SAMSUNG A SERİSİ CEP TELEFONLAR

Ersin AKMAN 31 May 2018

Ersin AKMAN
Tüm Yazıları
Samsung Türkiye, dün sürpriz bir kararla şu an satışta olan Galaxy A serisi cep telefonlarına iki yeni model daha eklediğini duyurdu. Cep telefonu piyasasını yakından takip edenler 2018'in başlarında Samsung'un zaten A serisindeki önemli modellerden biri olan A8 ve A8+'ı Türkiye'de satışa sunduğunu hatırlayacaktır.

“Sürpriz şekilde” dememin nedeni ise birkaç ay önce “A serisine ait diğer modeller de Türkiye’de satılacak mı?” diye sorulduğunda Samsung ve Samsung’u temsil eden ajansların Türkiye’de sadece en üst seviye olan A8 ailesinin satılacağını söylemesiydi.

Bilmeyenler için küçük bir parantez açalım. Dünyanın adetsel anlamda en çok cep telefonu satan şirketi olan Samsung’un cep telefonu yelpazesinde A serisi zaten orta segmenti işaret ediyor. Anladığımız kadarıyla Samsung, A serisinde teknolojik anlamda daha yeni ve daha iyi tasarımlı cihazlar üreterek bu seriyi orta – üst segment olarak tekrar konumlandırmak istiyor. Yani en tepede Samsung Galaxy S ve Galaxy Note telefonları konumlandıran Samsung, A serisini de daha prestijli bir ürün grubu haline getirmek istiyor.

Burada benim dikkat çekmek istediğim şeylerin başında Samsung’un daha birkaç ay önce “Türkiye’de sadece A serisinin en iyisini, A9’u satacağız” dedikten sonra şimdi A7’yi piyasaya sürmesi geliyor. “A7 Türkiye’de satılacak kadar iyi bir telefon değil mi?” gibisinden IQ’dan yoksun bir soru sormayacağım. Sormayacağım ama bazı Samsung yöneticilerinin utanması için sizlerle başka detaylar paylaşacağım.

Geride bıraktığımız 1.5 – 2 yıl içinde Türkiye’de orta segment telefon satışlarının katlanarak arttığını defalarca söyledim; bu köşede de yazdım. Yine aynı dönemde Samsung’un Türkiye’de satışa çıkardığı Galaxy S8, S8+, Note 8, Galaxy S9 ve S9+’ın da hedeflenen kadar satmadığını da birçok kez dile getirdim.

Resmi olarak benim bu söylemimi yalanlayamayan bazı Samsung Türkiye yöneticileri gazetecilik veya yayıncılık ilişkisi dışında başka ilişkiler kurdukları sözde teknoloji yayıncılarına “off the record” olarak beni yalanlayan açıklamalar yaptılar. Türkiye’deki satış rakamlarının geçmiş yıllardan bile iyi olduğunu söylediler.

A6 Ailesi de Çok Pahalı

Bu acemi blog yazarlarını ve YouTuber’ları bazen süslü laflarla, bazen bazı imtiyazlar vererek, bazen de benim kasıtlı olarak bu tarz yazılar yazdığımı ima ederek satışlarda herhangi bir sorun olmadığı yönünde içerikler üretmeye zorladılar. Bu oyuna gelen birkaç genç arkadaş da Samsung Türkiye’nin onlara biçtiği “En Kahraman Rıdvan” rolünü fazlasıyla yerine getirdi. Umarım hak edişlerini de almışlardır.

Şimdi Samsung, Galaxy A6 ve A6+’ı ülkemizde satışa sunuyor. Amaç yılsonuna kadar hedeflenen satış rakamına ulaşılmasını sağlayacak taze kan. Doğrudan Samsung satışlarını etkileyen Huawei’nin yükselişini engelleme çabası… Çünkü herkesin bildiği gibi yüksek satış fiyatları nedeniyle Türk halkı satın alma kararını artık Samsung telefonlardan yana kullanmıyor. Samsung alacaksa da yurt dışından getirmeyi tercih ediyor (ki ben de öyle yapıyorum). Samsung da fiyatları ucuzlatmadığı için hedeflenen satış rakamlarına Türkiye’de ulaşamıyor.

Galaxy A6’nın 2 bin 799TL olarak A6+’ın ise 3 bin199TL olarak belirlenen Türkiye satış fiyatlarının da Samsung’u hedefe götürmeyeceğini düşünüyorum. Adetsel olarak satacak cihaz (eğer doğru fiyatlandırma yapılırsa) birkaç hafta içinde satışa çıkacak Galaxy J7 Prime 2 olacak. Tabii uzunca bir aradan beri ilk kez Türkiye’de Samsung telefonların paralel ithalatının arttığını da görüyoruz. Hem A6 ailesi ve J7 Prime 2’yi şu anda bile ithalatçı garantili olarak satın almak mümkün. Yani Samsung’un yüksek fiyat politikasından nemalanmak isteyen paralel ithalatçılar, artık iPhone ile birlikte Samsung cep telefonları da getiriyorlar. Bakalım satış rakamı olarak diğer markalarla rekabet edemeyen Samsung Türkiye, sadece “satın alınmış” içerik desteği ile 2018 sonunda hedeflenen satış rakamına ulaşabilecek mi? İş sadece A6 ailesine kaldıysa bana pek mümkün değil gibi geliyor ama bekleyip göreceğiz…