SAATİN KALBİ

Yonca ORTAN 23 Ağu 2020

Yonca ORTAN
Tüm Yazıları
Geçen hafta Rolex saat markasının hikayesini yazmıştım.

Geçen hafta Rolex saat markasının hikayesini yazmıştım. Bu hafta da saat mekanizmalarını yani nasıl çalıştıklarını ve kaç çeşit mekanizma olduğunu yazmaya karar verdim.

Saat mekanizmaları

Mekanizmalar bir saatin kalbi olarak tanımlanabilir. Mekanizma saatin üzerinde bulunan, akrep, yelkovan, takvim, kronograf ve diğer komplikasyonların çalışmasını sağlar. Bir kol saati satın alırken genellikle dış tasarımına bakılsa da, saat kültürü olan ve ayrıntılara önem veren bir saat kullanıcısı mekanizma kalitesine ayrıca dikkat eder.

Bir saat üreticisi, saatin dış görünüşünden önce iç tasarımı olan mekanizma ile daha fazla ilgilenir. Bir saati kaliteli yapan şey, dış görünüşünden ziyade mekanizmanın kalitesidir. Saat mekanizması, vasat saat ile kaliteli saati birbirinden ayıran en önemli bileşendir.

Üç çeşit saat mekanizması vardır. Bunlar quartz mekanizma, mekanik mekanizma ve otomatik mekanizmadır.

Quartz mekanizma:

Pil ile çalışan mekanizmadır. Saati ister kullanın ister kullanmayın, pili bitene kadar durmadan çalışır

Mekanik mekanizma:

Tepe düğmesi vasıtası ile kurulan mekanizmalardır. Saatin çalışması için sürekli kurmak gerekir. Kurmadığınız takdirde bir süre sonra duracaktır.

Otomatik mekanizma:

Saati bileğinize taktığınızda, içinde bulunan rotor sayesinde kendi kendini kurabilen mekanizmadır. Aynı mekanik saatlerde olduğu gibi bileğinizden çıkardığınızda bir süre sonra duracaktır.

Quartz saat mekanizmasının faydaları

Doğru zaman: Bir quartz saat mekanizmasının çok az sapma payı vardır ve genellikle hep doğru zamanı gösterir.

Kolay kullanım: Quartz saat mekanizması pille çalışır ve çalışmayı sürdürmek için sürekli takmanız gerekmez. Aylarca hiç kullanmasanız bile çalışması aksamayacaktır.

Düşük bakım maliyeti: Az sayıda hareketli parça ve bir bataryadan oluştuğu için çok fazla bakım gerektirmez. Birkaç yılda bir sadece pilini değiştirmeniz yeterli olacaktır.

Ekonomik: Mekanik ve otomatik saatler için çok fazla parça ve üretimi için ciddi ustalık ve zaman gerekmektedir. Quartz saatler bu nedenle çok daha uygun fiyata satılır.

Dayanıklılık: Az sayıda hareketli parçaya sahip olduğundan, herhangi bir darbe karşısında quartz mekanizma içerisinde işleyişi bozacak pek bir parça yoktur. Bu nedenle darbelere karşı daha dayanıklıdır.

Lüks saat üreticileri genellikle mekanik saat mekanizmaları üretmeyi tercih etmektedir. Ancak günlük kullanım için uygun fiyatlı dayanıklı bir saat arıyorsanız, sürekli doğru zamanı gösteren quartz saatleri de gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz.

Mekanik saat mekanizmasının faydaları

Uzun ömür: İyi tasarlanmış bir mekanik saat, titiz ve doğru bir bakım ile bir ömür kullanılabilir hatta sonraki nesillere bile bırakılabilir.

Batarya: Pil değiştirmek bir süre sonra insanı sıkabilir. Mekanik saatlerde pil bitme endişesi yaşamazsınız.

Estetik: Mekanik mekanizma kullanan saatler, saatin arka tarafını safir cam ile kaplarlar ve dışarıdan mekanizma gözükebilir. Bu sayede çalışan parçaların dönüşleri ve yayların salınımları net bir şekilde izlenebilir.

Otomatik saat mekanizmasının faydaları

Batarya: Bunda da batarya yoktur ve pil değiştirme derdi de ortadan kalkar.

Mekanik saatin estetiğine sahiptir. Saatin mekanik işleyişine bir rotor eklenerek günlük kurulum ihtiyacı ortadan kalkar. Düzenli kullandığınız sürece bileğinizin hareketi ile saat kendiliğinden kurulur ve saat çalışmaya devam eder.

Quartz ve otomatik saat mekanizmalarının farklı çalışma prensipleri olsa da her biri birer teknoloji harikasıdır. Genelde quartz saat mekanizmasını uygun fiyatlı saat markaları kullanırken, mekanik ve otomatik saat mekanizmalarını lüks saat markaları kullanmaktadır.

Artık, saat mekanizma çeşitlerini ve nasıl çalıştıklarını biliyorsunuz. Mekanizmalar, saat seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken parçaların başında gelmektedir.