SADELEŞTİRME

Yusuf DİNÇ 29 May 2018

Yusuf DİNÇ
Tüm Yazıları
Politika faizi bir hafta vadeli repo faiziyse ve bunun dışındaki politika araçları üzerinden para politikasını yönetiyorsanız sadeleştirme gereklidir. Sadeleştirme bir tür normalleşmedir. Yahut ortaya çıkan para politikası sonucunun realize edilmesidir.

Para politikası için ortama uygun olarak faiz dışındaki araçların daha etkin olduğu dönemler bulunur. Bu dönemlerde alternatif politika araçları üzerinden geliştirilen para politikasının temel araç üzerinde karşılığının ortaya çıkması gerekir. Fakat bu bir normalliktir. Sadeleştirme olarak değerlendirilmesi normal dışında zorlama bir yönetim anlayışı bulunması nedeniyledir. Çünkü insanlar politika faizi üzerinden değil alternatif araçlar üzerinden politika geliştirildiğinin farkındadır. Politika faizi sistemden sistem de politika faizinden kopalı çok olmuştur.

Bu hafta kurdaki düzeltmenin sadeleştirme beklentisiyle geliştiğini söylemek tatmin edici bir açıklama değildir. Sadeleştirmenin taşıdığı manalar nedeniyle psikolojik bir etkisi olduğu düşünülebilir. Fakat etkinin asıl kaynağı zamanlama problemi nedeniyle son faiz kararının tesirinin bu haftaya sarkmasıdır. Geçen haftaki yazımızda piyasa kapalıyken gelen kararın potansiyel etkisinin zamana yayılacağını ve bu haftaya sarkacağını yazmıştık. Kurda kısa vadede 4 TL’nin biraz üzerine kadar düzeltme sürecektir. Ancak bu etkiyi elde etmenin alternatif maliyetlerinin ortaya çıkması için biraz daha zaman vardır.

Esas olarak para kurulu son kararıyla birincil ve ikincil piyasa arasındaki farkı almıştır. Ne var ki fark olağandır. Bu durum  yatırımların aleyhine faizleri yukarı itecektir. Üstelik her halükarda dolarizasyonu tercih eden hanehalkına sunulan mevduat faizleri kur piyasasını regüle edecek önemde değildir.

Artık Türkiye için yapısal çözümler üretme zamanıdır. Coğrafi olarak merkez bir ülke olan Türkiye’nin diğer merkez ülkeler seviyesinde piyasa şartları ve mevzuat altyapısı oluşturması gerekir. Bunlar gerçekleştikten sonra manipülasyonların önü kapanır ve bu tür meseleler tarih olur.