​SAMSUNG İNOVASYON MERKEZİ AÇILDI

Ersin AKMAN 15 Ara 2016

Ersin AKMAN
Tüm Yazıları
Ne yazık ki çoğu şirket işin Türkiye'ye yatırım kısmını birkaç duygusal reklam filmi ve sosyal sorumluluk projesi ile geçiştiriyor.

Türkiye’de ticaret yapan, daha doğrusu hizmet ve ürünlerini satarak kazanç elde eden tüm yabancı şirketlerin aynı zamanda Türkiye’ye yatırım yapması gerektiğini düşünüyorum. Ne yazık ki çoğu şirket işin Türkiye’ye yatırım kısmını birkaç duygusal reklam filmi ve sosyal sorumluluk projesi ile geçiştiriyor. Tabii ki ticari kurumlardan zarar edecekleri operasyonlara girmeleri beklenemez. O nedenle yatırım yapabilmeleri için gerekli ortamın oluşturulması da çok önemli.

Özellikle teknoloji şirketlerinin Türkiye’de açtıkları (veya açmayı planladıkları) inovasyon merkezlerinin bu anlamda çok önemli. Mesela SAP’nin Teknopark İstanbul’da açtığı inovasyon merkezi de, Intel’in İTÜ Teknokent’te açtığı inovasyon merkezi de zamanında beni epey heyecanlandırmıştı. Açıkçası ben bu merkezlerin açılma haberlerinden çok, sonrasında ne yaptıklarıyla ilgileniyorum. Yani toplam kaç araştırmacıya ulaştığı, eşzamanlı olarak kaç proje yürütüldüğü, herhangi bir projenin nihai ürün veya çözüm haline gelip gelememesi bence merkezin açılmış olmasından daha önemli. Bu açıdan bakınca Intel’in Ar-Ge Merkezi gelecek vadediyordu ama inanın sonrasında neler olduğunu bilmiyorum. Ben takip edemedim, SAP ve Intel de sanırım çok takip etmemizi istemedi.

Neyse 13 Aralık günü Samsung, MENA Bölgesinin ilk inovasyon merkezini İstanbul’da açtı. T.C. Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut’un da katılımıyla açılan Samsung İnovasyon Merkezi’ni daha yakından takip edeceğimizi umuyorum. Zaten Samsung Türkiye bu merkezi herhangi bir teknopark içinde değil de İstanbul’un neredeyse merkezinde (Levent’te) açarak zaten daha kolay bir erişim sunmuş durumda. Eminim ki gelecekte Samsung Türkiye yöneticileriyle yapacağımız bazı toplantılar da bu merkezde düzenlenerek alttan alta Samsung’un inovasyon anlamında Türkiye’de neler yaptığı da bizlere anlatılacaktır.

Açılış konuşmasında Samsung’u bölge merkezini de Türkiye’ye taşıması yönünde “cesaretlendiren” Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut’a katılmamak mümkün değil. Bence bir adım daha ileriye gidip Samsung Türkiye’de görev alan başarılı Türk yöneticilerin Kore’de, Samsung genel merkezinde görev alması da hedeflenebilir.

MENA bölgesinin kârlılığı en yüksek operasyonlarından biri olan Türkiye’nin bölgesel veya global yönetici çıkarabilme potansiyeli de yabana atılamaz bir gerçek.

İnovasyon merkezi ne iş yapar?

Açılış sonrası detaylı olarak bilgi aldığımız Samsung İnovasyon Merkezi, Türkiye’deki teknoloji şirketlerinin dünya çapında çözümler üretebilmeleri için düşünülmüş farklı bir form gibi. Ve sanırım bu nedenle bir teknoparkın içine değil de İstanbul’un iş yaşamının merkezine pozisyonlanmış. Amaç, dünyadaki teknolojik gelişmeler paralelinde, hızlıca endüstriyel çözümler üretebilmek. Mesela üç boyutlu dünyanın içindeymiş izlenimi yaşatan VR gözlükler… Samsung’un VR gözlükleri ile bir bankacılık çözümü veya uçak yolcularına özel bir eğlence paketi mi hazırlamak istiyorsunuz? O zaman bu merkez size çözümünüzün geliştirilip bir ürün olarak sunulabilmesi aşamalarında sonsuz destek sunuyor. Fikren fena değil. Özellikle uzaktan kumanda icat edilmese televizyonun bu kadar popüler olamayacağını düşünen benim gibi biri için yeterince tatminkar. Umarım yakın zamanda birçok farklı sektörde temelleri bu merkezde atılmış teknolojik çözümlerin kullanıldığını görür ve bölge merkezinin Türkiye olması, Samsung merkezde Türk yöneticilerin görev alması konusunda daha da cesaretleniriz.