Vakıf Katılım web

ŞAMPİYON HAVAYA GİREMEDİ!

Fehmi KETENCİ 03 Eki 2020

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Bu yıl ligdeki karşılaşma sayısı arttı.

      Süper Ligimiz, nasıl oynanacak tartışmaları ve pandeminin baskısı altında, ilk yarı sonuna dek seyircisiz oynanacak karşılaşmalarıyla üçüncü haftasını geride bıraktı. 

      Hakemlerimizin hala kafaları karışık ve kendilerine olan güvenleri iyice azalmış gibi. Geçen üç haftada bunu çok net gördük.

      Bu yıl ligdeki karşılaşma sayısı arttı. Bu demektir ki; hakemlerimiz üç haftasını geride bıraktığımız 2020-2021 sezonunda daha da zorlanacaklar. Toplam 42 karşılaşmadan oluşan lige daha iyi konsantre olmaları gerekiyor.

      Görünen o ki;

      “Sahadaki hakemlerimiz yetkilerini “VAR” hakemlerine bırakmış, “VAR”daki hakemlerimiz ise yetki karmaşasında kafa karıştıran bir ortamı sürdürmekteler. Hakemlerimiz artık nasıl olsa “VAR” hakemleri var deyip fazlaca risk almadan karşılaşmaları yönetir oldular. Böyle giderse; “VAR” ne zaman müdahala edecek, hakem ne zaman “VAR”a gidecek konusu futbolseverler arasında iyice tartışılır olmaya devam edecek”

      Sahadaki hakemlerimizin daha cesur olmalılar. Yapmaları gereken; var olan yazılı kuralları, gereksiz yorumlara özenmeden, tereddütsüz uygulamalarıdır. Hakemlerimiz bilmelidir ki; karşılaşma sorumluluğu ve karar yetkisi, orta hakemin yönetiminde, sahadaki hakemlerdedir.

      Cumartesi başlayıp pazartesi sona eren üçüncü hafta, zor geçecek gibi görünen bir haftaydı. Neden olmasın ki? Türkiye’nin ünü dünya futboluna yayılan, önemli derbi karşılaşmalarından olan Galatasaray-Fenerbahçe erken finali bu haftaydı.

      Adına yakışır bir karşılaşma oldu. Iyi mücadele vardı. Fatih Terim yönetiminde, lige daha hazır bir takım olarak görünen Galatasaray; bu yıl yenilenen, henüz hazır gibi görünmeyen, Genç Hocası Erol Bulut yönetimindeki yıldızlar takımı Fenerbahçe önünde kesin favori olarak gösteriliyordu.

      Karşılaşma bu havada başladı ama, ilk dakikalardan itibaren beklenenin aksine bir Fenerbahçe vardı sahada. Oynadı, oynatmadı. Genel yorumlarda, Fenerbahçe şaşırtmıştı. Karşılaşmanın büyük bölümünde iyi savunması ve kontratağa dayalı hızlı oyunuyla Galatasaray’a istediği oyununu oynatmadı. Tam bir derbi mücadelesiydi.

      Karşılıklı akınlarıyla, her iki takımın yakaladığı fırsatlarıyla, akıllarda kalan bir derbi oldu. FIFA Kokartlı hakemimiz Ali Palabıyık ise, tarihe geçecek bir yönetim  gösterdi (!). Futbolcular oyun oynamaya niyetl olmalarına rağmen Galatasaraylı futbolculara; yedi, Fenerbahçeli futbolculara ise; dört sarı kart göstererek, toplam onbir sarıkart ile derbilerdeki rekoru kırdı diyebiliriz. Oyunun sonlarına doğru, kartlar konusundaki bonkörlüğünü hatırlamış olacak ki; son çeyrekte frene bastı ve kartlarda standardı yerle yeksan etti. Gösterdiği kartlardan bir-ikisinin “kızarması” gerekirken, o konuda gerekeni yapamadı. Bu arada her iki taraf için gösterilen sarı kartlardaki “yanlış, doğrular ve eksikler” yarışır gibiydi.

      Kısacası sarı kartları dağıtırken gösterdiği cesaretini kırmızı kartlara taşıyamadı. Özellikle, karşılaşmanın ikinci yarısında; Galatasaray ceza sahasının sol köşesi içinde Galatasaraylı Luyindama’nın Fenerbahçeli Ferdi’ye yaptığı, kırmızı kartlık ve penaltılık sert ve faullu hareketi görmezden gelerek büyük hata yaptı. Çok geç gördü, oyunu durdurdu ama, anlaşılan kasti hareket olarak değerlendirmemiş ki kart gösteremedi.

      Kısacası; özellikle karşılaşmanın sonlarına doğru, bazı şeyleri görmezden gelerek “vaziyeti idare etmiş olmasına rağmen” genelde iyi bir karşılaşmayı yönetti diyebiliriz. Ama FIFA Kokartlı Ali Palabıyık’tan beklenen performans değildi.

      Karşılaşmada kartların çokluğu dikkat çekmiş olacak ki, Galatasaray; “yedi futbolcusunun sarı kart görmesi suretiyle takım halinde sportmenliğe aykırı hareketi” nedeniyle PFDK’ya sevkedildi. Derbi karşılaşmasından geride kalan önemli bir tarihi not olarak tarihe geçecektir

      Derbi karşılaşmasının yanı sıra, üçüncü hafta, ilginç karşılaşmalara sahne oldu. Başakşehir; lige yeni çıkan Karagümrük’e deplasmanda 2-0, Beşiktaş; deplasmanda Konyaspor’a 4-1 mağlup olarak haftayı şenlendirdiler.

      Ligin zirvesinde; Karagümrük, Alanya, Galatasaray, Antalyaspor ve Hatay olmak üzere yedi puanla sıralanan beş takım var.

      Sürpriz ise, geçen yılın şampiyonu Başakşehir’in üçüncü hafta sonunda, sıfır puanla sıralamanın sonunda yer almasıydı.