün hiçbir videoda tam görünmediğini fakat ayakkabılarının açıkça belli olduğunu belirtti. Sosyal medya uygulamaları üzerinden yayılan mesajlar ve karalama kampanyalarıyla giderek daha fazla kişinin linç edilmesi giderek büyüyen bir problem olsa emniyet güçleri, sosyal medya üzerinden çağrı yapmaya karar verdi. Üç video, Facebook ve WhatsApp üzerinden paylaşıldı ve zanlıyı tanıyanların bilgi vermesi istendi. Hindular ve Müslümanlar arasında dini ayrımcılık ve şiddetin yaşandığı şehir halkı, tecavüz zanlısını bulmak için elbirliğiyle çalıştı. Gelen düzinelerce ihbarı değerlendiren polis, ilk aşamada şüpheli listesini yedi kişiye kadar indirdi. Facebook profilleri üzerinden de inceleme yapan ekipler üç günlük çalışmanın sonunda bir şüpheli üzerinde yoğunlaştı. Olayla ilgili iki zanlı gözaltına alınırken zanlıların aileleri olayla ilgilerinin olmadığını iddia ediyor. Emniyet Müdürü Manoj Singh, videoları sosyal medyada dağıtırken karalama kampanyalarına dönüşüp linçe varabilecek durumlar yaşanmaması için tedbir almaya çalıştıklarını, göze aldıkları riskin bu olayda meydana gelmemesinden dolayı sevinç duyduklarını açıkladı.