Vakıf Katılım web

SANAL ALIŞVERİŞ KABUS OLMASIN

Yonca ORTAN 06 Mar 2022

Yonca ORTAN
Tüm Yazıları
Sadece parmak dokunuşları ile alışveriş yapmak yıllar önce hayal bile edilmezdi.

Sadece parmak dokunuşları ile alışveriş yapmak yıllar önce hayal bile edilmezdi. Genelde masa başı işlerde çalışan kişiler tarafından yapılıyor olduğuna inanılsa da birçok kişi artık internetten sanal alışveriş sitelerinden alışveriş yapmaktadır. Teknolojinin yıllar önce alışverişi bu kadar kolaylaştıracağını, market alışverişinden, mobilya alışverişi, kıyafet, özel bakım ürünleri, elektronik cihazlar hatta ev araba bile artık internette birkaç tuşla satın alınabilir durumda olunacağını söyleselerdi inanması güç olurdu!


Bu durum aslında birçok faydası olduğu kanıtlanmış olunsa da özellikle internetten alışveriş yaparken çok çok dikkatli olmamız gerekmektedir. Dokunmadan, hissetmeden sadece resimleriyle ikna olabileceğiniz ürünleri alırken dikkat edelim lütfen. Kapınıza geldiğinde ben bunu mu sipariş etmiştim demeniz hiç hoşunuza gitmeyecektir. Tabi ki tüketici yasaları sizleri korusa da vakit kaybınız olacaktır.

Bayanlar tarafından genellikle kıyafet ve erkekleri için de elektronik eşya ve gereçler için yapılan bu alışverişler artık çok daha kolay oldu. İnternette milyonlarca site bulunmaktadır ve bu sitelerin birçoğu birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. İnternette alışveriş yapmanın en çekici tarafı şudur: Nerede olursanız olun oturduğunuz yerden dakikalar içerisinde birden çok mağazayı dolaşmanız mümkündür. Sadece bununla da kalmayıp normal alışveriş esnasında fazlaca yapamadığınız fiyat karşılaştırmayı da yapmanız mümkün olmaktadır. Birden fazla marka ve modelin barındığı sanal alışveriş sitelerinde dilediğiniz zaman girip alışveriş yapabilirsiniz. Ürün en kısa sürede kapınıza kadar gelecektir. 

Bununla beraber gelen ürün kırık ya da eksik olur ya da gelen ürün farklı olursa hiçbir masraf ödemeden iade edebilirsiniz. Böyle bir durumla karşılaşılması pek hoş olmasa da, yukarıda değindiğim üzere, gelen ürün defolu ya da kullanılmış çıkarsa anında müşteri hizmetlerini arayıp şikâyetinizi yapabilir, anında para iadenizi bile alabilirsiniz. Bununla beraber gelen ürünü beğenmediğinizde de hiçbir sorun ile karşılaşmadan iade gerçekleştirmeniz mümkündür. 

Son dönemlerdeki terör olayları sokağa çıkıp mağaza alışveriş trendlerinde ciddi düşüşe neden olsa da online şubesi olan markalar bu durumdan pek etkilenmedi!

Online alışveriş yaparken, yapmanız gerekenleri şöyle sıralayabiliriz..

• Alışveriş yapacağınız site herkes tarafından biliniyor mu diye bakın. Fiyat karşılaştırmalarda ya da fiyat arama motorlarında listelenip listelenmediğini araştırın.

• Elinizden geldiğince büyük firmaların olduğu sitelerden alışverişinizi yapın. Yalnız büyük firmalarla çalışıyor diye piyasa fiyatından daha pahalı ürünleri satın almayın.

• Ödeme sayfasında SSL sertifikası olmayan sitelerden alışveriş yapmayın.

• SSL sertifikasını anlamak için site adresine bakmanız yeterli olacaktır. Sitenin adresinin başındaki adres http:// yerine https:// yazıyorsa alışveriş yapacağınız sitenin SSL sertifikası vardır.

• Alışveriş yapacağınız sitenin Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği(ETİD) üyesi olup olmadığına bakın.

• İnternet kafeler gibi genel kullanılan bilgisayarlardan online alışverişi tercih etmeyin. Elinizden geldiğince kişisel bilgisayarınızdan alışverişinizi yapın. Bunun sebebi ise kart bilgilerinizin bir başkasının eline geçme ihtimalidir.

• Alışveriş sırasında hiçbir alışveriş sitesi sizden kart şifrenizi istemez. Alışveriş sırasında sizden kart şifresi isteyen sitelerden alışveriş yapmayın.

• Bankanızı arayarak online alışveriş yaptığınızda sizden telefon ile onay istemelerini sağlayın.

• Ödemenizi elinizden geldiğince 3D Secure ile yapın. Ayrıca ödeme kısmından başka bir yerde kart bilgilerinizi vermeyin.

• Online alışveriş yaptığınız sitenin ulaşabileceğiniz telefon numarası ya da adresi var mı kontrol edin.

• Aldığınız ürün kargodan teslim almadan mutlaka kargo görevlisi ile beraber ürünü kontrol edin. Üründe sorun varsa almayın ve yerine geri gönderin.