SAĞLIKSIZ MODA

Yonca ORTAN 01 Mar 2020

Yonca ORTAN
Tüm Yazıları
Trend olmak ve modaya uygun giyinmek neredeyse bir zorunluluk haline gelmiştir.

Herkes şık görünmek ister; ancak modanın kişinin sağlığına mal olması kabul edilebilir bir şey değildir. Günlük yaşamda çok sık kullandığımız, kullanırken güvenli olduğunu sandığımız ancak sağlıklı olmayan pek çok şey vardır. Bunların ne olduğunu öğrenmek hayat kurtarabilir.

Trend olmak ve modaya uygun giyinmek neredeyse bir zorunluluk haline gelmiştir. Ancak bazı moda trendlerinin vücudunuz için zararlı olduğunu biliyor muydunuz? Şık kıyafetler ve aksesuarlar akıllı, şık, güzel görünmenize ve hatta iyi hissetmenize neden olabilse de bazıları sağlıksız, acı verici olabilir ve hatta vücudun belirli bölümlerini ciddi şekilde etkileyebilir. Bunun için satın almadan önce ürünün sağlığınıza ne kadar zarar verebileceğinin bilincinde olmalısınız. Bu ürünler neler mi?

Sentetik ve dar iç çamaşırı

Sentetik iç çamaşırlarının cilde verdiği zararlar oldukça önemli. Uzmanların sürekli uyardığı bu konu gerçekten ciddi tehlikelere sebep olabiliyor. Özellikle konu iç çamaşırı olduğunda bu durum daha ciddi bir hal alıyor. Kimyasal maddelerle üretilen sentetik çamaşırların, ter emme gibi bir yapısı olmadığı için sağlıksız bir ortamın oluşmasına sebebiyet veriyor. Sentetik, dantel gibi kumaşlar yerine pamuklu ürünler tercih edilmeli.

Yanlış seçilen sütyenler, dar çamaşırlar sağlığı tehlikeye atıyor. Damarlara baskı yaparak kan akışını zayıflatan bu durum pek çok hastalığa sebebiyet veriyor. Deriyi kesecek kadar dar olmayan çamaşırlar, dikişsiz ürünler kullanılmalı.

Suni deri ürünler

Uygun fiyatlarıyla cezbedici hal alan suni deri ürünler, piyasada oldukça göz önünde. Büyük bir sağlık tehditi oluşturan suni deriler kesinlikle tercih edilmemeli.

Taklit gözlükler

Taklit güneş gözlüklerinin göz sağlığına verdiği zararı bilmeyen yoktur. UV koruması olmayan güneş gözlükleri, sağlık bakanlığı onayı olmayan gözlükler kesinlikle kullanılmamalı. Göz üzerinde dejenerasyon, katarakt gibi körlükle sonuçlanan oldukça önemli noktalar var. Bu sebeple taklit gözlük kullanmaktansa hiç kullanmamak daha mantıklı bir durum.

Sivri burun ayakkabılar

Sivri burun ayakkabılar, stilettolar hiç şüphesiz kadınların tutkun olduğu tasarımlar. Ancak güzellik uğruna düşülen bu hata birçok sakıncayı da peşinde getiriyor. Ayakkabının ucunda toplanan parmaklar doğal duruşunu kaybediyor. Parmak bozuklukları, çıkıntılar, ağrılar, tırnak batmaları, nasırlar… Ve hatta dizlere, tüm omurga sistemini etkileyen zararlar.

Çok yüksek ya da düz tabanlı ayakkabılar

Yüksek topuklu ayakkabılar doğal duruşu bozduğu için birçok tehlikeye sebep oluyor. Sırt ağrıları, duruş bozuklukları, kireçlenme, eklem ağrıları… Bunlarla beraber düz taban ayakkabılar da aynı oranda sağlığa zararlı. Yürümeyi zorlaştıran düz taban ayakkabılar, bilek, kalça, sırt ağrılarına da neden oluyor. Bu sebeple kullanacağınız ayakkabılar, 2-5 cm arasında olmalı.

Çok dar kıyafetler

Özellikle sıcak yaz günlerinde nefes aldırmayan dar kıyafetlerin sağlığa da ciddi zararları var. Damarları sıkıştıran, kan akışını kesen, varislere sebep olan, duruş bozukluğu ve daha birçok tehdit içeren bu alışkanlığa oldukça dikkat edilmesi gerekiyor.

İmitasyon takılar

İmitasyon takılara karşı her vücudun gösterdiği tepkiler vardır, kimi az kimi çok. Kaşınma, deri dökülmesi, ciltte kızarıklık şeklinde baş gösteren zararlar, ciltte kalıcı tehditlere neden oluyor. Egzama, leke gibi hastalıklara davetiye çıkarıyor.