Vakıf Katılım web

ŞAKA DEĞİL GERÇEK: PLAYBACK YASAKLANDI DARISI TÜRKİYE'NİN BAŞINA!

Micheal KUYUCU 09 Oca 2023

Micheal KUYUCU
Tüm Yazıları
Kırgızistan'da benim acayip hoşuma giden bir müzik olayı yaşandı. Etkinlik ve konserlerde playback yasaklandı!

Kırgızistan’da benim acayip hoşuma giden bir müzik olayı yaşandı. Etkinlik ve konserlerde playback yasaklandı!

Kırgızistan Kültür Bakanlığı yaptığı açıklamada Kırgızistan'ın halka açık kültürel etkinliklerde önceden kaydedilmiş şarkılar eşliğinde yani playback şarkı söylemeyi yasakladığını duyurdu. Yasak 1 Ocak'ta yürürlüğe girmiş bile.

Kırgız bakan, tiyatrolarda, sinema salonlarında, müzelerde, kulüplerde, kütüphanelerde ve spor salonlarında devlete ait kültürel etkinliklerde “dudak senkronizasyonu” olarak adlandırılan diğer adıyla “playback” yapmayı yasakladı.

Bu yasak aynı zamanda toplu halka açık etkinlikler için de geçerli. Bakanlık yaptığı açıklamada, şarkıcılar kültürel etkinlikler sırasında canlı şarkı söylemelidir." demiş.

Bu yasak güzel bir yasak

Yasaklar belki hoş şeyler değildir ama bazen doğru yolu bulmak için yasaklardan faydalanmak gerekiyor. Ben bu yasağı çok beğendim. Playback şarkı söylemek aslında tek kelimeyle sahtekarlık.

Sen önceden envaı çeşit stüdyo hileleri ile şarkıyı kaydet. Aç Mac’i Pro Tools adlı ölüye bile şarkı söyleten yazılımı kullan, dandik dandik şarkı söyle, sonra orada “aranjör” diye geçinen asıl işi “bilgisayar yazılımı ile müzik üretmek” olan adam ‘autotune” adlı yazılımı açsın dandik sesini düzeltsin.  Sesini güzel göster, sonra çık halkın karşısına ağzını salla arkada da o stüdyoda yapılan kaydın çalsın, sende maymun gibi rol yap paraları kap.

Oh be ne güzel kebap iş. Bugün Türkiye’de şarkıcı diye geçinen popüler isimlerin yarısından fazlası bu yazılımlar olmasaydı stüdyolarda çaycılık bile yapamazdı. Hadi albümlerde bizi aldatıyorsunuz bari etkinliklerde, konserlerde aldatmayın.

Resmi sahtekatlık

Playback aslında sahtekarlıktır, çünkü şarkıcı o an değil başka bir anda yaptığı bol takviyeli, hormonlu, hileli sesiyle karşımıza çıkıyor. Yani bize sahte bir ürün veriyor. Bunu neyse ki dünyada ilk kez biri düşündü ve yasakladı.

Bu tüm dünyada olsa keşke. Böylece ortada şarkıcı diye gezinen çakma şarkıcılar gidip ya şarkı söylemeyi öğrenirler ya da bu işi bırakır.

Playback sadece Kırgızistan’da değil tüm dünyada yasaklansın. Yasaklansın ki müzik sektörüne de biraz kalite gelsin.

Demokrasi masalcıları bana kızacak ama…

Şimdi bunu söyledim diye eminim “demokrasi masalcıları” hemen kızacaklar. Bunu Türkiye’de bırakın devleti, bir belediye bile istese hemen “özgürlüğümüz kısıtlanıyor” diye dırdır başlar. 

Demokrasi, özgürlük diye diye bu dünyanın içine edildi. Serbest piyasa ekonomisi tiyatrosunun en sık kullandığı palavra “özgürlük” ve “demokrasi” sayesinde her şey ucuzladı. Maalesef Türkiye’de de bunu yaptılar. Toplum kutuplaştırılarak “özgürlük” ve “demokrasi” bahanesiyle her şeyin mübah olduğu sistemler konuşulmaya başlandı.  

Ucuz yollarla zeka kullanılarak para kazanma artık moda. Ben kendi adıma dünyadan pek umutlu değilim, sanatta da diğer tüm alanlarda da tutanın götüreceği bir dünyaya vardık. Bu sistem daha da büyüyecek ve eğer üçüncü dünya savaşı çıkmazsa bu sistem istediği düzeni yüzde yüz kuracak.

Ama yine de Kırgızistan Bakanı gibi dünyaya daha doğrusu üçkağıtçılıklara, sisteme meydan okuyan delikanlıları gördükçe ara ara umutlanmıyor değilim.